Prethodni članak
Sljedeći članak

Najsigurnija smo županija u Hrvatskoj


Krapinsko – zagorski župan sa svojim je suradnicima primio danas načelnika Policijske uprave krapinsko – zagorske Željka Košutića, njegovog zamjenika Roberta Pavića i načelnike policijskih postaja na području Krapinsko – zagorske županije.

Župan Kolar zahvalio je Policijskoj postaji i načelniku na suradnji i zajedničkom djelovanju, istaknuvši kako su rezultati djelovanja naših policijskih djelatnika sjajni. – Statistički imamo najbolje rezultate u Hrvatskoj, najmanji broj kaznenih djela, broj poginulih u nesrećama nam je najmanji u Hrvatskoj. Tu je i niz zajedničkih projekata koji se tiču prevencije i koje radimo zajedno s Ministarstvom uprave RH – rekao je župan. Istaknuo je i suradnju s policijom te profesionalnost policajaca u vrijeme korone, osobito za vrijeme ograničenja prelaska iz općine u općinu, odnosno županije u županiju, kao i suradnju sada kada u našu županiju dolaze izbjegle osobe iz Ukrajine, a njihova je prva evidencija upravo kod granične policije.

Sigurnost koja je evidentna u našoj županiji, rekao je Kolar, vrlo je bitna i za potencijalne investitore. – Osim što se raspituju za potencijalni kadar i radnu snagu, investitorima je bitna i sigurnost – rekao je župan.

Načelnik Policijske postaje Željko Košutić istaknuo je kako statističke brojke uglavnom jesu najbolje u Hrvatskoj.

Prema izvješću, tako je tijekom 2021. godine na području PU krapinsko-zagorske evidentirano 1001 kazneno djelo, 695 prometnih nesreća, od kojih 5 prometnih nesreća sa smrtno stradalom osobom (zajedno s Požeško – slavonskom županijom najmanje u Hrvatskoj), 214 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, 1023 prekršaja iz ostalih zakona od čega 356 prekršaja iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji.

U odnosu na 2020. zabilježeno povećanje i kaznenih djela, i prometnih nesreća, kao i porast broja smrtno stradalih osoba u prometu, porast prekršaja protiv javnog reda i mira, porast prekršaja iz ostalih zakona i povećanje broja prekršaja iz Zakona o zaštiti nasilja u obitelji.

Ipak, 1001 evidentirano kazneno djelo čini 828 kaznenih djela na 100.000 stanovnika, što je najmanje u Hrvatskoj, jer je državni prosjek 1395 kaznenih djela.

Tijekom 2021. godine Policijska uprava krapinsko-zagorska je zabilježila 803 kaznena djela općeg kriminaliteta od kojih 307 kaznenih djela pripada kazneno pravnoj zaštiti djece i maloljetnika. Bilježe 59 kaznenih djela protiv života i tijela što je za 9 ili 13,2 % manje u 2020. godini. Evidentirana su 3 kaznena djela ubojstva (sva 3 uspješno su razriješena), 35 kaznenih djela nanošenja tjelesne ozljede, 19 kaznenih djela nanošenja teških tjelesnih ozljeda i 2 kaznena djela nepružanje pomoći.

Tijekom 2021. godine PU KZŽ zabilježila je ukupno 130 kaznenih djela teških krađa što je za 11 kaznenih djela ili 7,8 % manje nego u 2020. godini. To je najmanje kaznenih djela teških krađa unatrag deset godina. Tijekom 2021. godine Policijska uprava krapinsko-zagorska zabilježila je ukupno 81 kazneno djelo krađa što je za 8 kaznenih djela ili 11,0 % više nego u 2020. godini.

Također, ukupna razriješenost kaznenih djela krađa 54,3 %, a državni prosjek ukupne razriješenosti kaznenih djela krađa u 2021. godini iznosi 33,0 %. Tijekom 2021. godine PU krapinsko-zagorska ima najbolju ukupnu razriješenost kaznenih djela krađa u Republici Hrvatskoj.

Policijska uprava krapinsko-zagorska tijekom 2020. godine evidentirala 35 kaznenih djela kibernetičkog kriminaliteta što je za 2 ili 6,1 % više kaznenih djela nego u 2020. godini. Iz strukture organiziranog kriminaliteta zabilježeno je 36 kaznena djela što je za 2 ili 5,9 % kaznenih djela više nego u 2020. godini.

Tijekom lanjske godine evidentirana su 64 kaznena djela zlouporabe droge, što je za 39 ili 156,0 % kaznenih djela više nego u 2020. godini, evidentirano je 35 zapljena droga što je za 16 ili 31,4%  manje nego u 2020. godini.

Na prometnicama je lani bilo 695 prometnih nesreća, što je u odnosu na 2020. porast za 149 ili 27,3 % prometnih nesreća. Kritični dan prema broju obavljenih očevida prometnih nesreća bila je subota (125 obavljanih očevida) te petak (113 očevida), a najsigurnija bila je nedjelja s 69 obavljenih očevida.

-Drago mi je što i građani vide i prepoznaju da jesmo najsigurnija županija u Hrvatskoj, kao i da prepoznaju rad i napor koji policija radi da bi naši građani bili sigurni – rekao je Košutić.

Zamjenica župana Jasna Petek spomenula je i uključenost Policijske postaje u rad županijskog vijeća za prevenciju, gdje se radi na brojnim preventivnim aktivnostima vezanih uz sigurnost u prometu, borbu protiv zlouporabe opojnih droga, nasilja u obitelji i slično. – Dokaz je to koliko su važne preventivne aktivnosti, kako bi naša županija bila sigurna i ugodna za život i kako bi težila prema cilju nulte tolerancije na nasilje – zaključila je Petek.

Još članaka iz "Županija"

Facebook