Prethodni članak
Sljedeći članak

Proslavljeno stoljeće tenisa u Zlataru


Malo je onih koji znaju da teniski sport u Zagorju ima dugu tradiciju. Na to nas je podsjetio Športski teniski klub Zlatar koji je u subotu prigodnom svečanošću obilježio 100. obljetnicu tenisa u Zlataru. Prije podne na zlatarskim teniskim terenima održan je tzv. Dječji dan. Najmlađi su se ogledali igrajući sa starijima.

Popodne je u predvorju zlatarske Osnovne škole Ante Kovačića upriličena prigodna svečanost u povodu vrijedne sportske obljetnice. Postavljena je i prigodna izložba, a na opću povijest tenisa kao sporta podsjetio je prof. Marijan Posarić, ravnatelj zlatarske OŠ.

Teniski klub u Zlataru osnovan je 1922. godine, a osnivači (i prvi tenisači) bili su Zvonimir Ferić i Đuro Frntić, a pokrovitelj je bio pl. Rauer.

-Iste godine zlatarski teniski klub bio je primljen u članstvo Jugoslavenskog teniskog saveza i to kao sedmi po redu, odmah iza šestero osnivača Saveza. Zlatarski tenisači ostvarivali su zavidne rezultate u muškoj i ženskoj konkurenciji, sve do prestanka  teniskih aktivnosti 1941. godine – podsjetio je Krešimir Klemar, predsjednik Kluba koji pod njegovim vodstvom uspješno djeluje 15 godina odnosno od obnove teniskoga sporta u Zlataru.

Podsjetio je na pok. prof. Emila Šredla, ravnatelja OŠ koji je, uz odobrenje osnivača odnosno Krapinsko-zagorske županije, entuzijastički krenuo u gradnju dva teniska terena na školskoj livadi između sportske dvorane i dječjeg vrtića i tako omogućio oživljavanje teniskog sporta. Uspjesi su mjerljivi i afirmativni. Kroz projekte besplatne škole tenisa, u organizaciji  Hrvatskog teniskog saveza i Teniskog saveza KZŽ, osnovne teniske igre upoznalo je više od 300 učenika i djece iz vrtića. Zapažene teniske rezultate ostvarili su mladi zlatarski tenisači i tenisačice i na Tennis Europe natjecanjima, dok je seniorska momčad redovito nastupala u 3. ligi – Središnja Hrvatska.

Rezultate su pratila i priznanja i danas je ŠTK Zlatar najuspješniji teniski klub  u Krapinsko-zagorskoj županiji , što su naglasili i gosti u svojim pozdravnim riječima:glavni  tajnik Sportske zajednice KZŽ Branko Piljek, Vladimir Jovanoski, izvršni  direktor Hrvatskog teniskog saveza, dopredsjednik Izvršnog odbora Sportske zajednice KZŽ Saša Kundih i predsjednica Gradskoga vijeća Zlatara Danijela Findak.

 

 

Još članaka iz "Sport"

Facebook