Prethodna kolumna
Slijedeća kolumna

Dnevnik tate Bena: Mlječna revolucija

Po toj računici mljekari dobiju več penez za mljeko nego prerađivači i trgovci. Jer treba znati da na otkupnu cjenu mljekari još dobiju i 50 lipa poticaja po litri mljeka. Dobiju još i poticaj za svako grlo stoke. Ali furt postoji nekakvo ali. Kolko mljeka prerađivači napraviju od litre kaj kupiju od kauboja? Kolko se h mljeko dene vode i kojekakvih raznih stvari? Kaj nam zapraf prodajeju pod mljeko? E se more naš kauboj meriti s europskim?

Ovi moderni kauboji i dalje prosvjeduju. A meni i dalje neke stvari nisu jasne. Ne paše im cijena teru dobiju za mljeko. Ali ga i dalje daju na otkup i po nižoj cijeni. Daju im 2,43 kune za liter. A h dučanu se več more kupiti i za 4,5 kune. Ja ga kupujem jako puno i kupujem ga po 5 kuna za liter. I to trajno.

Po toj računici mljekari dobiju več penez za mljeko nego prerađivači i trgovci. Jer treba znati da na otkupnu cjenu mljekari još dobiju i 50 lipa poticaja po litri mljeka. Dobiju još i poticaj za svako grlo stoke. Ali furt postoji nekakvo ali. Kolko mljeka prerađivači napraviju od litre kaj kupiju od kauboja? Kolko se h mljeko dene vode i kojekakvih raznih stvari? Kaj nam zapraf prodajeju pod mljeko? E se more naš kauboj meriti s europskim? Zel bum samo za primjer kamate na kredite. Dok europski kauboji imaju kamate između 2 i 3 posto, naši imaju i po 10 posto kamate na kredit. A kolko samo ima takvih stvari?

Ja te mljekare u neku ruku i razmem. Kakef oni imaju život. Saki dan se moraju zdiči rano hjutro i iti h štalu. Treba krave nahraniti, napojiti, podojiti, počistiti im, otpeljati mljeko na otkup. Veči dio njih ima i nekakve njive, pa trebaju i na njima delati. Nije baš neki život da bi se štel ž njimi mjenjati. I normalno da im ljepše imeti piknik negde. Dopeljaju im se kaj im treba. Vidim na televiziji da imaju dosta drva, da si ljepo kuriju, pečeju meseko na vatrici, pijuckaju. A babe i deca doma naj delaju.

A kolko to se skupa košta? Ljudi se nemreju voziti kud se inače voziju nego moraju iti nekim obilaznim cestama. Tam se potroši več goriva. Treba se i raneše krenuti da bi stigli na vrijeme. Na svaki punkt poslane su i policijske patrole. Da bi se svi puktovi pokrili policija mora delati i prekovremeno. A prekovremene treba platiti. Gdo bu to platil? Si oni teri puniju proračun. I skoro si vi teri ovo čitate. Platili bute kak god da obrnete. Če se nastaviju prosvjedi se več i več bu prekovremenih vur policije. Če mljekari dobiju od preređivača veču cjenu onda buju zdigli cjenu mljeka. I gdo bu to opet platil? Kak sam i napisal si mi bumo to platili kak god da se obrne.

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program