Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo što Zagorci najviše čitaju

Tijekom ljeta i odmora Zagorci posuđuju više knjiga


Uz sve užurbaniji tempo života i brojne obaveze, ljudi imaju sve manje vremena za uživanje u stvarima koje ih opuštaju, poput čitanja. Stoga smo u zagorskim knjižnicama pokušali saznati je li ljeto i vrijeme godišnjih odmora rezultiralo većom posudbom knjiga, što Zagorci vole čitati i je li knjiga 'još na cijeni'.

Čita se sve više

Ravnateljica donjostubičke knjižnice Manuela Frinčić potvrdila je da je tijekom ljeta uvijek veća potražnja za knjigama te da članovi posuđuju više knjiga odjednom, koje uzimaju sa sobom na godišnji odmor. Najviše se, kaže, posuđuju kriminalistički i ljubavni romani, knjige pozitivnog razmišljanja s područja psihologije i duhovna literatura. – Što se školaraca tiče, njih je preko ljeta brojčano možda manje u Knjižnici, ali oni koji dolaze vrlo su redovni i posuđuju knjige koje nisu u lektiri, za koje nemaju vremena dok traje školska godina – navodi ravnateljica te dodaje da se bez obzira na nove mogućnosti dostupnosti knjiga i načine čitanja ipak čita sve više. – Taj pomak nije velik, ali je vidljiv i smatramo da knjiga nikad nije izašla iz mode i da će i dalje biti tražena – ističe ravnateljica.

Broj članova raste

Isto misli i ravnateljica Gradske knjižnice Zlatar Lovorka Puklin. – Broj članova knjižnice iz godine u godinu raste, sada ih je 2519, a samim time, čitanost je i veća. Čitaju se putopisi, krimići, ljubavni romani, povijesni, fantastika, ali i publicistika, a dosta se posuđuje i stručna literatura. Sretni smo što se čitaju i hrvatski autori, što se vidi i po najčitanijim knjigama svakog mjeseca. To su Marina Vujčić (najtraženija u 2016. godini), Pavao Pavličić, Mani Gotovac, Hrvoje Šalković, Renato Baretić, Goran Tribuson, Miro Gavran, Julijana Matanović, Ivana Šojat, Kristijan Novak… Od stranih pisaca najtraženija u protekloj godini, ali i u 2017., je Camilla Läckberg. Skandinavski pisci jedni su od najčitanijih u području lijepe književnosti. Što se tiče mladih, sad je vrijeme odmaka od lektire pa čitaju mladenačko štivo, romana o životu mladih, pustolovnih romana, stripova – navodi ravnateljica. I ravnateljica Gradske knjižnice Zabok Branka Vrbanec potvrdila je da se u ljetnim mjesecima čita više nego inače. Najpopularnije su knjige iz područja popularne psihologije, odmah poslije lijepe književnosti. Postoji i ljetni trend posudbe stripova i filmova, jer se školska populacija odmara od lektire, a mnogi mladi ljetno vrijeme koriste da bi pročitali naslove iz tinejdžerske literature koji nisu na popisu lektira. – U ljetnim mjesecima formira se posebni kutak za popularizaciju takvog štiva. Trendovi posudbe ponešto se mijenjaju s godinama i pojavom novih medija, ljeti se čita 'laganije' štivo, no dobru, klasičnu tiskanu knjigu ne uspijeva istisnuti niti jedan 'atraktivniji' medij – zaključuje Branka Vrbanec.

Učenici manje čitaju ljeti

U Gradskoj knjižnici Krapina pak ravnatelj Zdravko Štefanić kaže da se u vruće ljetno doba čita pretežno lagana i lijepa književnost, no da je najveći broj članova ipak tijekom jesenskih i zimskih mjeseci. I u pregradskoj knjižnici više se čita tijekom ljeta, kažu, a najtraženiji su autori Jo Nesbo, Louise Penny, Camilla Läckberg, Lars Kepler, Paula Hawkins, Kristijan Novak, Pavao Pavličić i Damir Karakaš. Školarci vole zabavno štivo, a od autora su među njima najpopularniji Jeff Kinney, J. K. Rowling, John Green, Sanja Pilić i Sanja Polak. U knjižnici u Klanjcu posljednjih se godina sve više čita, barem što se tiče odraslih članova. No što se školske djece tiče, ljeti manje čitaju. – Ljeti se broj posudbi svakako poveća. Školarci na žalost ljeti ne posuđuju knjige, a tijekom školske godine posuđuju lektire. Svega je par korisnika koji su školarci, a dolaze u knjižnicu redovito posuditi nešto van lektire. No pozitivno je da se čita puno slikovnica, odnosno da roditelji dolaze s djecom predškolskog uzrasta i zadržavaju se u knjižnici te posuđuju slikovnice – navodi Mirjana Čelec iz Gradska knjižnica i čitaonica “Antun Mihanović” Klanjec.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook