Prethodni članak
Sljedeći članak

Asfaltiranje nerazvrstanih cesta, energetska obnova stare zgrade ‘Restorana’, prometno uređenje Konjščine, širokopojasni internet

U Općini Konjščina u planu su brojni projekti, a najveći je gradnja sportske dvorane, vrijedne 28 milijuna kuna, za koju je riješena građevinska dozvola


U Općini Konjščina radi se na izradi prijedloga Proračuna za 2022. godinu, koji će biti stavljen na e - savjetovanje i Općinskom vijeću na usvajanje. Načelnica Anita Krok izdvojila je neke od bitnijih projekata i aktivnosti koje se planiraju.

Nogostup prema Sušobregu
- Imamo dosta nerazvrstanih cesta koje moramo sanirati. Aktualan je Jertovec gdje se skupljaju ugovori, građani će sufinancirati asfaltiranje i nadam se da iduće godine možemo krenuti. Tu je i cesta Sačeri – Klimen, Jantoleki – Špoljari, odvojak Matije Gupca, Jelovec – Pavlići, Kožići – Končići – Jertovec, Jertovec – Gaj, Peščeno i Turnišće – Huljeki. Kroz dvije i pol godine plan je to pozavršavati, koliko god bude mogućnosti. Nadam se da će vijećnici podržati i projekt nogostupa prema Sušobregu, prema Mariji Bistrici. To je hodočanički put, prometan, a sigurnost je loša. Moramo krenuti s izradom projektne dokumentacije za te nogostupe, da bi mogli participrati na ŽUC sljedeće godine – kaže načelnica. Na zgradi nekadašnjeg ‘Restorana’ Općina je vlastitim sredstvima krenula u sanaciju krova, kako bi se mogao završiti Dom kulture. - Planiramo energetsku obnovu ‘Restorana’ i pretvaranje te stare zgrade u javnu funkciju s prostorom za udruge, centrom za mlade, knjinicom, a prizemlje urediti za poslovnu namjenu. To bi bio dobro iskorišten prostor – ističe načelnica, dodajući da ima i puno prijedloga uređenje igraonice u toj zgradi.


‘Tu smo da poognemo’
Bilo je, što se tiče proračuna, i prijedloga o besplatnoj školskoj kuhinji za sve učenike. – To nećemo moći realizirati iduće godine, niti jedna općina to nema i moramo biti svjesni kakva je situacija. No moj cilj je da kroz odluku o socijalanoj skrbi proširimo krug djece koja dobivaju besplatnu školsku kuhinju. Ja se nadam, a takva je bila i najava, da će kroz cjelodnevni školski boravak, država osigurati školski obrok za sve. Voljela bih da je to zdrava hrana, a mi možemo osigurati tečaj kuharicama o zdravoj prehrani, da privučemo učenike da se hrane u kuhinji – napominje Krok. Također, dva su projekta prijavljena na mjeru 7.4.1., Vatrogasni dom u Galovcu i sportski tereni uz NK Sloga. - Projektna dokumenatcija je gotova, ne polažem neke velike nade da ćemoproći s Vatrogasnim domom, ali polažem nade u to da ćemoga sljedeće godine moći projaviti na neki od projekata koji će se ticati isljučivo vatrogastva. Oba su projekta spremna, to je najbitnije. Uz to, naši planinari planiraju graditi planinarski dom. U proračun bismo uvrstili određena sredstva za kupnju zemljišta u tu namjenu, a oni će se pobrinuti o projektnoj dokumenatciji iprijavi na projekt. Mi smo tu da im pomognemo – ističe načelnica.


Sufinanciranje higijenskih uložaka u školama
U izradi je i prometni elaborat šireg centra Konjščine i dionice D24 i D 540. – Općina je prometno zapuštena, znakovi i signaizacija stari su 20 do 30 godina, a moramo pokušati i dobiti što više parkirnih mjesta, ali bez ulaženja na zelene površine. Moramo izdvojiti i dodatna sredstva za projektnu dokumentaciju za širokopojasni internet, što je zajednički projekt s okolnim općinama. Nadam se da ćemo proći na natječaju, jer neka naša sela nemaju interneta, koji je sada posebno bitan za online nastavu i ljude koji rade od kuće – dodala je načelnica. Ističe da treba promišljati, u ovo krizno vijeme, i o poduzetnicima te im bar malo pomoći, barem oslobađanjem dijela poreza na potrošnju. – Dogovorena je suradnja i s gradom Zlatarom vezano uz aplikaciju za OPG – ovce i plasman poljoprivrednih proizvoda, da se uključimo u tu priču, a htjela bih izdvojiti i sufinanciranje higijenskih uložaka u osnovnim školama. Naime, i takav smo prijedlog primili za proračun, a na tome smo već i ranije radili. Županija će predložiti u svom proračunu da tu stavku sufinanira s 50 posto, a 50 posto JLS, tako da je to već primarno dogovoreno – ističe načelnica Krok. Vrijedi spomenuti i sredstva predviđena za kastracije pasa i mačaka, saniranje šteta od elementarnih nepogoda te poljoprivredne edukacije, kao i pomoć KUD – u u osnivanju tamburaške sekcije. – Novost je da ćemo kroz participativni proračun Centra za mlade novina izdvojiti sljedeće godine koji 10 – 15 tisuća kuna, za neki projekt kojeg će mladi moći prijaviti na natječaj. Tu je i aplikacija za transparentnost, koju svakako mislimo uvesti odmah početkom 2022. godine – dodala je načelnica.

1,2 milijuna kuna penala za vrtić

A najveći projekt koji se planira u Općini Konjščina, gradnja je sportske dvorane. – Investicija je 28 milijuna kuna. Zadnjih mjeseci s Krapinsko – zagorskom županijom intenzivno smo rješavali papirologiju, a sada službeno imamo građevinsku dozvolu i možemo u prijavu – napomenula je načelnica Krok. U tijeku su i razmišljanja o uvođenju produženog boravka u školi, kao i produženog dežurstva u vrtiću. – Planova je puno, no moramo misliti na to da moramo vratiti još 1,2 milijuna kuna penala za vrtić 6. travnja iduće godine – kaže Anita Krok.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook