Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko-zagorska i Virovitičko-podravska županija najviše izdvajaju za potpore obrtnicima

Krapinsko-zagorska županija imala je u 2020. godini najveći iznos subvencija po stanovniku, 29,48 kuna, a ukupno je u proračunu bilo izdvojeno za tu namjenu 0,42 posto...


Zbog COVID-19 sve su županije prije dvije godine povećale sredstva za potporu gospodarstvu, pa tako i obrtnike. Upravo je poljuljana situacija u mnogim tvrtkama lani utjecala na pojačano otvaranje obrta, a njihov trend rasta pokazuju i službeni podaci.

Uz najviše obrtnika kao što su frizeri, krojači, električari.. županije se okreću i potporama  tradicionalnim obrtima, a posebno onima koji se odnose na zahtjeve na tržištu rada. Iako im broj raste, ipak oni još čine mali dio ukupne radne snage, pa je i udjel u proračunima za njihove potpore do 1 posto. No, velik je interes za pokretanjem vlastitog posla, znači i obrta, zbog poticaja koji se mogu dobiti od države, a danas i većoj pristupačnosti sredstava koje daje država, pa do onih iz EU.

Podaci Ministarstva financija o izvršenju proračuna u 2020. pokazuju da je najviše sredstava, gledajući po glavi stanovnika, za obrtnike izdvojila Krapinsko zagorska županija – 29,48 kuna po stanovniku. Slijedi Virovitičko-podravska s 28,42 kune, Sisačko-moslavačka s 19,41 kunu, Zagrebačka županija s 19,08 kuna i Brodsko-posavska 17,37 kuna. Gledajući udjel u proračunu koji je bio namijenjen za obrtnike, tada je vodeća bila Zagrebačka županija s udjelom od 0,60 posto, Krapinsko-zagorska sa 0,42 posto, Virovitičko-podravska sa 0,40 posto, Splitsko-dalmatinska 0,30 posto i Sisačko-moslavačka 0,29 posto, piše Župan.hr

Krapinsko-zagorska županija imala je u 2020. godini najveći iznos subvencija po stanovniku, 29,48 kuna, a ukupno je u proračunu bilo izdvojeno za tu namjenu 0,42 posto.

Nedavno je župan Željko Kolar, govoreći o mjerama za gospodarstvo i poljoprivredu, istaknuo je da one obuhvaćaju sufinanciranja kamata, potpore korisnicima Poduzetničkog inkubatora,  financiranje logističke potpore, financiranje rada Turističke zajednice, razvojne i energetske agencije te potpore Obrtničkoj i Gospodarskoj komori i tradicijskim obrtima. ‘Pola milijuna kuna smo osigurali za potporu gospodarstvu od COVID – a 19, ako će koja djelatnost biti posebno ugrožena  eventualnim mjerama Stožera da možemo pomoći, i naravno, tu su programi vezani za proizvodnju zagorskih mlinaca. Vjerujem da ćemo s ovom grupom potpora biti dobra podrška našem gospodarstvu u 2022. godini. Lani smo imali 161 otvoreni novi obrt i otvoren veći broj firmi’ – rekao je župan Kolar.

Inače, u planu ovogodišnjeg proračuna za poduzetnike i obrtnike koje nisu u vlasništvu Županije plan je izdvojiti 9,1 milijun kuna potpora. Najveći dio od 6 milijuna odnosi se na unapređenje konkurentnosti, a u što ulaze potpore za tradicijske obrte, sufinanciranje nastupa na sajmovima, potpora proizvođačima zagorskih mlinaca, start up tvrtkama te potpore vezane za COVID 19.

Još članaka iz "Business"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program