Prethodni članak
Sljedeći članak

PERO I ČAROBNI GRAH: Priča o starinskom bažolu visokom skoro 6 metara u dvorištu obitelji Posavec

Zalutalo zrno bijelo-smeđeg graha mahunara, samoniknulo je u maloj betonskoj pukotini i izraslo 580 cm, gotovo do vrha jednokatnice


S ljetom na poljoprivrednim zasadama kruže i hvalisave priče o znatno većim biljkama od normalnih, kao lubenica, krastavac, buča, grah... O potonjem započinje bajka o starinskom mahunaru, koji se uspeo na visinu od preko 580 cm. Bajku nam je o čudesnom zrnu graha, ispričao Petar Posavec Pepek, 87-godišnji ljubitelj neobičnih događaja u svom dvorištu: o gusanu i pjevcu, koje je sam dresirao te vještom žongliranju vinske čaše.

Aluzija na bajku

- Jednog dana proljetos zadovoljno sam ljuštio starinski bažol, mahunar bijelo-smeđih zrna u dvorištu nekoliko metara od ulaznih vrata. Za sobom sam pospremio ljuske i pokupio nekoliko ispalih zrna na travnjak i tako uspješno zaključio ovogodišnju berbu graha iz svog vrta. Barem sam tako mislio. No, desilo se čudo!? Nekoliko dana kasnije, iz male betonske pukotine na ulazu u kuću, proklijalo je samoniklo zrno graška. Nitko od ukućana nije ugurao ovo zrno u rupicu, pa ostaje pitanje kako je dospjelo ovamo. Da li na đonu čizme ili nekako drugačije? Bilo, kako bilo, ja sam preuzeo brigu o ovom bajkovitom grahu, pa su me nazvali "Pero i čarobni grah", kao aluziju na znamenitu bajku engelskog basnopisca Josepha Jabcosa"Janko i čarobni grah" – kaže Petar iz Svetog Križa Tuheljskog.

Lonček čiste vode

- Ovu lijepu biljku sam redovito zalijevao. Pokazivala je želju da se penje prema suncu, a ja sam tu njenu volju ispunjavao. Donio sam kolac, kojeg sam kasnije nadoštukao, po kojem se ova mogla penjati oko šest metara. To se događalo ispred podruma, a kad sam ja išao po vino, onda sam i njoj dao jedan lonček čiste vode - priča Petar Posavec. Ove jeseni saznali smo o tom čarobnom grahu. Lišće, koje je bilo bujno, na žalost je posve opalo, ali smo ipak zatekli plodove ove hranljive biljke koje su još visili u ljuskama.

Najveća ljubav usna harmonika

Uz ljubav prema čarobnom grahu, Petar Posavec Pepek doje svoj obol i kulturnom životu Tuhljana. Bio je 15 godina pjevač u KUD-u "Naša lipa" Tuhelj i Crkvenom zboru, a najveća mu je ljubav sviranje na maloj i velikoj usnoj harmonici "Hohner", punih 80 godina. - Imao sam čast jednom u Tuhlju svirati i sa čuvenim zabočkim sviračem usne harmonike Tomislavom Golubanom - pohvalio se Petar Posavec, neumorni zabavljač Tuhljana.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook