Prethodni članak
Sljedeći članak

Za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu ove godine 50,6 milijuna kuna

Župan je pohvalio zagorske gospodarstvenike da su odradili jako dobar posao i najavio daljnje potpore


Zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek – Jambrek istaknuo je na konferenciji za novinare da je Krapinsko – zagorska županija u Odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu ukupno uložila 62, 9 milijuna kuna. - Od toga u samo gospodarstvo je išlo 16,2 milijuna kuna, poljoprivredu 2,3 milijuna, promet i komunalnu infrastrukturu 5,2 milijuna kuna sredstva Županije i sredstva ŽUC – a 39,1 milijuna kuna – rekao je Ferek – Jambrek.

Poslovno – tehnološki inkubator

Najznačajnija sredstva koja su uložena u gospodarstvo u 2020. su za Poslovno – tehnološki inkubator, 10,6 milijuna kuna. Za sufinanciranje kamata zagorskim poduzetnicima uloženo je 764 tisuće kuna, a tu su i sredstva za samozapošljavanje, potpore tradicijskim obrtima, potpore komorama i drugo te sufinanciranje rada Turističke zajednice KZŽ u iznosu 1,4 milijuna kuna. – Nova mjera je bila za proizvođače mlinaca, Županija je dodatno za njih osigurala 400 tisuća kuna i isplatili smo potpore za 3 korisnika – rekao je zamjenik župana.

Komunalna infrastruktura

Što se tiče komunalne djelatnosti i prometne infrastrukture,za sufinanciranje programa JLS izdvojeno je 600 tisuća kuna, za sufinanciranje programa vodoopskrbe i odvodnje 475 tisuća, s time da postoji tripartitni ugovor, prema kojem Županija sufinancira jednu trećinu, JLS jednu trećinu i opskrbljivač jednu trećinu iznosa. Tu je uloženo 1,5 milijuna kuna i obuhvaćeno je 150 korisnika visoka zona, rekao je Ferek – Jambrek. Za sufinanciranje sanacije klizišta na županijskim cestama, izdvojeno je 3,4 milijuna kuna, za sufinanciranje integriranog prometa sa zagrebačkog područja 467 tisuća kuna i sufinaniranje Zagorskog aerodroma 113 tisuća kuna. Županijska uprava za ceste KZŽ za izvanredno održavanje izdvojila je 11,7 milijuna kuna i za redovno 27,3 milijuna kuna.

Mjere u poljoprivredi

O poljoprivredi je govorila pročelnica Sanja Mihovilić, koja je istaknula da je najznačajniji iznos izdvojen za mjere i bespovratne potpore, 1,7 milijuna kuna. - Provodili smo zaštitu i promociju izvornih proizvoda, a protekla godina je bila specifična vezano uz nemogućnost održavanja manifestacija i Županija se okrenula da prema našim korisnicima da im omogući plasman putem digitalne tržnice – rekla je Mihovilić. Za zaštitu životinja, odnosno Sklonište Luč Zagorja izdvojeno je po 15 tisuća kuna, Državni hidrometeorološki zavod 200 tisuća kuna. – Država i DHMZ nosioci su načina provedbe DHMZ zaštite od tuče, mi smo svoj dio izvršavali prošle godine, a u najavi je da se taj dio ukida. U ovoj godini planiramo pomoći OPG – ovcima u toj zaštiti – rekla je. Nabrojila je i program školskog mednog dana te zaštitu i promociju zagorskih proizvoda te istaknula da je u samom postupku europske zaštite zagorski bagremov med i zagorski štrukli.

Zaštita proizvoda

– Mjerama za poticanje uzgoja zagorskog purana utrošili smo 430 tisuća kuna, a imamo 39 korisnika. Na tržište je prošle godine stavljeno 8500 purana. Imamo 4 certificirana proizvođača zagorskog purana – rekla je Mihovilić. Najveći je broj korisnika za pripremu projektne dokumentacije. - Kada sumiramo mjere, imali smo 166 zahtjeva, a 157 je odobreno i zahvaljujući odluci župana osigurali smo dodatna sredstva, tako da smo imali iskorištenost mjere 102 posto. Godina je bila specifična, održane su samo tri manifestacije, 100 posto zagorsko u Rijeci i Zagrebu te ocjenjivanje meda. Prošle godine smo preuzeli i djelatnike Ureda državne uprave, imamo 7 djelatnika koji su ušli u odjel i rade u ispostavama, a kroz njihove je ruke tijekom prošle godine prošlo 1777 predmeta.

Žilavi gospodarstvenici

Župan Željko Kolar je konstatirao da je 2020. godina bila vrlo zahtjevna i da je unatoč covidu, lockdownu kod nas i u drugim EU zemljama koje su nama izuzetno gospodarski bitne, naše gospodarstvo pokazalo da je žilavo i temeljeno na zdravim temeljima, da je ulaganje u ljude, nove tehnologije i kvalitetu proizvoda uvijek ključno i da će rezultat biti iznad očekivanja u završnim bilancama. Istaknuo je zadovoljstvo što je u prošloj godini završen veliki projekt Poduzetnički inkubator u kojem je 9 stanara i Centar za robotiku koju vodi SŠ Krapina.

Smanjena sredstva ŽUC-u

Za aktivnosti Odjela u 2021. osigurano je 50.602.000 kuna. To je skoro 12 milijuna kuna manje nego prošle godine. Dva su ključna razloga. Jedan je da je završen Poduzetnički inkubator pa nema novih ulaganja, a drugi je što su smanjenja sredstva Županijskoj upravi za ceste od strane Hrvatskih cesta za 7 milijuna, sa 39, 5 na 32, 5 mil. kuna. Možda će se ta sredstva kroz rebalans ili neku odluku kroz godinu i doznačiti, ali za sad je manje.

Potpore gospodarstvu, fond za poslovne anđele…

Od ukupno 50, 6 milijuna kuna, za gospodarstvo ide 11.085.351, 42 kuna, poljoprivredu 2.896.000 kuna, promet i komunalnu infrastrukturu KZŽ 4.076.000 kuna i ŽUC-u 32.545.000 kuna. Za gospodarstvo je planirano 11.085.351, 42 kuna. Osim sredstva koja su namijenjene upravljanju Poduzetničkim centrom, nastaviti će se sufinancirati kamate poduzetnicima za što je predviđeno 3.313.000 kuna, novost je uspostava fonda za poslovne anđele projekt BAIF (to su EU sredstva) od 1.047.561 kuna, potpore gospodarstvu zbog covida su 1.000.000 kuna, idu i potpore Obrtničkoj i gospodarskoj komori, tradicijskim obrtima, start up tvrtkama, zagorskim proizvođačima mlinaca sufinancirat će se energetski certifikati za obnovu kuća, rad Poduzetničkog centra, ZARA-e, REGE-a i TZ KZŽ.

Pad nezaposlenosti

Oko 2 milijuna planira se uložiti u sanaciju klizišta na županijskim cestama, a nastavit će se i s projektom vodoopskrbe u visokim zonama u suradnji s JLS i distributerima. Župan je zaključio da su zagorski gospodarstvenici odradili jako dobar posao i rekao da bilježimo i pad nezaposlenosti.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program