Prethodni članak
Sljedeći članak

Oprečne informacije o isplati povrata poreza na dohodak

U pozivnom centru kažu kako je teško očekivati da svima bude isplata u kolovozu, a u Poreznoj tvrde da sve ide po planu.


Porezna uprava (PU) u srijedu je započela s procesom povrata poreza na dohodak za prošlu godinu obveznicima obuhvaćenim posebnim postupkom te će tijekom kolovoza svi povrati biti isplaćeni, priopćeno je iz te Uprave.

"Naglašavamo da ni jedan porezni obveznik neće biti uskraćen za mogućnost podnošenja prigovora u roku od 30 dana od dana zaprimanja rješenja. Bez obzira kada su porezni obveznici zaprimili rješenje, Porezna uprava će svim poreznim obveznicima kojima su donijeta rješenja i utvrđena razlika za povrat, a koji u međuvremenu nisu podnijeli prigovor, izvršiti povrat u osmom mjesecu", navodi se u priopćenju.

No, u pozivnom centru kažu kako je teško očekivati da svima bude isplata u kolovozu, a u Poreznoj tvrde da sve ide po planu.

"Ma neće se stići svima izdati rješnje jer ima još mnogo onih koji još nisu obrađeni, a nemaju veze s primanjima iz inozemstva", rekli su za 24sata u pozivnom centru Porezne uprave.

Dodali su da će nekima vjerojatno isplate ići u rujnu, a ni to se ne usude obećavati. Na pitanje kako je to moguće s obzirom na to da je Porezna uprava objavila na svojim službenim stranicama kako će svi biti isplaćeni u kolovozu kažu: “Ne znamo, pitajte njih”.

Na pitanje koliko građana može očekivati povrat poreza u rujnu, a možda i kasnije, iz Porezne za 24sata nisu odgovorili, ali zato kažu: “Porezna uprava je građanima za koje je raspolagala podacima donijela privremena porezna rješenja o utvrđivanju godišnjeg poreza na dohodak za 2015. godinu te su ista otpremljena do 22. 7. 2016. Izuzetak su, sukladno Zakonu, samo oni porezni obveznici za koje se moraju prikupiti dodatni podaci, kao primjerice za utvrđivanje rezidentnosti, podaci o primicima iz inozemstva ili slično”.

Ponovili su kako su ove godine prvi put samostalno utvrđivali godišnju obvezu svih hrvatskih rezidenata. Iako je bilo najavljeno da će svima izdati rješenje do 30. lipnja, rok su pomakli, a naglasili su da će, bez obzira na to, svi imati pravo na rok žalbe od 30 dana.

Još članaka iz "Business"

Facebook