Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas počinje nikad bogatiji BadlFest

Peti put po redu, ovogodišnji Badl fest započinje danas koncertom Amire Medunjanin i Ante Gele, a završava 18. srpnja predstavom Marijana kabare


Festival je pokrenut prije pet godina na sjećanje na Jakova Badla koji je daleke 1862. godine izgradio prvo kupalište i tako udario temelje današnjem zdravstvenom turizmu Krapinskih Toplica. Festival objedinjuje šarolika gastronomska, zabavna i kulturna događanja, a Općina Krapinske Toplice u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Krapinske Toplice kao organizatori ove kulturno-turističke manifestacije osmislili su i ove godine kvalitetan višednevni program. Svoje peto jubilarno izdanje BadlFest ove godine upriličuje kroz 5 festivalskih dana nabijenih dobrim raspoloženjem na 5 strateških festivalskih područja: BadlFun, BadlSport, BadlKids, BadlGourmet i BadlArt. (ik)

_ _ _

BadlFun

Amira Medunjanin & Ante Gelo – kraljica sevdaha i virtuoz gitare na najljepšoj ljetnoj pozornici Zagorja podno krošnji stoljetnih kestena u perivoju ispred bolnice. U akustičnom izdanju izvoditi će nezaboravne snene sevdahe, mediteranske i međimirske napjeve. Amira Medunjanin u karijeri je nastupala diljem Europe, a u Zagorje dolazi u sklopu europske turneje, tjedan dana nakon Zagreba i Klovićevih dvora, a prije nastupa na jazz festivalu u Rovinju, Oslu, Istambulu, Goeteborgu, Bukureštu…

Marijan Ban & Diktatori – kralj dalmatinskog rocka, legendarni splitski boem zagorskoj će publici predstaviti svoje vječne melodije iz vremena kad je palio i žario u Dalekoj obali, ali i najnovije hitove iz zrelije kantautorske faze. Pokraj pozornice vodenog centra Aquae vivae Ban donosi „14 palmi sa otoka sreće“…

Adastra – žestoki rock riffovi, kovačka ritam sekcija u nastupu zagrebačke atrakcije. Frontman banda Jerko Marić u fokus rock publike došao je još u bandu Flare koji je osnovao sa sestrom, prelijepom manekenkom Anđom Marić. Danas nastupa s novim, zrelijim bandom koji je njegove melodije upotpunio čvrstom beskompromisnom svirkom.

Podvinčani – nezaobilazni „sudionik“ svake ozbiljne veselice na zagorskim bregima u Toplice dolaze samo s jednim ciljem – rasplesati i staro i mlado.

Kmeti – vesela i sve popularnija vokalna skupina iz Pregrade vruće će ljeto osvježiti svojim nezaboravnim izvedbama vječnih zagorskih melodija

Puhački orkestar Selno – heroji brass glazbe u topličkom „prstenu“ ispod kestena donose tradicijske interpretacije legendarnih zagorskih hitova, a kao goste su pozvali puhačke orkestre iz Tuhlja i Petrovskog.

Uz njih tu su još i stari znalci - Daddy cool band, band čiji vrući funky repertoar svake godine zanjiše publiku. Nastupaju i oni za koje će se tek čuti, kao što je Bumerang – sve priznatiji zagorski pop rock sastav. Mlade nade BdalFesta su Trnje, Human i Quentien's Dogs – sastavi koji tek traže svoje mjesto pod suncem. Publiku će rasplesati i DJ Goc – najpoznatiji zagorski dee jay, a za ljubitelje akustičnih gitara tu je i domaći Two Acoustic.

BadlKids

Sementa Rajhard dovodi zabavni park „Adria“ ,jer što je festival bez luna parka, vrtuljaka, malih auto jurilica? Šarmantna Sementa Rajhard na Badlfest donosi zabavu za sve generacije. Za „male ljude“ organizira se i dječji disco jer nema orginalnije „čagice“ od one koje izvode disco limači . Čaroliju Badlfesta oživjeti će i „Šuma Striborova“ legendarna bajka Ivane Brlić Mažuranić u izvedbi dječjeg kazališta Smješko.

BadlGourmet

Medeni“ Badlov kulinarski kup natjecanje je poznatih chefova u pripremi jela od namirnica koje uspijevaju u Zagorju. Prva dva kupa su bila posvećena bućama, a kako u Zagorju ima sve više proizvođača meda, ovogodišnja je središnja tema slađa nego ikad.

Za one koji žele enogastronomski izazov najbolja je destinacija Aleja coolinarika . na jednom mjestu nude se zagorski štruklji, nagrađivana domaća pjenušava vina, kolumbijska arepa i domaći roštilj. Sladokusci će na svoje doći i u restoranima Ville Magdalene, Toplice Hotelu i Servusu…

BadlSport

Dvodnevni, najveći i najposjećeniji turnir u mini nogometu i ove se godine održava na legendarnom „basket“ terenu pod stoljetnim krošnjama središnjeg perivoja u Toplicama.

Organizatori su odlučili da se turnir odigra u spomen na preminulog dugogodišnjeg tajnika Nogometnok kluba Toplice: Branka Vurušića – Vuru.

Badlova biciklijada – po prvi put na dva kotača po „topličkom pješačkom prstenu“ – legendarnoj stazi koja vrhovima brežuljaka okružuje termalno lječilište. Program je zamišljen kao idilično putovanje kroz prirodne vidikovce, vinograde i šumarke, sve do Vuglec brega i natrag u središte mjesta.

Po prvi put održava se i turnir u odbojci na pijesku. Ovaj unisex turnir na jednom mjestu okuplja muške, ženske i mješovite ekipe u ovom sve popularnijem svjetskom sportu.

Šahovski turnir – u mudrolijama na crno bijelim poljima i ove će se godine okušati majstori legendarne perzijske igre.

Memorijal Marije Badl jedna je od tradicionalno najvatrenijih atrakcija Badl Festa. U spomen na dobrotvorku lokalnog vatrogastva koja je topličkim borcima protiv vatrene stihije 1870-e donirala vatrogasnu štrcaljku baš na njoj, najstarijoj u Hrvatskoj, vatreni dečki 21. stoljeća pokazati će svoje vještine.

BadlArt

Festival živi pod umjetničkim kistom.. Autori Nikola Vudrag, Alana Kajfež i Vlatko Šagud predstavit će se izložbom skulptura na platou kod fontane.

Svoj obol friškom i u Zagorju neviđenom art izgledu BadlFesta ove godine po prvi put daju mlade domaće umjetnice Nives Vuglec Antolić i Martina Gradiški svojim svjetlosnim instalacijama.

U crkvi Presvetog Trojstva održat će se koncert iz Ciklusa Heferer, a ove godine nastupa tenor Vedran Jurković i na orguljama Mirta Kudrna.

U kinu pod zvijezdama u središnjem perivoju i ove će se godine održati revija filmova Taborfilmfestivala, a za ljubitelje „dasaka koje život znače“ legendarni Histrioni na festival dolaze sa Marijana kabareom. Predstava koja zatvara Badla održat će se Bar sali Hotela Toplice.

BADL special

Uz sve nabrojano za dodatnu zabavu zadužen je vodeni park Aquae vivae, koji organizira vikend zdravlja. Uz mnogobrojne zdravstvene i vodene atrakcije tu su brojne nagradne igre i naravno nezaobilazno noćno kupanje.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook