Prethodni članak
Sljedeći članak

Dosada se trsje pokazalo rodno i zdravo

Trenutno najveći problem predstavlja pepelnica vinove loze jer prevladava vruće i sparno vrijeme, a takvi su uvjeti idealni za njenu pojavu i širenje.


Stanje na terenu je zadovoljavajuće. Rodnost vinove loze je dobra, a isto tako i zdravstveno stanje. Iako je prošla godina bila izuzetno kišna, većina vinogradara je uspješno štitila svoje vinograde i postigla zadovoljavajuće prinose.

Trenutno najveći problem predstavlja pepelnica vinove loze jer prevladava vruće i sparno vrijeme, a takvi su uvjeti idealni za njenu pojavu i širenje. Posebno su osjetljive sorte Portugizec, Chardonnay, plemenka, međutim, kad su uvjeti za razvoj povoljni, pepelnica se može javiti na svim sortama, rekla je dipl. agronomka Sanja Gregurić iz Savjetodavne službe.

Koliko često treba provesti tretiranje ovisi o većem broju faktora, a najvažnija su tri:  To su prvo intenzitet pritiska bolesti, drugo duljina djelovanja pripravka , treće vremenske prilike, osobito količina kiše koja padne i koja može sprati zaštitna sredstva.

-  Važno je da se ne tretira u vruće doba dana, jer hladno škropivo može šokirati biljke i opržiti ih, a osim toga, škropivo zbog visoke temperature zraka prebrzo hlapi. Dakle, prskanje provoditi rano ujutro ili pred večer, savjetuje agronomka Gregurić. 

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook