Prethodni članak
Sljedeći članak

Najsigurnija smo županija u Hrvatskoj


Krapinsko – zagorski župan sa svojim je suradnicima primio danas načelnika Policijske uprave krapinsko – zagorske Željka Košutića, njegovog zamjenika Roberta Pavića i načelnike policijskih postaja na području Krapinsko – zagorske županije.

Župan Kolar zahvalio je Policijskoj postaji i načelniku na suradnji i zajedničkom djelovanju, istaknuvši kako su rezultati djelovanja naših policijskih djelatnika sjajni. – Statistički imamo najbolje rezultate u Hrvatskoj, najmanji broj kaznenih djela, broj poginulih u nesrećama nam je najmanji u Hrvatskoj. Tu je i niz zajedničkih projekata koji se tiču prevencije i koje radimo zajedno s Ministarstvom uprave RH – rekao je župan. Istaknuo je i suradnju s policijom te profesionalnost policajaca u vrijeme korone, osobito za vrijeme ograničenja prelaska iz općine u općinu, odnosno županije u županiju, kao i suradnju sada kada u našu županiju dolaze izbjegle osobe iz Ukrajine, a njihova je prva evidencija upravo kod granične policije.

Sigurnost koja je evidentna u našoj županiji, rekao je Kolar, vrlo je bitna i za potencijalne investitore. – Osim što se raspituju za potencijalni kadar i radnu snagu, investitorima je bitna i sigurnost – rekao je župan.

Načelnik Policijske postaje Željko Košutić istaknuo je kako statističke brojke uglavnom jesu najbolje u Hrvatskoj.

Prema izvješću, tako je tijekom 2021. godine na području PU krapinsko-zagorske evidentirano 1001 kazneno djelo, 695 prometnih nesreća, od kojih 5 prometnih nesreća sa smrtno stradalom osobom (zajedno s Požeško – slavonskom županijom najmanje u Hrvatskoj), 214 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, 1023 prekršaja iz ostalih zakona od čega 356 prekršaja iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji.

U odnosu na 2020. zabilježeno povećanje i kaznenih djela, i prometnih nesreća, kao i porast broja smrtno stradalih osoba u prometu, porast prekršaja protiv javnog reda i mira, porast prekršaja iz ostalih zakona i povećanje broja prekršaja iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji.

Ipak, 1001 evidentirano kazneno djelo čini 828 kaznenih djela na 100.000 stanovnika, što je najmanje u Hrvatskoj, jer je državni prosjek 1395 kaznenih djela.

Tijekom 2021. godine Policijska uprava krapinsko-zagorska je zabilježila 803 kaznena djela općeg kriminaliteta od kojih 307 kaznenih djela pripada kazneno pravnoj zaštiti djece i maloljetnika. Bilježe 59 kaznenih djela protiv života i tijela što je za 9 ili 13,2 % manje u 2020. godini. Evidentirana su 3 kaznena djela ubojstva (sva 3 uspješno su razriješena), 35 kaznenih djela nanošenja tjelesne ozljede, 19 kaznenih djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda i 2 kaznena djela nepružanje pomoći.

Tijekom 2021. godine PU KZŽ zabilježila je ukupno 130 kaznenih djela teških krađa što je za 11 kaznenih djela ili 7,8 % manje nego u 2020. godini. To je najmanje kaznenih djela teških krađa unatrag deset godina. Tijekom 2021. godine Policijska uprava krapinsko-zagorska zabilježila je ukupno 81 kazneno djelo krađa što je za 8 kaznenih djela ili 11,0 % više nego u 2020. godini.

Također, ukupna razriješenost kaznenih djela krađa 54,3 %, a državni prosjek ukupne razriješenosti kaznenih djela krađa u 2021. godini iznosi 33,0 %. Tijekom 2021. godine PU krapinsko-zagorska ima najbolju ukupnu razriješenost kaznenih djela krađa u Republici Hrvatskoj.

Policijska uprava krapinsko-zagorska tijekom 2020. godine evidentirala 35 kaznenih djela kibernetičkog kriminaliteta što je za 2 ili 6,1 % više kaznenih djela nego u 2020. godini. Iz strukture organiziranog kriminaliteta zabilježeno je 36 kaznena djela što je za 2 ili 5,9 % kaznenih djela više nego u 2020. godini.

Tijekom lanjske godine evidentirana su 64 kaznena djela zlouporabe droge, što je za 39 ili 156,0 % kaznenih djela više nego u 2020. godini, evidentirano je 35 zapljena droga što je za 16 ili 31,4%  manje nego u 2020. godini.

Na prometnicama je lani bilo 695 prometnih nesreća, što je u odnosu na 2020. porast za 149 ili 27,3 % prometnih nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota (125 obavljanih očevida) te petak (113 očevida), a najsigurnija bila je nedjelja s 69 obavljenih očevida.

-Drago mi je što i građani vide i prepoznaju da jesmo najsigurnija županija u Hrvatskoj, kao i da prepoznaju rad i napor koji policija radi da bi naši građani bili sigurni – rekao je Košutić.

Zamjenica župana Jasna Petek spomenula je i uključenost Policijske postaje u rad županijskog vijeća za prevenciju, gdje se radi na brojnim preventivnim aktivnostima vezanih uz sigurnost u prometu, borbu protiv zlouporabe opojnih droga, nasilja u obitelji i slično. – Dokaz je to koliko su važne preventivne aktivnosti, kako bi naša županija bila sigurna i ugodna za život i kako bi težila prema cilju nulte tolerancije na nasilje – zaključila je Petek.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program