Prethodni članak
Sljedeći članak

Skulpturu Sidonije Erdödy Rubido, koja će krasiti novi park u Kumrovcu, izradio je slovenski kipar Franci Černelč

Nakon čestih posjeta Kumrovcu i sudjelovanja u likovnoj koloniji, došlo je do lijepe suradnje


Franci Černelč, 69-godišnji Slovenac iz Hrastja pri Bistrici ob Sotli, već od rane mladosti kroz igru je mjesio kojekakve figurice od gline, crtao i pjevušio. Bio je to signal da će ovaj talentirani dječak s vremenom krenuti putem glazbe i kiparstva. I bi tako!

Unikatni radovi
- Završetkom osnovne škole u Bistrici ob Sotli, završio sam stručnu staklarsku školu u Rogaškoj Slatini. Nakon dvogodišnjeg rada u staklari odlučio sam nastaviti školovanje, jer mi ručna proizvodnja u industriji nije omogućavala kreativni rad, kako sam očekivao. Nakon diferencialnih gimnazijskih ispita, upisao sam se i diplomirao na pedagoškoj akademiji u Mariboru, smjer glazbeni odgoj. Nakon pet godina 'učiteljovanja' usmjerio sam se ponovo ka staklu, budući da su mi tada ponudili vođenje unikatnog odjela. U mom poslu sam surađivao s mnogim umjetnicima, akademskim slikarima, kiparima i arhitektima te se tako neformalno dodatno obrazovao. Ujedno sam ostao na domaćoj grudi i s mojom Lenkom osnovao obitelj. A kada su nam četvorica naših sinova odrasli, imao sam više vremena za amaterski rad u glazbi i likovnoj umjetnosti – ispričao nam je Franci Černelč, koji je niz godina stvarao unikatne proizvode iz stakla.

Veza s Kumrovcem
A njegova je poveznica sa Zagorjem ta što često s veseljem posjećuje Kumrovec. - Već samo ime mojega domaćega kraja govori da je tu Sutla. Za nas starije to nije bila granična rijeka. Međutim, kad je to i postala, znanci i prijatelji s obje strane očuvali smo kontakte, posjećivali se, zajedno nastupali, pjevali i igrali. Tri puta sam sudjelovao na slikarskoj i kiparskoj koloniji u Kumrovcu i tamo izradio dvije manje skulpture za dječji park te jednu veću skulpturu iz bračkog sivca – rekao nam je Černelč, koji je oblikovao i kip hrvatske operne dive, Sidonije Erdödy Rubido, koji će uskoro biti otkriven u kumrovečkom parku.

- Riječ je o vrlo društvenom i svestranom čovjeku, a njegovo prijateljstvo prema Kumrovcu bila je poveznica prema našoj udruzi "Inicijativa za razvoj općine Kumrovec" i meni osobno. Naši prvi kontakti bili su vezani uz kiparstvo i kumrovečku kiparsku koloniju, ali su vrlo brzo osnaženi razgovorima i o drugim temama u kojima je on bio "kod kuće", jer Černelč, osim što je vrsni kipar i slikar, je pjesnik, harmonikaš, skladatelj i zborovođa te organizator brojnih kulturnih događanja u općini Bistrica ob Sotli – rekao je predsjednik udruge "Inicijativa za razvoj općine Kumrovec" dr.Ivica Hrastović, pojasnivši kako je to prijateljstvo rezultiralo i konkretnom suradnjom na kulturnom polju u sklopu umjetničke Kiparsko-slikarske kolonije u Kumrovcu.

Uz skulpturu Sidonije Rubido Erdödy koja će biti postavljena u kumrovečkom parku koji će nositi njeno ime, Černelč je autor još dviju skulptura u drvetu: bajkovite "Zlatne ptice" te statue povijesnog vrhovnog zapovjednika Seljačke bune, Ilije Gregorića, koji će se iskoristiti za povijesno-turističku prezentaciju Kumrovca.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook