Prethodni članak
Sljedeći članak

LAG-u 'Zeleni bregi' za efikasan rad naknadnih 1.404.898,00 kuna

Intervju sa Žarkom Miholićem, predsjednikom Lokalne akcijske grupe 'Zeleni bregi', koja pokriva područje 22 JLS, 18 iz Krapinsko - zagorske te 4 iz Zagrebačke županije


Početkom ove godine Ministarstvo poljoprivrede u suglasnosti s krovnim organizacijama LAG – ova postavilo je kriterije sustava nagrađivanja na naknadnu dodjelu sredstava odabranim LAG – ovima koji uspješno provode svoje strategije. LAG 'Zeleni bregi' našao se među 23, od ukupno 54 LAG – a u Hrvatskoj koji su ostvarili nagradu odnosno naknadna sredstva. LAG 'Zeleni bregi' naveći je LAG u Hrvatskoj, koji pokriva područje s više od 130 tisuća stanovnika, odnosno 18 JLS iz Krapinsko – zagorske i 4 iz Zagrebačke županije. Tu spadaju Jakovlje, Bistra, Sveti Ivan Zelina, Bedenica, Donja Stubica, Krapina, Oroslavje i Zlatar, Bedekovčina, Đurmanec, Gornja Stubica, Jesenje, Lobor, Mače, Marija Bistrica, Mihovljan, Novi Golubovec, Petrovsko, Radoboj, Stubičke Toplice, Veliko Trgovišće i Zlatar Bistrica. Sjedište LAG – a je u Zlatar Bistrici, a uredi u Oroslavju, Mariji Bistrici i Krapini. Potpredsjednici LAG – a 'Zeleni bregi' su gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban. Kako je po veličini raspisanih i ostvarenih sredstava LAG 'Zeleni bregi' u samom vrhu u Hrvatskoj, razgovarali smo s njegovim predsjednikom, načelnikom Općine Zlatar Bistrica, Žarkom Miholićem.

ZL: LAG 'Zeleni bregi' okuplja čak 22 JLS, što znači da okuplja i različite političke opcije. Kakva je suradnja?

Miholić: Iako okupljamo različite političke opcije, međusobno uvažavanje i suradnja te koordinacija su na zavidnoj razini, a sve u korist mještana koji žive na čitavom području našeg LAG – a. Zajednička suradnja i dovela je do toga da je naš LAG po veličini ostvarenih, kao i raspisanih sredstava, u samom vrhu u Hrvatskoj.

ZL: Čemu su namijenjena ostvarena sredstva i o kakvim se natječajima radi?

Miholić: LAG – u 'Zeleni bregi' odobreno je 12.274.838,10 kuna za provedbu podmjeri (19.2, 19.3 i 19.4) Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020., čime je naš LAG među najboljima u Hrvatskoj prema dodijeljenim sredstvima za provedbu lokalne razvojne strategije s ciljem povećanja konkuretnosti poljoprivrede, održivog upravljanja prirodnih resursa i uravnoteženosti razvoja ruralnih krajeva. LAG 'Zeleni bregi' početkom lipnja 2020. godine aktivirao je svoj III. LAG Natječaj za provedbu tipa operacije 1.1.2. 'Unapređenje poslovne konkurentnosti malih poljoprivrednih gospodarstava' sukladno Lokalnoj razvojnoj strategiji LAG – a 'Zeleni bregi' u ukupnom iznosu 2.863.275,00 kuna, odnosno financiranje 25 projekata malih poljoprivrednika.

ZL: Što se ovim natječajem želi postići?

Miholić: Natječajem se želi postići opstanak i razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava, koji se temelji na potrebi za restrukturiranjem i povećanjem dodane vrijednosti. Ova operacija pruža pomoć malim potencijalno održivim farmama koje su orijentirane na tržišnu proizvodnju u skladu sa zahtjevima koje postavlja tržište, ali im nedostaju glavni resursi. Na taj način će se pomoći takvim gospodarstvima u prijelazu na tržišno orijentiranu proizvodnju da postanu gospodarski održivi, što je preduvjet za postizanje konkurentnosti u poljoprivrednom sektoru.

ZL: Koliki je bio interes odnosno odaziv na Natječaj?

Miholić: Kroz 30 dana koliko je bio otvoren pristiglo je 137 projektnih prijava, od toga 120 sa statusom Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva (OPG), 13 sa statusom samoopskrbnoga poljoprivrednog gospodarstva (SOPG) te po dvije prijave sa statusom obrta odnosno trgovačkog društva. Interes za ovaj tip operacije na području LAG – a 'Zeleni bregi' ne jenjava.

ZL: LAG 'Zeleni bregi' nagrađen je za uspješno provođenje svojih strategija. O čemu se točno radi?

Miholić: Početkom ove godine Ministarstvo poljoprivrede u suglasnosti s krovnim organizacijama LAG – ova (HMRR i LHM) postavilo je kriterije sustava nagrađivanja na naknadnu dodjelu sredstava odabranim LAG – ovima koji uspješno provode svoje strategije. Prema kriterijima koji su se odnosili na broj stanovnika, efikasnost u dodjeli sredstava (provedba LAG Natječaja) i omjeru zaposlenih i odrađenih LAG Natječaja, dodjelu sredstava ostvarila su 23 LAG – a od ukupno 54 u Hrvatskoj, a LAG – u 'Zeleni bregi' dodijeljeno je 1.404.898,00 kuna. Odlukom Upravnog odbora i Skupštine LAG – a odlučeno je da dio naknadnih sredstava bude namijenjen povećanju raspoloživih sredstava za III. Natječaj LAG – a 'Zeleni bregi' za još 11 projekata malih poljoprivrednika, što bi ukupno iznosilo financiranje 36 projekata na III. LAG Natječaju. Ukupan iznos po projektu je 15.000,00 eura bespovratnih sredstava.

ZL: Koji su još natječaji objavljeni u proteklih par godina?

Miholić: U srpnju 2018. objavljen je I. LAG Natječaj za provedbu tipa operacije 1.1.2 'Unapređenje poslovne konkurentnosti malih poljoprivrednih gospodarstava'. Ukupan iznos raspoloživih sredstava ovog LAG Natječaja iznosio je 3.325.185,00 kuna odnosno 15.000 eura bespovratnih sredstava po projektu. Od ukupno 55 pristiglih prijava za 30 odabranih projekata financirana je kupnja poljoprivredne mehanizacije, sadnja novih usjeva i obnova poljoprivredne infrastrukture kod malih poljoprivrednika. Početkom ove godine LAG je započeo s posjetama lokacijama ulaganja projekata odobrenih na LAG – natječaju kojima je završila administrativna kontrola Zahtjeva za isplatu zadnje rate kako si se utvrdilo stanje provedbe projekta. Za poboljšanje životnih uvjeta u ruralnim sredinama, doprinos atraktivnosti sela i njegovom razvojnom potencijalu za druge aktivnosti te poticanje rasta i društveno – ekonomske održivosti kroz potporu ulaganjima u osniovanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo LAG 'Zeleni bregi' u veljači 2019. raspisuje svoj II. LAG Natječaj s iznosom raspoloživih sredstava u visini 3.293.312,00 kuna odnosno financiranje 22 projekta u visini 20.000 eura bespovratnih sredstava po projektu. Dio projekata je realiziran, a dio je u realizaciji.


ZL: Osim natječaja za konkurentnost poljoprivrede, LAG nastoji pomoći i razvoju ruralnog turizma?

Miholić: Kako bi poticali i promovirali inovativne i kreativne oblike ruralnog turizma kroz povezivanje i međusektorsku suradnju u ruralnom području sjeverozapadne Hrvatske ove godine LAG 'Zeleni bregi' u suradnji s još 5 LAG – ova (LAG Zagorje – Sutla, LAG SAVA, LAG Prigorje – Zagorje, LAG Međimurski doli i bregi i LAG Mura – Drava) prijavio je projekt kroz Mjeru 19.2 za koju su mu osigurana sredstva u visini 467.612,88 kuna u svrhu učenja i širenja dobrih praksi između hrvatskih regija na području razvoja ruralnog turizma u koji će se sastojati od ekukacije dionika u sektoru turizma, promocije lokalnih destinacija, njihovo umrežavanje kao i jačanje međusektorske suradnje u području ruralnog turizma koji će očuvati prirodnu i kulturnu baštinu. Ukupna vrijednost realizacije projekta bit će oko 1,3 milijuna kuna.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook