Prethodni članak
Sljedeći članak

Gotali kroz težačke običaje i poslove prikazala kako se živjelo prije pola stoljeća

Posjetitelji 9. manifestacije mogli su vidjeti i isprobati kako su se nekada pilili trupci na hrušterici, spravljala jabučnica na staroj preši, mljelo žito u žrvnju, kako je izgledala mlatitva i peručeha


Manifestacija 'Tak se negda pri nami delale' održana je proteklog vikenda u Gotalovcu. Ttrajala je tri dana, a središnji dio, prikaz starih zanata, održao se u nedjelju kod 'Frideljevog melina' i na 'Bočkajevom dvorišču' u Gotalovcu u organizaciji Udruge Gotali. – Cilj nam je očuvanje i njegovanje običaja, kulture, jezika, narodnih nošnji i njihovo prenošenje na mlađe naraštaje. Mladi imaju interesa za to, ali se trebamo još puno truditi i raditi – rekla je Ines Kuna Lihtar, predsjednica udruge.

 Partneri u organizaciji manifestacije ove su godine Općina Budinščina i KUD Dragutin Domjanić Vugrovec, pokrovitelj Krapinsko – zagorska županija, a pomogli su i brojni donatori koji su prepoznali kvalitetu i važnost manifestacije te mještani Topličice, Gotalovca i okolnih sela. Brojni posjetitelji mogli su pogledati i naučiti kako se nekada čehalo perje, pilili trupci na pili hrušterici, spravljala jabučnica na staroj preši, kako je izgledala mlatitva i peručeha naših djedova i baka, kako su se ručno izrađivale košare, klepale kose, mljelo žito u žrvnju, prelo i stupalo konoplju i druge već pomalo zaboravljene težačke poslove.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook