Prethodni članak
Sljedeći članak

Plaća tuđi dug jer godinu dana čeka da sud napiše presudu

U studenom 2011. FINA je ovom obrtniku iz Sekirišća blokirala sve račune, zbog duga prema INA-i od 170.800 kuna glavnice te kamatom koju zaračunavaju od 5. siječnja 2011. godine. No, dug nije njegov.


U studenom 2011. FINA je ovom obrtniku iz Sekirišća blokirala sve račune, zbog duga prema INA-i od 170.800 kuna glavnice te kamatom koju zaračunavaju od 5. siječnja 2011. godine. No, dug nije njegov.

"U životu s INA-om nisam poslovao niti sam išta od njih kupio. Pa što će mi nafta za gostionicu ili za lim? Kad sam preuzeo papire na FINA-i, srušio sam se. Ponadao sam se da je neki nesporazum, no kalvarija je tek počela", ispričao je Vukić za 24 sata.

Saznao je da INA njega nije navela kao direktnog dužnika, već su za dug teretili jednu tvrtku iz Bedekovčine. Kako se nisu mogli naplatiti, od tadašnjeg direktora su zatražili da im pošalje popis svojih dužnika te poslali rješenja o ovrsi. No, Vukić kaže da nije bio dužnik te tvrtke iz Bedekovčine.

Nakon što je prikupio sve papire, Općinskom državnom odvjetništvu u Zlataru podnio je kaznenu prijavu protiv direktora tvrtke iz Bedekovčine zbog davanja lažnog iskaza. No odvjetništvo je prijavu moralo odbaciti zbog zastare. Potom je isti taj direktor otišao s Vukićem na FINA-u i potvrdio da je došlo do greške, da Vukić nije njegov dužnik, ali tamo su mu rekli da bez sudskog rješenja ne mogu odblokirati račun.

Donijela presudu, godinu dana je nije napisala, a sad opet otvara slučaj?!

Uslijedila je potom tužba protiv INA-e, te je sutkinja 28. veljače 2012. donijela presudu kojom nalaže FINA-i da Vukiću odmah odblokira račun jer on nije ničiji dužnik.

"Prošlo je godinu dana, ali sutkinja presudu još nije napisala. Odlazio sam na sud moleći da je napiše da mogu raditi i zarađivati, ali bi me uvijek istjerali van. Izgubio sam sve poslove. Nekad sam kao kooperant radio i za državu, ali sad ne mogu ništa zbog blokade. Sad će mi i Porezna uprava blokirati račun jer nisam ni obveze mogao podmirivati. Nevinog me drže okovanog, a najviše pati moje dijete. No to nikog nije briga. Ja nemam ni za koru kruha", rasplakao se Vukić.

Nakon što su novinari 12. veljače 2013. na Trgovačkom sudu u Zagrebu upitali zašto sutkinja ni godinu dana nakon zaključenja glavne rasprave nije napisala presudu koju je donijela u Vukićevu korist, navodno se isti dan sutkinja pokrenula i obećala odmah napisati i poslati presudu, neslužbeno doznaje list. No na kraju je, bez objašnjenja, sutkinja ponovno otvorila slučaj i za 27. veljače sazvala glavnu raspravu i pozvala Vukića da se očituje želi li predložiti saslušanje stranaka!?

U INA-i su, neslužbeno se doznaje, taj slučaj zatvorili lani, ali ni oni ne žele poslati FINA-i nalog za deblokadu, jer kažu da to nije njihova nego dužnost suda.

Još članaka iz "Business"

Facebook