Prethodni članak
Sljedeći članak

Mažoretkinje Dubrovčan odličnim programom obilježile petnaest godina djelovanja

Mažoretkinje Dubrovčan u u Velikom Trgovišću bogatim programom obilježile 15. godinu postojanja i aktivnog djelovanja


Udruga Mažoretkinje Dubrovčan osnovana je 2007. godine i 15 godina kasnije može se pohvaliti zaista brojnim uspjesima, velikom broju mažoretkinja koji je tijekom godina prošao kroz udrugu, aktivnim radom bez prekida već punih 15 godina.

– Udruga veliku pažnju posvećuje promociji mjesta, općine i županije na raznim natjecanjima unutar saveza HUMT pod kojim djelujemo i na raznim gostovanjima diljem zemlje ali i šire. Cilj nam je okupiti što više djece i pružiti im kvalitetno provedeno vrijeme u kojem se druže s prijateljima, razvijaju svoju osobnost, grade samopouzdanje, razvijaju sportski duh i fizički su aktivna. Nismo orijentirani samo na razvoj plesača već i na razvoj trenerica. Ulažemo u naše trenerice od kojih imamo 3 licencirane trenerice od kojih je jedna i licencirana sutkinja. Radimo i dalje na afirmaciji novih članova i novih kandidatkinja za trenersku školu kako bi se znanje i iskustvo prenosilo dalje na slijedeće generacije – predstavila nam je svoju udrugu predsjednica Valentina.

„Dok su se brojni plesni klubovi i udruge gasili za vrijeme pandemije mi smo ostali aktivni cijelo vrijeme“

Teško je izdvojiti najveći uspjeh, no predsjednica posebno ističe da Mažoretkinje Dubrovčan unatoč svim poteškoćama nikad nisu prestajale s radom:

– Dok su se brojni plesni klubovi i udruge gasili za vrijeme pandemije mi smo ostali aktivni cijelo vrijeme, nikada nismo zamrznuli ili prekinuli treninge. U vrijeme lock down-a započeli smo treninge preko zooma, imali smo minimalan broj ispisa no s početkom normalnih uvjeta imali smo ponovne upise tako da smo cijelo vrijeme na optimalnoj brojci od oko 50 članova. Osvajali smo Kup Hrvatske nekoliko puta, nebrojeno mnogo prvih mjesta na državnim natjecanjima ali i veliki uspjeh na Europskom prvenstvu. Sudjelujemo na 4-5 natjecanja godišnje, trudimo se svake sezone pokazati nekoliko novih koreografija, osim tradicionalnih tu su i moderne, svaka sa svojim temom. Radimo na novim uniformama i kostimima te svake godine priuštimo djevojkama novi set opreme (kostimi, čizme, rekviziti) – ispričala nam je Večerić-Gorupić.

U 15 godina mnoštvo je djevojaka koje su bile članice Mažoretkinja Dubrovčan:

– Teško je reći točan broj jer je bilo onih koje su zbog škole ili fakulteta odustale i ubrzo se vratile no uvijek smo na 50-60 aktivnih članica tokom godine. Ima puno nove djece ali ima i onih djevojaka koje su praktički još od vrtića u udruzi, tako imamo skupine od klinceza do seniorki. Upisi u novu sezonu su započeli te traju do 25. 9. a nakon jučerašnjeg nastupa moram priznati da smo već primili nekoliko poziva zainteresiranih roditelja što nas iznimno veseli. Predsjedništvo čine 4 osobe; predsjednica Valentina Večerić-Gorupić, dopredsjednica Biserka Pavlinić, tajnica Sabrina Bajs Podlesek i blagajnica Nikolina Švigir Hohnjec. Ovaj sastav izabran je u drugi mandat, trenutno nam je ovo 5. godina djelovanja. Tri licencirane trenerice su Sara Bogović (ujedno i sutkinja), Mateja Horvatin i Rafaela Podlesek – otkriva nam tko stoji iza brojnih uspjeha djevojaka uz dakako roditelje mažoretkinja bez čije podrške ništa ne bi bilo moguće.

„Veliki problem nam stvara to što nemamo svoj prostor“

Iako na raspolaganju imaju prostor za vježbanje rado bi imali i svoj vlastiti:

– Na stalnom raspolaganju imamo prostor Osnovne škole u Dubrovčanu, Dom kulture u Velikom Trgovišću te sponzoriranu sportsku dvoranu u Termama Tuhelj tijekom zimskih mjeseci. Velikih poteškoća imali smo za vrijeme pandemije kad ni jedan od tih prostora nismo mogli koristiti. Za vrijeme suhog i toplog vremena treninzi su se uglavnom odvijali na igralištu škole a kad je bilo kišovito i hladno tada su treninzi bili on line. Veliki problem nam stvara to što nemamo svoj prostor koji bi nam bio stalno na raspolaganju ne samo zbog održavanja treninga nego i radi skladištenja svih naših rekvizita i garderobe. Nemoguće je trenutno to sve držati na jednom mjestu pa smo primorani skladištiti opremu kod sebe doma. Također imamo veliki broj pehara koje bi voljeli izložiti u nekom vidljivom prostoru da se drugi mogu također diviti naših vrijednim uspjesima – otkriva nam želju Mažoretkinja Dubrovčan predsjednica Večerić-Gorupić.

Proslava uz nastup 150 mažoretkinja

Tako su u Velikom Trgovišću 15. godišnjicu udruge proslavili svečano i veselo uz pomoć gostujućih timova i nastup ukupno 150 mažoretkinja:

– Proslava je započela defileom 11 prisutnih timova i puhačkog orkestra centrom Velikog Trgovišća, od Općine do Osnovne škole gdje se u atriju pod šatorom održao prigodan program. Bogat program sadržavao je 29 koreografija. Na kraju programa naše su djevojke otplesale zajedničku koreografiju, svih 40 plesačica na sportskom terenu uz veliki pažnju publike koja ih je vjerno pratila okom, kamerom i pljeskom. Nakon zajedničke koreografije uslijedila je zajednička fotografija mažoretkinja, čašćenje, sportske igre na sportskim terenima gdje su djevojke odigrale razne tradicijske igre i pritom se odlično zabavile. Uskoro je uslijedilo još jedno veliko iznenađenje, rođendanska torta koja je bila moj rođendanski poklon svim članicama udruge. Moram spomenuti i bogatu tombolu koja se prodala u rekordnom roku te ovim putem još jednom zahvala svim našim sponzorima. Veliko hvala Općini Veliko Trgovišće i TZ Biser Zagorja na pomoći u sufinanciranju i organizaciji naše obljetnice. U večernjim satima zabavljala nas je grupa Missters, a pao je i slavljenički ples – ukratko nam je prenijela dojmove sa slavljeničkog programa Valentina.

„Velika želja nam je odlazak na Svjetsko prvenstvo“

Mažoretkinje Dubrovčan vesele se novim rođendanima, novim obljetnicama, novim druženjima, a ponajviše novoj plesnoj sezoni koja je pred vratima:

– Prvo što slijedi je priprema za natjecanje, Pokal Trilja. To je natjecanje na otvorenom u Trilju kod naših dragih prijatelja koji su nas počastili svojim dolaskom i svojim koreografijama na našoj obljetnici. Odmah nakon natjecanja počinje nova plesna sezona, nova sezona trenerske i sudačke škole, razne plesne edukacije, brojni jesenski nastupi, Božićno-novogodišnji nastupi i tradicionalan izlet udruge krajem godine. S početkom nove godine krećemo u obnovu garderobe, kao što sam spomenula, nove koreografije, nove teme i novi kostimi. Sve to je uvod u natjecanja koja slijede – Regionalno, Državno, Europsko, a i velika želja za odlazak na Svjetsko prvenstvo – otkriva buduće planove predsjednica Mažoretkinja Dubrovčan kojima želimo još puno ovako lijepih godišnjica i uspjeha u budućem radu.

 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook