Prethodni članak
Sljedeći članak

Mljekari: Padne li otkupna cijena ispod 2, 40- propadamo

Mliječna industrija Dukat najavila je kako će odsada otkupnu cijenu mlijeka formirati tržište. Aktualna otkupna cijena mlijeka za svaki mjesec bit će objavljena na kampanjskim internetskim stranicama, a otkupljeno mlijeko plaćat će se u skladu s Cjenikom za otkupljeno mlijeko.


Mliječna industrija Dukat najavila je kako će odsada otkupnu cijenu mlijeka formirati tržište. Aktualna otkupna cijena mlijeka za svaki mjesec bit će objavljena na kampanjskim internetskim stranicama, a otkupljeno mlijeko plaćat će se u skladu s Cjenikom za otkupljeno mlijeko.

To bi značilo da će svaka mljekara imati svoj model po kojem će određivati otkupnu cijenu mlijeka. Mljekari se boje da će sada cijena mlijeka pasti ispod one zaštitne otkupne cijene od 2, 40 kuna sa kojom ionako jedva podmiruju ulazne troškove i vraćaju kredite.
 
Oko 1.000 farmi muznih krava je unatrag nekoliko godina zatvoreno, mljekari svakim danom stavljaju lokot na staju, dok se  istovremeno uvozi oko 70 posto mliječnih proizvoda. Padne li otkupna cijena mlijeka, trebalo bi pojeftiniti i mlijeko na trgovačkim lancima, no mljekari tvrde da se to neće dogoditi iz razloga što je dvije trećine onoga na policama iz uvoza.

Dopis koji su mljekare uputile proizvođačima, a kojim ih obavještavaju da će od 1. veljače prestati s primjenom Promemorije potpisane u ožujku 2009. godine te da će svaka pojedina mljekara početi primjenjivati vlastiti model određivanja otkupne cijene mlijeka proizvođači mlijeka pokazali su i na nedavnom sastanku Stručnog savjeta za praćenje stanja u proizvodnji i preradi mlijeka. Njihov prijedlog je da se cijena mlijeka ne mijenja već da se mljekarskoj industriji pomogne iz nekog drugog izvora, kao i da se mljekarima omogući prelazak proizvođača iz mljekare u mljekaru zbog veće tvorničke premije i kraćeg roka isplate od druge. Izraženi su i problemi nelikvidnosti, upotreba uvođenja kazne za neobrađeno poljoprivredno zemljište.

Ukazano je i na problem visokih troškova proizvodnje (stočna hrana, gorivo, kamata), a  plavi dizel trebao bi, naglašavaju mljekari,  imati jednaku cijenu kao i litra mlijeka. Iz Dukata se brane da je dopis upućen proizvođačima uobičajen način komunikacije između dvije strane te da se novi način izračuna otkupne cijene mlijeka bazira na cijenama mlijeka u okruženju, ali da će uvažavati i cijeli niz drugih čimbenika.

Dug Ministarstva poljoprivrede 800 milijuna kuna

Zamjenica ministra Snježana Španjol rekla je kako se još uvijek prikupljaju podaci o postojećim zaduženjima i dugovanjima te da će se sukladno raspoloživim sredstvima isplaćivati svi zaostaci. Za početak, započela je isplata 40% potpore tovu junadi za prvo polugodište. Što se tiče razine potpore koju je sektor do sad ostvarivao, trenutno nije moguće definirati hoće li taj iznos ostati jednak ili će se mijenjati obzirom da se trenutno posluje pod privremenim proračunom, a da će se tek donošenjem proračuna znati kolikom sumom novca Ministarstvo raspolaže. Pri raspodjeli sredstava morat će se također uzeti u obzir i postojeća dugovanja u iznosu većim od 800 milijuna kuna.

Legalizacija objekata u travnju

Dosadašnje stvorene obaveze Ministarstva poljoprivrede za 2012. god  su 3.479 milijardi kuna od toga 2.800 milijardi za direktna plaćanja i dug od 800 mil. Kuna. Radi se na ubrzanoj isplati zaostalih potpora iz privremenog proračuna koji je 400 mil. kuna a do sada je osigurano tj. isplaćeno 130 mil. kuna
Pitanje legalizacije objekata koji su u funkciji poljoprivredne proizvodnje počelo se rješavati.

Očekuje se da će izmjene i dopune postojećeg Zakona o legalizaciji biti usvojene tijekom travnja 2012. godine nakon čega slijedi i primjena. Prilikom izrade izmjena i dopuna postojećeg Zakona teži se maksimalnom snižavanju troškova te pojednostavljenju provedbe legalizacije.

Još članaka iz "Business"

Facebook