Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo što Zagorci misle o povećanju minimalca

Minimalna plaća će se povećati s 3.276 kuna na 3.439,80 kuna bruto, što je 2752 kune neto, a troškovi poslodavca smanjit će se s 3839,47 kuna na 3735,62 kuna


Vlada RH usvojila kroz izmjene zakona i pravilnika paket mjera kojima je cilj podizanje cijene rada i zapošljivosti hrvatskih radnika. Minimalna plaća tako je povećana za pet posto, za 163 kune bruto, odnosno 131 kunu neto, pa će ona iznositi 42,9 posto prosječne plaće. Istodobno se uvodi i fiskalna olakšica za poslodavce koji isplaćuju minimalnu plaću. Poslodavcima koji isplaćuju minimalne plaće u zadnjih 12 mjeseci bit će za 50 posto smanjene osnovice za obračun doprinosa, odnosno poslodavac snosi 104 kune manje ukupnog troška za tog radnika. Paket uključuje i druge olakšice za poslodavce, poput neoporezivog smještaja i toplog obroka za stalne sezonce u turističkoj sezoni i povećanja neoporezivog dijela za dar radniku sa 400 na 600 kuna.

Manje sredstava za zdravstvo

U 2017. godini bruto minimalna plaća iznosi 3276 kuna, a neto 2620 kuna. Od siječnja minimalna plaća će se povećati s 3.276 kuna na 3.439,80 kuna bruto, što je 2752 kune neto, a troškovi poslodavca smanjit će se s 3839,47 kuna na 3735,62 kuna. Ovo ujedno znači i smanjenje sredstava za zdravstvo, koje će nastati zbog smanjenja osnovice za uplatu doprinosa. Smanjenje sredstava za zdravstvo trebalo bi se kompenzirati s porastom zaposlenosti koji se očekuje u idućoj godini, kao i povećani priljev sredstava zbog rasta BDP-a, a procjenjuje se da je riječ o oko 250 milijuna kuna.

Deseci tisuća radnika na minimalcu

No, nisu svi zadovoljni ovom mjerom. Zdravko Jelić iz Hrvatske udruge poslodavaca kazao je da ove mjere apsolutno nisu dovoljne i da je ovo samo prvi korak, dok Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatskih sindikata navodi da su oni predlagali da se bude malo hrabriji te da se za iduću godinu ugovori udio minimalne plaće u prosječnoj plaći od 45 posto, jer se sada jedva dolazi do 43 posto. Procjenjuje se da minimalnu plaću prima 30 tisuća do 50 tisuća hrvatskih radnika, a Mladen Novosel, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, ističe da neto plaću manju od 3500 kuna prima oko 250 tisuća radnika.

Minimalac 5000 kuna

Na raspravi o izmjenama Zakona o radu saborski zastupnik Ivan Lovrinović (PH) upozorio je na loše uvjete rada u Hrvatskoj i predložio povećanje minimalne plaće na 5000 kuna, a Vladin prijedlog povećanja ocijenio je 'čistom smijurijom'. Sudeći prema anketi koju smo proveli među našim građanima, s ovim bi se riječima složili i oni. Naime, svi su se složili u jednome – minimalna plaća u Hrvatskoj je preniska i od nje se ne može živjeti, a ovo povećanje je samo populistička mjera, podilaženje radnicima nakon povećanja plaća državnim službenicima te 'bacanje kostiju gladnom narodu', a ne iznos kojim bi se mogao podići standard građanima.

Proveli smo anketu među građanima, a evo što oni misle o ovoj temi:

Stjepan Krsnik (31), Hromec:

Stjepan Hrsnik

Premalo je povećanje za 131 kunu, to su toliko male plaće da će i s tim ostati puno premale.To je više populistička mjera, nego nešto što bi pomoglo ljudima. To je kamuflaža, čisto da se malo radnicima umile.

Ilija Birač (61), Zabok:

Ilija Birač

To je populizam, mazanje očiju, velike koristi od toga nema. Vjerojatno je povezano i s dizanjem plaćama državnim službenicima, malo podilaženja radnicima. Minimalac nikako ne bi smio biti ispod 5000 kuna, da bi se koliko – toliko dalo živjeti.

Stjepan Repovečki (59), Repovec:

Stjepan Repovečki

U Saboru neka si skinu plaću za po 1500 kuna i onda neka to pravedno raspodjele. Dobivaju ogromnu plaću, a ne dolaze na posao. Minimalac je plaća koja bi trebala biti dovoljna za režije, podmirivanje obaveza i osnovne potrebe, ne za luksuz, a kod nas obitelji koji rade od svoje plaće ne mogu živjeti.

Ljiljana Kovačec (49), Donje Jesenje:

Ljiljana Kovačec

Ovo povećanje sigurno ne bude nikome ništa pomoglo. To je samo tako da se malo ljudi odobrovolje, ali ne bude ni to uspjelo. Iako i 100 kuna više dobro dođe, onima koji nemaju. Minimalna plaća bi trebala biti barem oko 4000 kuna, da bar račune možeš platiti i da nešto ostane za život.

Franjo Grden (58), Donja Stubica:

Franjo Grden

Ništa to ne bude značilo. Sebi su podigli odmah božićnice, regrese, prijevoze, a malim ljudima 131 kunu. Ništa to ne znači. Barem 4000 kuna minimalno bi trebala biti minimalna plaća.

Tomislav Kaltnecker (61), Zabok:

Tomislav Kaltnecker

Standard građana se tim povećanjem minimalca sigurno neće podići. To je mizerija. Minimalna plaća sadašnja je jako preniska, s tim se ne da živjeti. Ovo povećanje je samo bacanje kostiju gladnom narodu.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook