Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatska je briljirala protiv favorizirane Latvije

U prvoj kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo 2021, Hrvatska je briljirala protiv favorizirane Latvije


foto: fiba.basketball

U prvoj kvalifikacijskoj utakmici za Europsko prvenstvo 2021, Hrvatska je briljirala protiv favorizirane Latvije. Da, Latvija ima klub u ženskoj Euroligi i igračice iz jakih turskih i španjolskih liga, ali Hrvatska ima ono nešto, onaj je-ne-sais-quoi. Mladost i energija, želja, brzina, prodornost i inat su nadmoćno nadigrali brojke na papiru, piše portal Hrvatskog košarkaškog saveza.

Prvu je tricu ubacila Ana-Marija Begić za 4:2 vodstvo Hrvatske i nakon toga, čini se, nije bilo povratka za Latvijke – nakon trice Ive Brkić za 10:4 počeo se nazirati tijek utakmice. Naše su djevojke ušle agresivno, ne iskazujući strah prema latvijskim euroligaškim igračicama. Osvojile su parket brzinom i iako je prva četvrtina završila s tek tri razlike za Hrvatsku, već se tada činilo kao da je mnogo više, čudo u začecima.

Drugu četvrtinu je otvorila Lea Miletić, ponovno tricom za 24:18, u tome ju je slijedila i Ivana Dojkić za 27:18, a Ivana Tikvić daje koš za prvu dvoznamenkastu prednost pri 31:20. Hrvatice su svoje suparnice u drugoj četvrtini uspjele gotovo potpuno zaustaviti dopustivši im tek 9 poena dok su istovremeno svoje akcije brzo i uspješno privodile kraju pa se na veliki odmor otišlo s ugodnih 44:27.

Nisu se ni nakon velikog odmora izabranice Stipe Bralića pokolebale, niti je latvijski trener našao rješenje za smirivanje ritma naših reprezentativki. U posljednju se četvrtinu ulazi s najvećom razlikom od 63:40, a jednaka je razlika i samo minutu do kraja utakmice pri 60:83. Konačan rezultat se upisuje pri 83:65 za zasluženo slavlje Hrvatica. Iako su sve igračice dale svoj obol na parketu, Hrvatsku je predvodila izvanredna Ivana Dojkić s 27 poena, 5 skokova i 8 asistencija. Ivana Tikvić je ubacila 15 poena uz 8 skokova, Ana-Marija Begić je upisala double-double s 13 poena i 13 skokova, a Iva Slonjšak je upisala 10 poena, piše portal Hrvatskog košaškog saveza.

Izbornik Stipe Bralić: “Do samog početka utakmice nisam znao što mogu očekivati jer je ovo sasvim nova ekipa. Većinu ovih igračica nisam nikad trenirao, a imali smo svega 3-4 treninga. Međutim, kao što sam stekao dojam i na prvom treningu – ova ekipa je dosta potentna, dobro trče i mogu igrati modernu košarku. Igrale su izvanredno, od prve do zadnje minute i kad je trebalo očuvati prednost pod pritiskom i publike i domaćina, ostale su hladne glave. Napravili smo prednost brzom igrom, dobrim šutom za tri poena i priveli kraju prvo poluvrijeme bez nekih padova što je sjajno. Ova ekipa dugi niz godina može igrati jako dobru košarku i na puno višem nivou.”

Ivana Dojkić: “Bez riječi sam jer je ovo velika pobjeda na gostujućem terenu protiv Latvije koja stvarno ima dobru ekipu. Mi smo odigrale fantastično, toliko sam ponosna na svaku curu… ovo je tek početak jedne lijepe priče!”

U dalekoj Latviji imala je naša reprezentacija svoje navijače: Željko Šakić se dovezao iz Litve gdje igra u Lietkabelisu, a pridružio mu se Kristijan Krajina koji je na “inozemnom radu” u VEF Rigi.

izvor: hks-cbf.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook