Prethodni članak
Sljedeći članak

Evo kako zagorski gradovi i općine stoje na ljestvici indeksa razvijenosti

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU napravilo je novu ljestvicu indeksa razvijenosti


Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU objavilo je preliminarne rezultate izračuna vrijednosti indeksa razvijenosti prema novom modelu. Riječ je o izračunima za razdoblje od 2014. do 2016. godine. Indeks razvijenosti je pokazatelj koji se računa radi mjerenja stupnja razvijenosti jedinica lokalne i područne samouprave te služi kako bi se odredio intenzitet poticanja razvoja putem državnih mjera i programa pomoći. Gradovi i općine podijeljeni su u osam kategorija i to na način da su u osmoj kategoriji najrazvijeniji, pa sve do četvrte i treće u što spadaju potpomognuta područja.

Zabok konstatan

Od 32 jedinice lokalne samouprave u našoj županiji samo je Zabok ostao u osmoj skupini najrazvijenijih gradova i općina Hrvatske s indeksom razvijenosti 107,746. - To što je Zabok ostao u skupini najrazvijenijih skupini gradova je odlično iz razloga što znači da smo na dobrom putu i da ne zastajkujemo u nijednom aspektu našeg razvoja. No naravno da to ima i svojih loših strana. Jedna od njih je to što se teško može konkurirati na natječaje i Europske unije i na neke natječaje za državne subvencije – rekao je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. Prema prošlom izračunu indeksa razvijenosti u toj je kategoriji bila i općina Stubičke Toplice no ona je sada u sedmoj kategoriji. U toj su kategoriji još gradovi Krapina i Oroslavje. U šestu je kategoriju smješteno pet općina – Zlatar Bistrica, Hum na Sutli, Krapinske Toplice, Donja Stubica i Konjščina.

Značajan rast Zlatar Bistrice

Prema objavljenim novim rezultatima indeksa razvijenosti za gradove i općine, Općina Zlatar Bistrica došla je na 104,15 % indeksa razvijenosti, čime je načelnik Žarko Miholić jako zadovoljan. – Peta smo općina od 32 JLS u Krapinsko – zagorskoj županiji, ispred nas su samo Krapina, Zabok, Oroslavje i Stubičke Toplice, svi su ostali daleko ispod nas. Što se tiče ostalih gradova i općina, na 136. smo mjestu ljestvice, odnosno u prvoj četvrtini svih općina i gradova, njih 530, među kojima je i Grad Zagreb, a to je jako značajan podatak, u odnosu na 75,6 %, koliko je bilo 2009. godine – naglasio je načelnik Miholić. Dodaje da je značajna stvar takav rezultat postići s relativno malim proračunom.– Standard će se još podići, s obzirom na gradnju brze ceste, pročistač koji će stići u sklopu projekta aglomeracije, s preko 100 novih priključaka u odvodnji, novi investitor izgradit će proizvodnu halu u gospodarskoj zoni u roku 5 godina, pa nas sigurno čeka dodatni rast indeksa razvijenosti – optimističan je zlatarbistrički načelnik.

Napredak Pregrade

U petoj su kategoriji Marija Bistrica, Veliko Trgovišće, Zlatar, Bedekovčina, Sv. Križ Začretje, Radoboj, Klanjec, Pregrada, Novi Golubovec, Đurmanec i Jesenje. Gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj zadovoljan je pozicijom Pregrade na ljestvici. - Prema objavljenim rezultatima novog indeksa razvijenosti Pregrada je od 2013 godine napredovala iz grupe ispodprosječno razvijenih u one iznadprosječne. Točnije, indeks razvijenosti iznosio je 2013. godine 76.88% od nacionalnog prosjeka, a danas prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU prešao je nacionalni prosjek i iznosi 100,55%. Zahvaljujem se našim poduzetnicima, radnicima, službenicima te svima koji su ovom rezultatu doprinijeli. Otegotna okolnost koja se događa zbog našega razvoja je otežano apliciranje na europske fondove, jer u startu dobivamo manje bodova, a u projektima ćemo morati sudjelovati i s više proračunskog novca –rekao je Vešligaj. Posljednje dvije kategorije, treća i četvrta, rezervirane su za potpomognuta područja. U tim su kategorijama Tuhelj, Hrašćina, Gornja Stubica, Kumrovec, Mače, Lobor, Mihovljan, Petrovsko, Budinšćina, Kraljevec na Sutli, Zagorska Sela i Desinić.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program