Prethodni članak
Sljedeći članak

Berba u prvom hibridnom vinogradu u Zagorju

To su lozni cijepovi koji imaju potpuno iste karakteristike klasičnih loznih cijepova, ali su otporni na bolesti, kao što su pepelnica i peronospora, tako da ove godine taj vinograd ni jedanput nije šprican


Na Stubičkom Kamenjaku iznad Donje Stubice Dario Poštek je zasadio prvi hibridni vinograd u Zagorju, vinograd s međuvrsnim križancem vinove loze. Radi se o hibridima imena Johanniter i Solaris koji imaju bijelo grožđe i koriste se za proizvodnju bijelih vina. Sorta Solaris tako je stvorena 1975. godine u institutu Freiburg u Njemačkoj križanjem više sorata i u čijem su stvaranju između ostalih korištene sorte rajnski rizling, pinot sivi i muškat ottonel. Sorta je to izuzetno otporna na niske temperature i rano dozrijeva pa je ovih dana na OPG-u Poštek odrađena i prva berba hibridnog vinograda, koja je izazvala veliku pažnju kolega vinara. Ono što je karakteristično za ove sorte jer da ne treba koristiti nikakve fungicide za špricanje, a Dario je prve sadnice, njih 850, posadio 2015. godine čisto iz znatiželje i izazova.

Hibridi treće generacije


- Ova je prva godina uroda, nabrali smo oko 400 kilograma, no kad vinograd bude u punom urod nabrat će se i do 2 tone - računa Poštek, koji uz ovaj vinograd ima još pet vinograda zasađenih klasičnim sortama vinove loze i proizvodi kvalitetna vina. – Ovo su hibridi treće generacije. Hibridi prve generacija su direktor i tudum. Onda su Nijemci napravili drugu generaciju hibrida i tako izbjegli neke bolesti. Sedamdesetih godina stvorili su i hibride treće generacije. To su lozni cijepovi koji imaju potpuno iste karakteristike klasičnih loznih cijepova, ali su otporni na bolesti, kao što su pepelnica i peronospora, tako da ove godine taj vinograd ni jedanput nije šprican. Velike su uštede jer nema špricanja, zdravije je, a i nema toliko posla – priča nam Poštek, koji je cijepove nabavio u Njemačkoj po cijeni od 3 eura.


Eko grožđe

Poštek kaže kako mu prijatelji često znaju reći: Je, lijen si, ne da ti se špricati! - Ali nije to. To je eko grožđe. Kod nas se malo o tome zna, a i priča, kao i u Europi i to baš zbog kontrole lobija koji proizvode sredstva za zaštitu bilja jer kada bi sve više ljudi sadilo ove sorte, prodaja sredstava za zaštitu bilja bi rapidno padala – kaže Poštek. Sad se čeka kušanje prvog vina od ovih hibridnih sorti i ukoliko se pokaže odličnim u planu je i sadnja novih sadnica ove nove generacije.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook