Prethodni članak
Sljedeći članak

OTVORENA I BLAGOSLOVLJENA NOVA ZGRADA ZJVP ZABOK: 'Vatrogasci su konačno dobili svoj dom'


Danas je svečano otvoren novoizgrađeni Vatrogasni centar Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok. Rezanjem vrpce otvorili su ga potpredsjednik Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić i kum samo centra, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Novu zgradu, veličine 878 kvadrata, blagoslovio je zabočki župnik Marijan Culjak.

Ovim preseljenjem, istaknuo je zapovjednik Zagorske javne vatrogasne postrojbe Dražen Sinković, završila je prva etapa izgradnje i opremanja vatrogasnog centra. - Izgradnja centra koštala je 4.200.000 kuna za što je dignut kredit, ukupna kvadratura zemljišta iznosi 3800 kvadrata što ostavlja prostora za izgradnju poligona i ostalog što nam treba. Nadamo se da ćemo u daljnjim koracima nadograđivati centar i da će on biti na ponos županiji i svim stanovnicima – istaknuo je Sinković. Zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način doprinijeli, Gradu Zaboku, Krapinsko – zagorskoj županiji i svim osnivačima te svima koji su pomogli. Zagorska javna vatrogasna postrojba, prema riječima zapovjednika, broji 53 profesionalna vatrogasaca koji rade u dežurstvima na dvije lokacije te su opremljeni s 11 vozila.
Kum samog prostora, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković zahvalio se Gradu Zaboku, zapovjedniku Zagorske javne vatrogasne postrojbe Zabok i cijeloj ekipi koji su ulagali velike napore da se ovaj vatrogasni centar izgradi. Istaknuo je kako je novi vatrogasni centar velika stvar za vatrogastvo, posebno za vatrogastvo Grada Zaboka. – Vatrogastvo svoju glavnu ulogu ima u jedinicama lokalne samouprave, tamo gdje joj je i mjesto, gdje se događaju požari, poplave i gdje se najbrže i najbolje može reagirati – izjavio je Tucaković, pohvalivši dugu tradiciju vatrogastva u Hrvatskoj.

Zamjenik župana Anđelko Ferek Jambrek zahvalio se u ime župana i Krapinsko – zagorske županije vatrogascima na svemu što rade za stanovništvo cijele županije. – Vatrogasci su ti koji su stalno na raspolaganju i kao jedna od operativnih snaga u Stožeru za zaštitu i spašavanje pri samom su vrhu, jer su nam potrebni kod požara, poplava, ali kad mačka zapne na krovu…. Uvijek zovemo vatrogasce. Zato imamo zadatak da ih financiramo ne samo zakonski već da ih pratiti i drugim projektima jer su nam oni uvijek tu na raspolaganju - rekao je Ferek Jambrek pohvalivši sve vatrogasne postrojbe.


Poseban ponos zbog današnjeg događanja izrazio je i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek. Kazao je da kada se 2000. godine javno vatrogastvo odvojilo od MUP – a, nije bila sigurna sudbina profesionalnih vatrogasaca. – Mi smo značajnim novčanim sredstvima u samim počecima podupirali javno vatrogastvo. U prve dvije godine izdvojili smo oko 1,5 milijun kuna za tu namjenu. Dogovorom 23 grada i općine oformili smo javnu vatrogasnu postrojbu te joj tako osigurali egzistenciju – istaknuo je zabočki gradonačelnik dodajući kako se, nakon dugog niza godina podstanarstva i s mnogo problema vezanih uz izlazak na cestu, došlo do zajedničke odluke da se krene u ovu veliku investiciju. Dio zemljišta otkupio je Grad Zabok, a drugi dio Zagorska javna vatrogasna postrojba. - Zagorska javna vatrogasna postrojba ovime je postala mobilnija i lakše može izlaziti na sve intervencije - istaknuo je Hanžek. Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, Žarko Tušek, čestitao je svima koji su doprinijeli radu ZJVP Zabok, Gradu Zaboku koji je podržavao projekt i rad vatrogasaca, ali i svim vatrogascima. – Hvala im na domoljublju jer mislim da nema većeg domoljublja nego onda kad se pomaže potrebitima – rekao je Tušek. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić istaknuo je kako je ovaj objekt ogledni primjerak svim vatrogascima u Hrvatskoj. On pokazuje slogu i prepoznatljivost zagorskih vatrogasaca, dodao je Siniša Hajdaš Dončić.

U sklopu otvorenje podijeljene su i zahvalnice zaslužnim pojedincima. Velike zahvalnice otišle su u ruke Gordana Jandrovića, a preuzeo ju je Žarko Tušek, Željka Kolara, preuzeo je Anđelko Ferek Jambrek, glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, gradonačelnika Zaboka Ivana Hanžeka, pomoćnika za civilnu zaštitu Damira Truta i Vatrogasnoj zajednici Krapinsko – zagorske županije. Srednje zahvalnice dobili su Krapinsko – zagorska županija, Gradovi Zabok, Klanjec, Zlatar, Pregrada, Oroslavje i Donja Stubica te Općine Bedekovčina, Budinšćina, Desinić, Gornja Stubica, Hrašćina, Konjšćina, Kraljevec na Sutli, Krapinske Toplice, Kumrovec, Mače, Marija Bistrica, Stubičke Toplice, Sv. Križ Začretje, Tuhelj, Veliko Trgovišće, Zagorska Sela i Zlatar Bistrica, Zagorski vodovod, Policijska uprava krapinsko – zagorska te Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Zabok.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook