Prethodni članak
Sljedeći članak

Zagorska obitelj Martinek od glista napravila uspješan biznis: 'Kupci nam se stalno vraćaju'


Na Poljoprivrednom gospodarstvu Martinek u Donjoj Stubici ovih je dana vrlo radno. U vreće se pakira glistin po kojega kupci dolaze, ali se i priprema za dostavu. I to ne samo po Zagorju, već i u susjedne županije, ali i u Istru! Krenule su i aktivnosti u plastenicima s povrćem, pa posla ima za cijelu obitelj. No, to ne predstavlja nikakav problem, jer u biznis su uključeni svi; od najmlađih do najstarijih. Glistin je, naime, humus kalifornijskih glista i predstavlja vrlo kvalitetno organsko gnojivo koje se dobiva preradom konjskog gnoja.

Krenuli iz vlastitih potreba

Ovo je peta godina otkako na PG Martinek stanuju gliste. Tek su sada, kažu Martineki, postigle kapacitet koji zadovoljava. Prvo leglo kalifornijskih glista kupili su 2018. godine i u proizvodnju krenuli isključivo radi vlastitih potreba. – Htjeli smo imati kvalitetno, ali prirodno gnojivo za naš vrt. Glistin se tu pokazao odličnim, a kako smo ga svake godine imali sve više, zainteresirali su se naši prijatelji, poznanici, pa poznanici od poznanika i tako se počela širiti mreža kupaca. Rastemo svake godine, no ovo je prva godina da smo blizu punog kapaciteta, onakvog kakav bismo trebali odsada dobivati – kaže Ksenija, koja je sa suprugom Zlatkom odlučila krenuti u biznis s glistinom. Zlatko je, naime, prije toga vozio špedicije, a onda se odlučio, negdje uslijed korone, krenuti u sasvim drugačiji posao. – Bio je to sasvim drugačiji posao, a i bili smo puno razdvojeni. Otvorio sam vlastitu niskogradnju malim strojevima, koje koristim i kod obrade glistina, tako da…posla ima. Krenuo sam u nepoznato, ali nije mi žao što sam napustio prijašnji posao – kaže Zlatko. Ksenija je medicinska sestra, a posao s glistama, kaže, predstavlja joj određeno zadovoljstvo, baš kao i uzgoj povrća.

Velika potražnja

S početna dva kvadrata prostora za gliste, sada su došli na 75. Sve su betonske bokseve za gliste izgradili sami, a potom i natkrili plastenikom. U dvije godine uložili su oko 80 tisuća kuna sredstava samo za materijal, a onda i kupili mali bager i kamion. Sve to doprinijelo je tome da nakon pet godina 'slaganja' posla postanu ozbiljan ponuđač na tržištu. Potražnja za glistinom je velika, a na sadašnjim uvjetima mogli bi ga godišnje probati oko sto kubika. Za one koji ne znaju, za kvalitetan glistin potrebne su kalifornijske gliste i konjski gnoj. Naravno, i dobri uvjeti koje glistama treba osigurati da bi preživljavale i razmnožavale se. – Ako imaju zadovoljene sve uvjete, temperaturu, vlagu i hranu, jako brzo se razmnožavaju. Idealna temperatura im je 20 stupnjeva i tad su najaktivnije i ima najviše reprodukcije. Zimi su malo tromije, povuku se dublje, ali i dalje stalno rade – ispričala nam je Ksenija. Konjski gnoj potreban za preradu glistama kupuju svježi. – Uzimamo od susjeda, ali često po kvalitetan gnoj idemo u konjičke klubove van županije. Gnoju je potrebno da odstoji godinu dana, minimalno šest mjeseci, kako bi bio dobar za gliste, odnosno kako bi ga one mogle prerađivati – kaže Zlatko. A ispričao nam je i kako izgleda proces proizvodnje glistina po fazama. Dugo odstajali, već gotov istrunuti konjski gnoj stavljaju u bokseve, zajedno s glistama, visine 10 do 15 centimetara. Kada gliste 'izađu na površinu', znači da su preradile donji sloj gnoja, pa im se dodaje novi sloj. I tako sve dok ne dođu do vrha zidanog boksa. Sve se to onda vadi, pomoću stroja, ali i puno vožnji tačkama, gdje uskaču mlađi članovi obitelji, suši i prosijava nekoliko puta, kako bi se dobio krajnji proizvod. Za sve to potrebno je dosta operative. – Svi mi imamo svoje primarne poslove, a djeca školu. No, kada je potrebno zapeti, onda smo svi tu – kaže Ksenija. Njoj i suprugu pomažu sinovi Jakov i Patrik te kćer Karla, ali i ostatak familije uskoči kada je potrebno kod uzgoja povrća.

Kvaliteta proizvoda

Kada bi godišnje iz svih bokseva imali po dva vađenja, bilo bi to 80 do 100 kubika glistina. – Puno je to dodatnog truda za cijelu obitelj, ali je zadovoljstvo i dodatak na kućni budžet. – Nakon pet godina definirali smo kakav proizvod treba biti, i to prema sugestijama naših kupaca. Najvažnije nam je da su naši kupci zadovoljni, što i jesu, a o tome govore povratne informacije s terena, jer nam se stare mušterije stalno vraćaju i preporučuju nas dalje. Kad žene kažu da kad otvore vreću vole zaprljati ruke, jer znaju koliko će im povrće, voće ili cvijeće izrasti kvalitetno, onda znamo da je to veliki pokazatelj zadovoljstva našim proizvodom – kaže Ksenija. I sami ga već godinama koriste u uzgoju povrća, voća i cvijeća, gdje je glistin pokazao svoju veliku kvalitetu. – Glistin je PH neutralan. Kod sadnje biljaka, stavi se jedna šaka, potom biljka i još jedna šaka glistina. Važno je sve zatrpati zemljom, jer se glistin inače osuši. A ovako zadržava vlagu, što je također jedna od prednosti. Biljka koja se sadi sa glistinom puno je jača, lišće je bujnije, a plodovi kvalitetniji i urod skoro duplo veći. No, ne samo to. Nakon pet godina koliko koristimo glistin, zemlja u našem plasteniku odlična je za uzgoj, bogata je, rahla, prozračna. Nema frezanja, kopanja, samo malo popravim s grabljama i spremna je za sadnju – otkrila nam je Ksenija.

Probijanje na tržište

Glistin se može koristiti za cvijeće, povrće, voćke, vinograd. Njime na prirodan način, bez ikakvih kemikalija, pognojimo zemlju koja onda daje jakost biljkama, a kvalitetu njihovog glistina potvrdile su i analize na Šumarskom fakultetu. Prodaju ga po cijeni od 5 eura za vreću od 20 litara nasipne mase i probijaju se na tržište po cijeloj Hrvatskoj. – Sve kaj spakiramo, bez problema prodamo. Kupci nam dolaze na kućni prag, dogovorimo se i za dostavu, a lani smo po prvi puta vozili u Istru, odakle su nam se zadovoljni kupci javili i ove godine i tražili dostavu – zadovoljan je Zlatko. Uz glistin, na njihovom poljoprivrednom gospodarstvu možete kupiti i sezonsko povrće. Iako uzgajaju uglavnom za vlastite potrebe, uvijek se nađe i za prodaju. Osim što ga sade uz glistin, ne tretiraju ga nikakvim kemikalijama pa su svježa mrkva, salata, tikvice ili krastavci koje uzgoje najbolji reprezentativni primjer kako pogodno glistin djeluje. U planu je i novi plastenik. – Radimo stupove i napravit ćemo još jedan ovakav plastenik, u slučaju da se odlučimo na širenje, odnosno povećanje kapaciteta. Za sada još nismo na dobitku, tek vraćamo ulaganja i probijamo se na tržište. No najvažnije nam je da su mušterije zadovoljne i da je naš proizvod tražen – kažu Martineki. Uz kvalitetan proizvod kakav su stvorili, volju i marljiv trud i rad, širenje biznisa kroz koju godinu zasigurno možemo očekivati.

Još članaka iz "Business"

Facebook