Prethodni članak
Sljedeći članak

Htjeli su zaustaviti reGARDEN, inspekcija je utvrdila da nema nepravilnosti!

Vidimo se u reGARDEN-u, u osunčanom i nasmiješenom vrtu, poručili su iz Ureda Grada


Degradirano, zapušteno, prepuno šute, otpadnog građevnog materijala, zaraslo korovom i raslinjem. Tako je izgledalo zemljište pored Regeneracije. Tako je izgledalo 2616 četvornih metara prirodnog prostora na 10-ak minuta hoda od središta Zaboka. Zapuštene, a iskoristive površine za građane. Za Zabočane. Za njihove goste, prijatelje, putnike namjernike, prolaznike.

Ovo je mjesto na kojem gradimo vrt. Nekad zapušteno, obraslo korovom i raslinjem"

Rekli smo 'da' prirodi

Tako je izgledala površina u prirodi. Površina pored Pučkog otvorenog učilišta u kojem djeluju tri visokoškolska učilišta s oko 900 studenata, Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok s oko 450 učenika, Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog s oko 800 učenika, Srednje škole Zabok s oko 790 učenika i Gimnazije Antuna Gustava Matoša s oko 450 učenika.

Priroda se nudila, samo ju je trebalo iskoristiti. I dati prostor brojnim udrugama, studentima, učenicima, umjetnicima. Građanima.

Prirodi, Zabočanima i njihovim željama i potrebama rekli smo 'da'. I stvorili projekt reGARDEN.

reGARDEN u punom sjaju

Počelo je 2017. godine. Već prve ideje naišle su na odobravanje. Odlučeno je, uz podršku Gradskoga vijeća, da će reGARDEN biti kulturno-edukativni vrt. Aktivirat ćemo zapušteni prostor, koncipirati ga nizanjem kvadratičnih polja kao svojevrsnu asocijativnu poveznicu s tradicijom proizvodnje tepiha u Regeneraciji. I Regeneracija i Hrvatske ceste dale su svoj doprinos. Uz zemljište koje je u vlasništvu Grada, ove dvije tvrtke svoj su dio ustupile na korištenje. Sve za potrebe reGARDEN-a.

U prosincu 2017. projekt je opisan i uvršten u proračun za 2018. s projekcijama za 2019. i 2020. godinu, dostavljen Gradskom vijeću i usvojen. Izrađena je projektna dokumentacija, na natječaju izabran najpovoljniji izvođač radova. Ishođene su sve potrebne dozvole, sva mišljenja, zadovoljene sve zakonske norme do posljednjeg kamenčića. Radovi su počeli, radilo se, radi se, gradi i projekt je pred samim završetkom. reGARDEN će već ovo ljeto zasjati u svom punom sjaju.

 

Razvoj urbane kulture

Što je, zapravo, reGARDEN? Urbani vrt. Prirodni prostor koji smo aktivirali i stvorili, ugradili nove sadržaje zahvaljujući kojima će taj park biti dostupan za ekološka, kulturna, obrazovna, zabavna, edukativna događanja i druženja. Park je otvorenog tipa i pristup je omogućen svima. reGARDEN je specifičan i po tome jer izaziva građane na društveno uključivanje, na međusobno druženje, na druženje i suradnju stanovništva s javnim i civilnim sektorom. Kroz niz sadržaja koje će se u tom parku moći nuditi, promicat ćemo razvoj urbane kulture. I sve to u prirodnom okruženju.

O reGARDENU su već pisali mediji. O projektu smo redovito izvještavali na službenim stranicama Grada i na društvenim mrežama. Na sjednicama Gradskoga vijeća. Sve reakcije bile su pozitivne. Jedina pitanja koja smo dobivali bila su 'kad će biti gotovo?'!

 

 


Buđenje spavača

Ipak, nakon tri godine probudili su se i neki spavači. Kako su vjerojatno te tri godine bili prezaposleni velikim projektima na kojima rade za dobrobit zajednice, propustili su 'znati' koliko i što radimo. Pa ih je šokirala činjenica da se još jedan u nizu gradskih projekata privodi kraju. Aktivirali su se isključivo zato da bi, iz samo njima znanih, politikantskih razloga, a navodno u ime nekih građana, rekli 'ne' projektu. Jer je -  reGARDEN opasan za zdravlje građana!?

Nakon svih prethodno ishođenih dozvola i odobrenja za svaki komadić materijala ugrađen u park, netko je postao 'stručnjak' koji uznemirava građane informacijama kako u park ugrađujemo opasani otpad!? Jer za park koristimo željezničke pragove. Zakopane u zemlji.

Da, koristimo željezničke pragove koji su i planirani od prvoga dana. Koji su uklopljeni u park tematski, jer podržavamo održivost i ponovno korištenje. Pragovi se nalaze ispod kvadratičnih polja koja prekrivaju malč i šljunak. Sva urbana oprema koja dolazi na to mjesto izrađena je od drvenih industrijskih paleta. A te smo željezničke pragove dobili kao donaciju. Gradu ih je donirala tvrtka HŽ Infrastruktura. Iste takve pragove koji se na jednak način koriste i iskorištavaju po cijeloj Hrvatskoj i Europi.

Inspekcija: 'Nema nepravilnosti'

Na žalost tih pojedinaca spavača, nadležni inspektorat ponovno je rekao da ništa pogrešno niti protuzakonito ne radimo. Nalazi Državnog inspektorata, i to dva, Sektora građevinske inspekcije i Inspekcije zaštite okoliša, dao je pozitivno mišljenje.

'Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da se predmetni željeznički pragovi ne smatraju otpadom i slijedom toga ne podliježu odredbama propisa o gospodarenju otpadom obzirom da su isti od strane donatora HŽ Infrastrukture d.o.o. razvrstani kao stari željeznički pragovi koji se mogu još korisno upotrijebiti za određenu namjeru i svrhu...i na lokaciji ugrađeni sukladno glavnom projketu i važećoj građevinskoj dozvoli za izgradnju kulturno-edukativnog vrta reGARDEN. Slijedom navedenog u nadzoru nisu utvrđene nepravilnosti iz nadležnosti inspekcije zaštite okoliša...', stoji, između ostaloga, u zapisniku inspekcije.

 

reGARDEN, mjesto dobrih vibracija

Izgubili smo vrijeme, no nismo izgubili povjerenje građana i veliku želju da se što prije družimo u vrtu reGARDEN. Susretat ćemo se na javnim tribinama i predavanjima kroz koja ćemo prenositi poruke održivog razvoja i eko pristupa modelima razvoja grada. Sretat ćemo se na izložbama na otvorenom kojima ćemo podržati djelovanje umjetnika. Sretat ćemo se na koncertima svih stilova glazbe. Na edukacijama na kojima će se ukazivati na važnost održavanja bioraznolikosti, mogućnosti uzgoja alternativnih sorti biljaka, stvaranja navika recikliranja i suživota s prirodom. Sretat ćemo se u sasvim običnim šetnjama. Sjesti, popričati, podružiti se.

I nakon svih tih događanja, u prostoru koji je otvoren za cijelu Hrvatsku, ponekad se možda s gorčinom prisjetiti da se našao netko tko je sve to želio zaustaviti. Pregaziti. Izmanipulirati svojim neznanjem i nesposobnošću. Netko tko je imao prilike stvarati i graditi za svoj grad i građane. Ali, nije.

Vidimo se u reGARDEN-u, u osunčanom i nasmiješenom vrtu!

Ured Grada

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook