Prethodni članak
Sljedeći članak

Mladi glumac u Zagorju otvorio 'Boss Teatar', školu glume za svakoga


Zahvaljujući mladome glumcu Denisu Bosaku iz Poznanovca, rođenom 1992. godine, Zagorje je dobilo Boss Teatar. Nekadašnji zlatarski gimnazijalac. koji je dvije godine studirao na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (arheologija i indologija), 2013. upisao je studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, na kojoj je i diplomirao 2018. godine. O njemu kao glumcu više se u javnosti čulo otkako je počeo nastupati u varaždinskom HNK. Možda i zato što su mnogi iz Krapinsko-zagorske županije organizirano odlazili u barokni grad na kajkavske predstave. Denis ih je opčinio ulogama fiškala Vrtirepa u  komediji „Čini barona Tamburlana“, arheologa Željka u „Cigle svete Elizabete“, a nadasve kao  pohlepni Smolko  u „Matijašu Grabancijašu Dijaku“, sve tri  u režiji Krešimira Dolenčića. U međuvremenu počeo se baviti i dramskom pedagogijom. K tome, glas mu se čuje u mnogim crtićima, a ima i iskustvo pred kamerama.

- Izdvojio bih serije Der Kroatien Krimi, Crno - bijeli svijet, Ko te šiša,  te filmove The Match i Za ona dobra stara vremena- kaže Denis koji je ljeto proveo na Korčuli, igrajući u dramskoj  operi  „Opsada Korčule“  u režiji Branke Cvitković i produkciji Opere B.B. 

Pedagoški izazovi i škola glume

Baveći se pedagogijom i predajući  glumu u zagrebačkim  učilištima,  nerijetko su mu prilazili roditelji  rekavši kako svaki tjedan voze djecu iz Zagorja u Zagreb, kao  što su i njegovi njega kad je bio u dječjoj dobi, što ga je ponukalo   otvoriti školu glume  u našoj županiji.

- Tako je nastao Boss Teatar! Škola glume, naime, nije namijenjena samo budućim glumcima, redateljima, piscima ili uopćeno „kulturnjacima“ ! Bit će prilika  istražiti svaki potencijalni smjer koji pojedinca zanima. Mnogi moji kolege iz učilišta koje smo pohađali  kao osnovno- i srednjoškolci,  danas su odvjetnici, menadžeri, liječnici , profesori… Svatko od njih potvrdio mi je kako im je najviše od svega pomogla škola glume. Zašto? Zato što, a to je i ono na čemu  zasnivam temelje nastave, polaznici ne uče samo glumiti već kroz dramske vježbe, improvizacije i igre (ovisno o uzrastu) uče brzom razmišljanju i donošenju odluka u trenutku, snalaženju u nepredvidivim i neugodnim situacijama, izražavanju svojih misli i osjećaja na najbolji način. Mnoga djeca gube socijalnu snalažljivost zbog novih tehnoloških dostignuća. Kako okrenuti strah, tremu, sram i neugodu u svoju korist i pretvoriti ih u šarm, otvorenost, hrabrost i pristupačnost, to su  vještine koja će dobro doći svakome- objašnjava Denis naglašavajući kako upisi u Boss Teatar traju do 23. rujna prijavom na mail [email protected] Mjesečna je  rata  31 euro (u to ulaze dva sata tjedno plus dodatni satovi za predstavu i sama predstava). Za svoje polaznike Boss Teatar će organizirati odlaske u Zagreb na najbolje predstave u kazališta i filmske projekcije u kinima. Bit će i gostujućih predavača. .

Kad je o predstavama Boss Teatra riječ, prva će imati premijeru  1. listopada  u istarskom mjestu Tićan, u sastavu općine Višnjan. Riječ je o predstavi u kojoj četiri znanstvenika pokušavaju spasiti zagađeno jezerce , uz pomoć djece. Zabavno-edukativnog je karaktera, dio je euro projekta, a namijenjena je predškolskoj dobi i učenicima razredne nastave. Osim Denisa,sudjeluje i Iva Šimić Šakoronja, a redateljica je Arija Rizvić, publici znana s malih ekrana kao pobjednica TV showa „Zvijezde pjevaju“. 

Još članaka iz "Lifestyle"

Facebook