Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradskom upravom i ustanovama Grada Krapine dominiraju žene

Svatko od nas je ili bi bar trebao biti stručnjak u svom poslu i po meni nije bitan spol, bitan je rad i rezultat rada. Mogu reći da sam sretan što sam okružen sa ženama, a one su i na čelnim pozicijama u gradskim ustanovama, kaže gradonačelnik


Ravnopravnost žena i muškaraca na tržištu rada te uloga žena u politici i poslovnom svijetu, područja su koja u Hrvatskoj još uvijek treba poboljšati. U Hrvatskoj je ravnopravnost spolova najmanja u politici, a najveća "kod kuće", pokazuju rezultati istraživanja svjetske udruge za istraživanje tržišta WIN International. Iako u Hrvatskoj, a tako i u Zagorju, nema mnogo žena na čelu gradova, situacija je ipak sve bolja što se tiče zastupljenosti žena u gradskim upravama i na vodećim pozicijama raznih institucija.

Muškarci 'podzastupljeni' spol

Nismo provodili istraživanja, no za oko nam je 'zapela' Krapina, grad koji se može podičiti da njegovom upravom dominiraju žene. - U Gradskoj upravi Grada Krapine imamo ukupno 22 stalno zaposlena djelatnika od kojih su samo 3 muškarca te ja kao četvrti. Znači, veliku većinu čine žene. One su i na vodećim pozicijama, od tri gradska Upravna odjela, sva tri vode pročelnice, a voditeljica jedinog ustrojenog odsjeka za komunalno gospodarstvo i promet je također žena – iznio nam je podatke gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, dodajući da se od 2013. godine, otkako je gradonačelnik, lako priviknuo da rad u tom okruženju, a mi ćemo dodati da je – 'blažen među ženama'. - Lijepo je raditi sa ženama, pedantne su, temeljito prouče svaku materiju i marljivo obavljaju svoje poslove. Smatram da žene treba poticati da budu na vodećim pozicijama jer kao i muškarci imaju sposobnosti i kompetencije. Naravno, svatko od nas je ili bi bar trebao biti stručnjak u svom poslu i po meni nije bitan spol, bitan je rad i rezultat rada. Mogu reći da sam sretan što sam okružen sa ženama, a one su i na čelnim pozicijama u gradskim ustanovama – ističe gradonačelnik. Tako Krapina ima ravnateljice odnosno direktorice u Dječjem vrtiću Gustav Krklec, OŠ 'Ljudevit Gaj', OŠ Augusta Cesarca, Gradskoj knjižnici, Pučkom otvorenom učilištu, Radiju Hrvatsko zagorje Krapina,Turističkoj zajednici te komunalnom poduzeću Krakom. - Muškarce na čelnim pozicijama imaju samo JVP Krapina, Gradska plinara Krapina, Krakom vodoopskrba i odvodnja te Pekom. Dakle, mislim da slobodno mogu reći kako sam u svom poslu okružen ženama i kada se jednom mjesečno sastanemo na redovnom kolegiju, muškarci su u manjini. Mislim da je Krapina jedan lijep primjer, usprkos tome što se može pročitati u medijima za druga mjesta, gdje žene na vodećim pozicijama prednjače, a muškarci su „podzastupljeni“ spol. No, kao što sam i prije rekao, nije bitan spol nego rad, a žene svoje poslove stvarno izvrsno obavljaju, i to mogu reći za sve svoje suradnice – pun je hvale za svoje suradnice Gregurović.

Rodna ravnopravnost

A kako je biti na čelu jednog od upravnih odjela Grada koji je i središte županije te jesu li po njenom mišljenju žene još uvijek u nepovlaštenom položaju u odnosu na muške kolege, pitali smo Snježanu Pelin, pročelnicu Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju, zaštitu okoliša i komunalno gospodastvo Grada Krapine, koja je na tom radnom mjestu od 2010. godine. - Grad Krapina kao središte županije ima status „velikog grada“, time i veće ovlasti i nadležnosti što znači i veći obim posla i odgovornosti od ostalih gradova koji nisu središta županija. U upravi Grada Krapine su većinom zaposlene žene, na čelu svih upravnih odjela u Gradu Krapini su pročelnice, a u mom odjelu, od ukupno 7 zaposlenih su 4 kolegice i 3 kolege te svaki pokriva stručno svoj dio posla. Posao zahtjeva stalnu suradnju sa svim službenicama i službenicima u odjelu i s drugim odjelima, te suradnju svih pročelnica i redovito izvještavanje gradonačelnika. Suradnju i međusobnu komunikaciju ocjenjujem odličnom. U cijelom svom dosadašnjem radu nisam nikada osjetila ni doživjela da sam u nepovlaštenom položaju prema „muškim“ kolegama.Također, sudjelovanjem na edukacijama i savjetovanjima za Gradove i Općine, primijetila sam isto tako da su pročelnice upravnih tijela zastupljene u većem broju – odgovorila je.

Ravnateljica OŠ A. Cesarca Matilda Juričev Žigman, koja je na toj poziciji dvije i pol godine, kaže da taj posao nosi veliku odgovornost, a suradnju s Gradom je pohvalila, ističući da se rado odaziva svim zamolbama škole. Komentirala je i broj žena na vodećim funkcijama u Krapini. - Znam da je kod nas broj vrlo visok te bih slobodno mogla reći da naš grad prednjači što se tiče rodne ravnopravnosti. Po mom skromnom mišljenju, žene su još uvijek u nepovoljnijem položaju, ali je ipak taj odnos puno drugačiji nego što je to bilo prije. Međutim, žene su nesvjesno preuzele više obaveza jer u isto vrijeme obnašaju dužnosti visokih pozicija, a posao majke, domaćice, supruge ne smije zaostajati – ističe Juričev Žigman. Ksenija Ostojić, koja je ravnateljica Dječjeg vrtića Gustav Krklec već 12 godina, na temu rodne ravnopravnosti kaže da jača generalna osviještenost s jačanjem civilnog društva.

– Potrebno je najprije razbiti stereotipe koji su duboko usađeni u našu podsvijest i društvo, nekada neke niti ne regsitriramo, a kamoli preispitujemo. Ekonomsko osnaživanje žena znači puno, a kako društvo sazrijeva u svakom pogledu, vjerujem da će u budućnosti žena imati još veću ulogu u društvu. No, žena je ta koja nikada nema radno vrijeme od 8 sati, ona mora organizirati stvari i u obitelji, mora imati smisla za probleme drugih, strpljivost u odnosu s njima. No, vjerujem da žene jesu budućnost ovoga društva i da će se osviještenost društva još daleko više razviti, a položaj žene biti sve bolji – rekla je ravnateljica.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook