Prethodni članak
Sljedeći članak

Skulpturu Sidonije Erdödy Rubido, koja će krasiti novi park u Kumrovcu, izradio je slovenski kipar Franci Černelč

Nakon čestih posjeta Kumrovcu i sudjelovanja u likovnoj koloniji, došlo je do lijepe suradnje


Franci Černelč, 69-godišnji Slovenac iz Hrastja pri Bistrici ob Sotli, već od rane mladosti kroz igru je mjesio kojekakve figurice od gline, crtao i pjevušio. Bio je to signal da će ovaj talentirani dječak s vremenom krenuti putem glazbe i kiparstva. I bi tako!

Unikatni radovi
- Završetkom osnovne škole u Bistrici ob Sotli, završio sam stručnu staklarsku školu u Rogaškoj Slatini. Nakon dvogodišnjeg rada u staklari odlučio sam nastaviti školovanje, jer mi ručna proizvodnja u industriji nije omogućavala kreativni rad, kako sam očekivao. Nakon diferencialnih gimnazijskih ispita, upisao sam se i diplomirao na pedagoškoj akademiji u Mariboru, smjer glazbeni odgoj. Nakon pet godina 'učiteljovanja' usmjerio sam se ponovo ka staklu, budući da su mi tada ponudili vođenje unikatnog odjela. U mom poslu sam surađivao s mnogim umjetnicima, akademskim slikarima, kiparima i arhitektima te se tako neformalno dodatno obrazovao. Ujedno sam ostao na domaćoj grudi i s mojom Lenkom osnovao obitelj. A kada su nam četvorica naših sinova odrasli, imao sam više vremena za amaterski rad u glazbi i likovnoj umjetnosti – ispričao nam je Franci Černelč, koji je niz godina stvarao unikatne proizvode iz stakla.

Veza s Kumrovcem
A njegova je poveznica sa Zagorjem ta što često s veseljem posjećuje Kumrovec. - Već samo ime mojega domaćega kraja govori da je tu Sutla. Za nas starije to nije bila granična rijeka. Međutim, kad je to i postala, znanci i prijatelji s obje strane očuvali smo kontakte, posjećivali se, zajedno nastupali, pjevali i igrali. Tri puta sam sudjelovao na slikarskoj i kiparskoj koloniji u Kumrovcu i tamo izradio dvije manje skulpture za dječji park te jednu veću skulpturu iz bračkog sivca – rekao nam je Černelč, koji je oblikovao i kip hrvatske operne dive, Sidonije Erdödy Rubido, koji će uskoro biti otkriven u kumrovečkom parku.

- Riječ je o vrlo društvenom i svestranom čovjeku, a njegovo prijateljstvo prema Kumrovcu bila je poveznica prema našoj udruzi "Inicijativa za razvoj općine Kumrovec" i meni osobno. Naši prvi kontakti bili su vezani uz kiparstvo i kumrovečku kiparsku koloniju, ali su vrlo brzo osnaženi razgovorima i o drugim temama u kojima je on bio "kod kuće", jer Černelč, osim što je vrsni kipar i slikar, je pjesnik, harmonikaš, skladatelj i zborovođa te organizator brojnih kulturnih događanja u općini Bistrica ob Sotli – rekao je predsjednik udruge "Inicijativa za razvoj općine Kumrovec" dr.Ivica Hrastović, pojasnivši kako je to prijateljstvo rezultiralo i konkretnom suradnjom na kulturnom polju u sklopu umjetničke Kiparsko-slikarske kolonije u Kumrovcu.

Uz skulpturu Sidonije Rubido Erdödy koja će biti postavljena u kumrovečkom parku koji će nositi njeno ime, Černelč je autor još dviju skulptura u drvetu: bajkovite "Zlatne ptice" te statue povijesnog vrhovnog zapovjednika Seljačke bune, Ilije Gregorića, koji će se iskoristiti za povijesno-turističku prezentaciju Kumrovca.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog prometne nesreće prekinut je promet na autocesti A3 Bregana-Lipovac između čvorova Novska i Okučani u smjeru Lipovca (130.+500 km). Promet se preusmjerava obilaznim pravcima. Molimo korisnike za poštivanje prometnih znakova. Molimo korisni...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program