Prethodni članak
Sljedeći članak

Plaća je 10 eura po satu, ali gotovo nitko u Hrvatskoj ne želi raditi ovaj posao


Turistička je sezona pred vratima, a s njezinim dolaskom raste i potražnja za radnicima. Nitko ne želi čistiti apartmane niti za 10 eura po satu. Stanje na terenu provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Jusić Mezga.

Krpe, sredstva za čišćenje i usisavač bez vještine i znanja malo vrijede, a oni koji time najbolje rukuju traže više novca nego ikad dosad.

"Kreće se od posteljine, pa smeće, ide se u kupaonu i kad imate puno posla, treba vam brzine i vremena. Uz to treba i truda, čovjek se uznoji", rekla je Jolanda Krmpotić, dugogodišnja sobarica u hotelu.

Ključ je to čiste sobe, a čistačice su neizostavan dio svakog ugostiteljskog objekta.

"Bez sobarice, kuharice i konobara hotel ne može funkcionirati. Bez mene može, ali bez sobarice ne. Vi radniku trebate dati sve ono što svaki čovjek zaslužuje - ugodnu plaću, ugodno radno mjesto, dobru atmosferu", jasan je bio Domagoj Grgić, direktor hotela.

Zato su se za sezonu ekipirali. Oni koji nisu traže na sve strane. Društvene mreže zatrpane su oglasima, ali i komentarima.

Oglasa ima mnogo. "Tražim čistačicu za sobe u Splitu. Šest soba, radi se od 10 sati svaki dan. Četiri do pet sati rada, plaća 5000 do 6000 kuna u eurima", samo je jedan od njih, a takvi oglasi nerijetko pokrenu žustre rasprave u komentarima.

"U Labinu i Rapcu 100 kuna jedan sat pa ti vidi računicu", poručuje jedan korisnik. "Je li vas sram ponuditi takvu plaću za toliki posao?" dodaje drugi.

Da je posao još uvijek degradiran, govori Ivana Klobučarić, vlasnica obrta za čišćenje. Radnike se teško nađe. Svi bi, kaže, radili na crno. Ima dvije zaposlenice, čiste od ureda, zgrada do igraonica, ali apartmane više ne.

"Svi misle da znaju čistiti, no nije to baš tako. Uhvatiš se ukoštac kad moraš u četiri apartmana u tri do četiri sata očistiti svaku šalicu, vilicu, žlicu. Nema, sve mora biti besprijekorno i onda shvatiš, koliko je meni ženskica reklo - ja ne mogu, ja sam umorna, ja sam na rubu živaca", poručuje Klobučarić.

Nekima to nije problem. Među 12 zaposlenika u domaćinstvu jednog kampa dio su stalni radnici, a dio sezonci.

"Imamo i iz Nepala radnu snagu, pokazali su se vrlo marljivima, vrlo dobrom radnom snagom" objasnila je Federica Ukušić Rovina, direktorica kampa.

Posao čistača je među deset najtraženijih zanimanja u Hrvatskoj.

"Prijavljeno je 2550 radnih mjesta za posao čistača, a trenutačno je u evidenciji 2680 nezaposlenih osoba koje su se izjasnile da žele raditi kao čistači", rekla je Ruža Hrga, pomoćnica ravnatelja za Sektor za tržište rada i politike zapošljavanja.

U isto vrijeme, od početka godine Sektor za tržište rada i politike izdao je 1100 pozitivnih mišljenja za zapošljavanje stranaca baš na tim poslovima, javlja Dnevnik Nove TV.

Još članaka iz "Business"

Facebook