Prethodni članak
Sljedeći članak

Rok istječe, evo tko obavezno mora podnijeti poreznu prijavu

Za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak ostalo vam je još šest dana (do 28. veljače). Ako još niste sigurni morate li podnijeti prijavu i je li vam se to isplati, donosimo vam nekoliko bitnih informacija.


Za podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak ostalo vam je još šest dana (do 28. veljače). Ako još niste sigurni morate li podnijeti prijavu i je li vam se to isplati, donosimo vam nekoliko bitnih informacija.

Po zakonu, godišnju poreznu prijavu obvezno podnose osobe koje imaju:
- plaću isplaćenu kod dva ili više poslodavaca istodobno
- mirovinu isplaćenu istodobno od dva ili više isplatitelja u zemlji ili inozemstvu – plaću od poslodavca i mirovina,
- mirovinu isplaćenu istodobno zbog profesionalne nesposobnosti za rad i plaću kod poslodavca
- dohodak koji ostvaruju fizičke osobe, a koji se utvrđuje na temelju poslovnih knjiga (obrt, slobodno zanimanje, poljoprivreda i šumarstvo, imovina i imovinska prava i druge samostalne djelatnosti)
- dohodak ostvaren izravno iz inozemstva (ako porez na dohodak nije plaćen u roku od 8 dana od primitka novca po tuzemnim propisima)
- plaću na koju poslodavac nije obračunao i uplatio porez i prirez
- dohodak na koji isplatitelj nije obračunao, obustavio i uplatio porez i prirez
- ako Porezna uprava naknadno zatraži poreznu
- pomorci u međunarodnoj plovidbi

Pazite isplati li vam se

Dakle, ukoliko 'upadate' u neku od natuknica onda ste obvezni do 28. veljače predati godišnju prijavu, napominje stručnjak na portalu Profitiraj.hr.

Prijavu mogu predati i oni koji su ostvarili dohodak kod jednog domaćeg poslodavca, iznajmljivanjem imovine itd., ali moraju pripaziti da se ne utvrdi da državi moraju nadoplatiti razliku, što mogu legalno izbjeći ako prijavu ne podnesu.

Naime, ako se osoba odluči na predaju porezne prijave iako nije obvezna, mora imati na umu da se prilikom dobrovoljne predaje u poreznoj prijavi iskazuju ostvareni primici po svim osnovama, te im se u tom slučaju na temelju porezne prijave utvrđuje godišnji porez na ukupno ostvarene primitke. Dakle, probajte unaprijed izračunati isplati li vam se podnošenje prijave.

Još članaka iz "Business"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program