Prethodni članak
Sljedeći članak

Asfaltiranje nerazvrstanih cesta, energetska obnova stare zgrade ‘Restorana’, prometno uređenje Konjščine, širokopojasni internet

U Općini Konjščina u planu su brojni projekti, a najveći je gradnja sportske dvorane, vrijedne 28 milijuna kuna, za koju je riješena građevinska dozvola


U Općini Konjščina radi se na izradi prijedloga Proračuna za 2022. godinu, koji će biti stavljen na e - savjetovanje i Općinskom vijeću na usvajanje. Načelnica Anita Krok izdvojila je neke od bitnijih projekata i aktivnosti koje se planiraju.

Nogostup prema Sušobregu
- Imamo dosta nerazvrstanih cesta koje moramo sanirati. Aktualan je Jertovec gdje se skupljaju ugovori, građani će sufinancirati asfaltiranje i nadam se da iduće godine možemo krenuti. Tu je i cesta Sačeri – Klimen, Jantoleki – Špoljari, odvojak Matije Gupca, Jelovec – Pavlići, Kožići – Končići – Jertovec, Jertovec – Gaj, Peščeno i Turnišće – Huljeki. Kroz dvije i pol godine plan je to pozavršavati, koliko god bude mogućnosti. Nadam se da će vijećnici podržati i projekt nogostupa prema Sušobregu, prema Mariji Bistrici. To je hodočanički put, prometan, a sigurnost je loša. Moramo krenuti s izradom projektne dokumentacije za te nogostupe, da bi mogli participrati na ŽUC sljedeće godine – kaže načelnica. Na zgradi nekadašnjeg ‘Restorana’ Općina je vlastitim sredstvima krenula u sanaciju krova, kako bi se mogao završiti Dom kulture. - Planiramo energetsku obnovu ‘Restorana’ i pretvaranje te stare zgrade u javnu funkciju s prostorom za udruge, centrom za mlade, knjinicom, a prizemlje urediti za poslovnu namjenu. To bi bio dobro iskorišten prostor – ističe načelnica, dodajući da ima i puno prijedloga uređenje igraonice u toj zgradi.


‘Tu smo da poognemo’
Bilo je, što se tiče proračuna, i prijedloga o besplatnoj školskoj kuhinji za sve učenike. – To nećemo moći realizirati iduće godine, niti jedna općina to nema i moramo biti svjesni kakva je situacija. No moj cilj je da kroz odluku o socijalanoj skrbi proširimo krug djece koja dobivaju besplatnu školsku kuhinju. Ja se nadam, a takva je bila i najava, da će kroz cjelodnevni školski boravak, država osigurati školski obrok za sve. Voljela bih da je to zdrava hrana, a mi možemo osigurati tečaj kuharicama o zdravoj prehrani, da privučemo učenike da se hrane u kuhinji – napominje Krok. Također, dva su projekta prijavljena na mjeru 7.4.1., Vatrogasni dom u Galovcu i sportski tereni uz NK Sloga. - Projektna dokumenatcija je gotova, ne polažem neke velike nade da ćemoproći s Vatrogasnim domom, ali polažem nade u to da ćemoga sljedeće godine moći projaviti na neki od projekata koji će se ticati isljučivo vatrogastva. Oba su projekta spremna, to je najbitnije. Uz to, naši planinari planiraju graditi planinarski dom. U proračun bismo uvrstili određena sredstva za kupnju zemljišta u tu namjenu, a oni će se pobrinuti o projektnoj dokumenatciji iprijavi na projekt. Mi smo tu da im pomognemo – ističe načelnica.


Sufinanciranje higijenskih uložaka u školama
U izradi je i prometni elaborat šireg centra Konjščine i dionice D24 i D 540. – Općina je prometno zapuštena, znakovi i signaizacija stari su 20 do 30 godina, a moramo pokušati i dobiti što više parkirnih mjesta, ali bez ulaženja na zelene površine. Moramo izdvojiti i dodatna sredstva za projektnu dokumentaciju za širokopojasni internet, što je zajednički projekt s okolnim općinama. Nadam se da ćemo proći na natječaju, jer neka naša sela nemaju interneta, koji je sada posebno bitan za online nastavu i ljude koji rade od kuće – dodala je načelnica. Ističe da treba promišljati, u ovo krizno vijeme, i o poduzetnicima te im bar malo pomoći, barem oslobađanjem dijela poreza na potrošnju. – Dogovorena je suradnja i s gradom Zlatarom vezano uz aplikaciju za OPG – ovce i plasman poljoprivrednih proizvoda, da se uključimo u tu priču, a htjela bih izdvojiti i sufinanciranje higijenskih uložaka u osnovnim školama. Naime, i takav smo prijedlog primili za proračun, a na tome smo već i ranije radili. Županija će predložiti u svom proračunu da tu stavku sufinanira s 50 posto, a 50 posto JLS, tako da je to već primarno dogovoreno – ističe načelnica Krok. Vrijedi spomenuti i sredstva predviđena za kastracije pasa i mačaka, saniranje šteta od elementarnih nepogoda te poljoprivredne edukacije, kao i pomoć KUD – u u osnivanju tamburaške sekcije. – Novost je da ćemo kroz participativni proračun Centra za mlade novina izdvojiti sljedeće godine koji 10 – 15 tisuća kuna, za neki projekt kojeg će mladi moći prijaviti na natječaj. Tu je i aplikacija za transparentnost, koju svakako mislimo uvesti odmah početkom 2022. godine – dodala je načelnica.

1,2 milijuna kuna penala za vrtić

A najveći projekt koji se planira u Općini Konjščina, gradnja je sportske dvorane. – Investicija je 28 milijuna kuna. Zadnjih mjeseci s Krapinsko – zagorskom županijom intenzivno smo rješavali papirologiju, a sada službeno imamo građevinsku dozvolu i možemo u prijavu – napomenula je načelnica Krok. U tijeku su i razmišljanja o uvođenju produženog boravka u školi, kao i produženog dežurstva u vrtiću. – Planova je puno, no moramo misliti na to da moramo vratiti još 1,2 milijuna kuna penala za vrtić 6. travnja iduće godine – kaže Anita Krok.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Riječka obilaznica (A7) na dionici Rujevica-Orehovica: -masna mrlja na autocesti A7 između 26. +300 i 26. +500 km u smjeru mosta Krk, promet se vodi jednom prometnom trakom. Vozi se uz ograničenje brzine 40 km/h. Molimo korisnike za dodat...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program