Prethodni članak
Sljedeći članak

‘Učenici koji odaberu deficitarno zanimanje neće čekati svoje radno mjesto, već će radno mjesto čekati njih’

Županija osigurava stipendiju svim učenicima koji upišu u srednjoj školi deficitarna zanimanja i prati ih kroz čitavo njihovo školovanje


U OŠ August Cesarec u Krapini danas je započeo ciklus predstavljanja deficitarnih zanimanja učenicima završnih razreda osnovnih škola.

Kako je istaknula tajnica Obrtničke komore KZŽ Renata Vranić, organizatori su sretni što je situacija ipak dozvolila da se u ovo pandemijsko vrijeme održi ova prezentacija za učenike. - Iskustvo nam govori da nakon što učenici odaberu deficitarno zanimanje, oni će biti ti koji neće čekati na svoje radno mjesto, već će radno mjesto čekati njih – rekla je Vranić.

Župan Željko Kolar napomenuo je da je za nadolazeću školsku godinu u 59 razrednih odjela osigurano za upis u prve razrede srednjih škola 1332 mjesta, a 1181 učenika izlazi iz osmih razreda.- Imamo 9 sjajnih srednjih škola koje nude svoje programe, a mi smo poseban naglasak bacili na deficitarna zanimanja. Ove godine sam ih proglasio njih 12, prošle godine u tih 12 smo upisali 133 učenika, što je oko 10 posto, s time da treba reći da je potreba na tržištu rada barem duplo od toga – istaknuo je župan.

Dodao je da Županija osigurava stipendiju svim učenicima koji upišu u srednjoj školi deficitarna zanimanja i zapravo ih prati kroz čitavo njhovo školovanje. – Ta stipendija je viša od drugih stipendija, iznosi 500 kuna za srednjoškolce, a po kriterijima izvrsnosti i socijale je 400 kuna. Garantiramo zajedno s našom Obrtničkom i Gospodarskom komorom, odnosno s našim poduzetnicima, obrtnicima i gospodarstvenicima, siguran posao na području Krapinsko – zagorske županije. Treba posebno istaknuti da je prosječna plaća u KZŽ u posljednje 3 godine najviše rasla u postotku i sada smo među prvih 5, a prije 8 godina smo bili 17. ili 18. mjestu po visini isplaćene prosječne plaće u RH. To govori o tome da su skočile plaće upravo u ovim deficitarnim zanimanjima i da je zapravo motivirajuće za učenike da se upišu u te strukovne škole. Naravno da mogu dalje nastaviti školovanje, a sigurno je da je isto određeno benefit da nakon polaganja majstorskih ispita mogu biti, kako se kaže, ‘sam svoj gazda’ – rekao je Kolar.

Goran Vukmanić ispred HZZ Područnog ureda Krapina rekao je da u Krapinsko – zagorskoj županiji nedostaje svih kadrova, a općenito su u posljednjih 20, 30 godina deficitarna zanimanja u građevini, prijevozništvu, obradi metala i slično. - Uvijek se radi o obrtničkim zanimanjima, a cilj današnjeg informiranja e upravo promocija tih obrtničkih zanimanja. Mi nudimo učenicima koji se odluče za određeni program deficitarnih zanimanja nudimo besplatan liječnički pregled za upis u srednje škole – rekao je Vukmanić.

Josip Grilec, predsjednik HGK Županijske komore Krapina rekao je da ove prezentacije puno znače. - Školstvo bi moralo više živjeti s industrijom, prije svega visoko školstvo. Kada bi tu sinergiju napravili u pravo vrijeme i u pravom mjeri, pravim inenzitetom, vjerojatno bi mladi ljudi lakše donosili odluku, ne bi imali averziju ili nepoznanicu što to znači raditi u proizvodnoj firmi, trgovačkoj firmi, uslužnom obrtu – rekao je Grilec.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program