Prethodni članak
Sljedeći članak

PRIPAZITE: Lažna objava kruži Facebookom! Ne nasjedajte na nju!


Društvenom mrežom Facebook ovih dana kruži poznata objava kojom se korisnici pozivaju da zaštite svoje osobne podatke dijeljenjem određenog teksta. Lažna objava takođe upozorava korisnike da će se Facebook uskoro početi plaćati.

“Za svaki slučaj. Napomena: Odvjetnik nam je savjetovao da ovo objavimo. Povreda privatnosti može biti kažnjena zakonom”, stoji na početku lažne objave koja ovih dana kruži društvenom mrežom Facebook.

Korisnici dijele tekst u kojem navode da korisnik ne dozvoljava da se koriste njegovi osobni podaci. U objavi se također navodi i da će Facebook početi s naplaćivanjem od ponedjeljka.

Naravno, dijeljenjem objave na vremenskoj crti ne štite se osobni podaci. Kako je objašnjeno na internet portalu Varni na, “sadržaj objave je izmišljen, loše preveden i toliko lažan da je teško povjerovati koliko ljudi ga dijeli”.

Portal, kojim upravlja Nacionalni centar za odgovor na cyber sigurnost SI-CERT, uputio je korisnike na stvarne uvjete korištenja i politiku privatnosti Facebooka. Tamo je zapisano koje vaše podatke Facebook prikuplja. Među njima je sve što radite na platformama. Ovo uključuje ono na što kliknete ili lajkate, vaše objave i fotografije, i poruke koje šaljete”, navodi se u politici privatnosti.

U tekstu je također navedeno upozorenje korisnicima da se Facebook počinje plaćati, navodno 4,99 eura mjesečno.

Kompanija Meta, koja poseduje i Facebook i društvenu mrežu Instagram, najavila je krajem listopada da će ponuditi i plaćeni nalog za obje mreže u Europi, koji korisnicima neće prikazivati reklame.

Mjesečna pretplata iznosit će 9,99 eura za korištenje online ili 12,99 za korištenje na mobilnim telefonima, objavila je Meta u priopćenju za javnost.

Inicijalna pretplata pokriva sve povezane naloge u korisničkom centru do 1. ožujka 2024. Međutim, od 1. ožujka 2024. za svaki dodatni nalog naveden u korisničkom centru morat će se platiti dodatna naknada od 6 eura mjesečno na mreži i 8 eura mjesečno na iOS i Android operativnim sustavima, navodi N1.

Razlog za novu ponudu je europsko zakonodavstvo o privatnosti (GDPR), koje zahtijeva dozvolu korisnika za prikupljanje podataka.

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook