Prethodni članak
Sljedeći članak

Za realizaciju 12 sjajnih dječjih projekata 209 tisuća kuna

U protekle 3 godine na ovaj su se način opremale školske knjižnice, izrađivali ormariće za odjeću, uređivala školska igrališta, učionice na otvorenom...


U Krapini je danas održana svečana dodjela ugovora prijaviteljima koji su ostvarili pravo na financijsku potporu Krapinsko – zagorske županije temeljem Javnog poziva za prijavu prijedloga za participativni dječji proračun za 2022. godinu. Županija je objavila natječaj 8. listopada 2021. godine. Participativni dječji proračun predstavlja uspješan mehanizam identificiranja i realiziranja potreba djece, a podrazumijeva uključivanje djece u odlučivanje o tome koji će se projekti za djecu financirati iz županijskog proračuna. Javni poziv je trajao do 26. studenoga, njegova predviđena vrijednost bila je 200 tisuća kuna. Ukupno su pristigle 23 prijave, a osnovnim administrativnim uvjetima udovoljile su 22. Sukladno uvjetima Javnog pozva, dječji gradonačelnici i načelnici su 17. veljače za financiranje odabrali projekte ukupne vrijednosti 209.344 kune.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je Krapinsko – zagorska županija jedna od dvije županije – prijateljice djece u Hrvatskoj te da je to lijepa titula koja obvezuje da svakim danom treba raditi bolje i više za djecu. - Vidjeli da nam nedostaje u našem radu i djelovanju dio suradnje s vama po pitanju vaše uključivosti u donošenje odluka. Tako smo prije 3 godine odlučili prvi u Hrvatskoj uvesti dječji participativni proračun. Radi se o sredstvima koja su namijenjena vama za realizaciju vaših projekata, za realizcaiju projekata koje vi osmislite i vi u vašoj zajednici procjenjujete da su važni vama, vašim prijateljima, da ljepše, sretnije i kvalitetnije odrastate. Upravo taj dječji proračun kroz ove 3 godine urodio je rezultatima od 71 prijave, a od njih, vaši prijatelji, kolege, dječji načelnici i gradonačeknici odlučili su se za 32 prijave u protekle 3 godine, u kojima smo opremali školske knjižnice, izrađivali ormariće za odjeću, uređivali školska igrališta, radili učionice na otvorenom, ali i financirali i neke projekte koji su vezani za inovativne oblike poučavanja, učenja, provođenja slobodnog vremena. Uglavnom, bili ste vrlo krativni u vašim idejama i pisanju prijava – poručila je Petek djeci, čestitavši na dodijeljenim ugovorima i zaželjevši puno uspjeha i učenju i školovanju te više sreće i zadovoljstva realizacijom projekata.

Ravnatelj OŠ Bedekovčina Ivan Paradi istaknuo je da je ovo već treća godina kako je izabran za financiranje projekt njihove škole. – Uistinu u školi potičemu inkluziju učenika u sve važne odluke, slušamo ih i njihove ideje su fantastične. Naš treći projekt je studio za audio i video projekciju. Kroz naše projekte je do sada aktivno prošlo 70 – ak učenika u svim etapama. Došli smo do toga da već sada pitaju kad će biti sljedeći javni poziv jer imamo na lageru još barem 5,6 ideja – istaknuo je ravnatelj.

Glorija Svečnjak, učenica OŠ Bedekovčina pojasnila je da je korona onemogućila iskazivanje talenata učenika, radionice, okupljanja i priredbe, pa su počeli snimati audio i video uratke i fotografirati. Svoje uratke postavili su na web stranicu škole, no htjeli su nešto kvalitetniju opremu. - Odlučili da bi bilo bolje da dobijemo prave kamere i nešto sa čim se mogu dobiti kvalitetniji radovi i gdje možemo pokazati što možemo i znamo- rekla je o nastanku ideje Glorija.

Valentina Kosalec, v.d. ravnateljice iz Dječjeg vrtića Sunčica Krapina zahvalila je i Županiji i djeci koja su njihov projekt Vrtić u šumi – šuma u vrtiću odabrali za novčanu potporu.


Magdalena Tepuš, učenica OŠ Side Košutić Radoboj, PŠ Gornja Šemnica, koja je prijavila projekt Školski ormarići za moju školu, navela je da će ovi projekti sigurno brojna djetinjstva učiniti ljepšima i jednostavno boljima.


Župan Željko Kolar pohvalio je kreativnost projekata i način na koji su ocijenjeni od strane dječjih gradonačelnika i načelnika. - Mi odrasli uvijek pokušavamo na neki način kalkulirati i pokušati zadovoljiti sve, što smo davno naučili da to nije moguće. Onda se raspiše natječaj pa se osiguraju neka sredstva pa se javi 22 projekta i svi nešto dobiju. Kod vas nije tako. Vi ste pokazali da vi točno znate procijeniti od 22 sjajna projekta koji su najbolji i te novčano nagraditi iznosom koji je dostatan da se taj projekt i realizira. To je jedna ogromna kvaliteta, iz čega i mi možemo nešto naučiti, a s druge strane, to je i iskustvo koje ste dobili u ovakvim godinama, da ste svjesni toga da ako ste proaktivni, ako imate ideju, volju, želju da to realizirate, ako oko sebe okupite ekipu koja će vam pomoći da to ostavrite, onda je sve moguće. Sigurno, možda toga i niste svjesni, u budućem životu nastavku školovanja ili poslu će vam ovo iskustvo sigurno dobro doći – rekao je župan.


Dodao je da ga veseli da njegove kolege iz ostatka Hrvatske vide koliko je ovaj projekt sjajan te ga preuzimaju. - Preuzet će ga Grad Zagreb, Primorsko – goranska županija. Prvi smo u Hrvatskoj, ali bitno je da nismo jedini i da nećemo biti zadnji. Veliko vam hvala – zaključio je Kolar.

Ovo su odabrani projekti:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook