Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: 'Vjerujem da ćemo posjetitelje brojati u desetinama i stotinama tisuća – treba nam samo da nema pandemije i da ne pada kiša'

Potpisan sporazum o suradnji na organizaciji 30. Zagorskog gospodarskog zbora


Danas je u Krapini, u prostorima OK KZŽ održano Potpisivanje sporazuma o suradnji na organizaciji 30. Zagorskog gospodarskog zbora, koji će se održati ove godine od 8. do 10. rujna, u sklopu Tjedna kajkavske kulture. Sporazum su u ime nositelja organizacije potpisali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina Josip Grilec, predsjednik Obrtničke komore KZŽ Darko Varga i direktor Radija Kaj Dragutin Gradečak.  

Prije samog potpisivanja čelni ljudi institucija koje organiziraju ovo važno gospodarsko događanje u Krapini u Tjednu kajkavske kulture, obratili su se prisutnim medijima.

Direktor Radija Kaj Drago Gradečak istaknuo je da je riječ o jubilarnom 30. Zagorskom gospodarskom zboru. ''Stoga ćemo ga pokušati napraviti u još većem obimu, nego što je to bilo prošle i one prethodne godine.  Kod OŠ ''Ljudevita Gaja'' u Krapini, postavit ćemo ponovno šator, gdje ćemo omogućiti izlaganje i onim izlagačima, koji ne spadaju u kućice po šetalištu Hrv. narodnog preporoda, ili ne mogu izlagati na otvorenom. Uz 30-tak kućica i šator od 800 m2, mislimo da ćemo uz dodatne sadržaje koji su i inače na igralištu moći zadovoljiti sve potrebe.'' rekao je Gradečak i dodao da do ovog trenutka ima 100-njak prijavljenih. ''To je sada jedna normalna faza, ali od 20. kolovoza još ćemo dogovarati sa svima koji će se željeti uključiti, odnosno pozvat ćemo i neke koji se nisu javili, jer je red da malo značajnije predstavimo turističku ponudu, prije svega Hrvatskog zagorja, a onda i ove naše sjeverne regije, jednako tako red je i da predstavimo dobitnike brojnih nagrada, vinare, proizvođače bučinog ulja i sve ostale, tako da ćemo jednu priču zaokružiti od 8. do 10. rujna u Krapini na 30. jubilarnom Zagorskom gospodarskom zboru.

Josip Grilec, predsjednik HGK – županijske komore Krapina istaknuo je kako bi 30. zbor valjalo malo bolje obilježiti. ''Ne podudaramo se sa brojem festivala u Krapini, malo smo nekad izostali, no u zadnje vrijeme to redovito radimo, svake godine je to sve bolje i bolje, osim te dvije pandemijske godine, koje moramo preskočiti kao reprezentativne, no ostali smo živi, imamo i dalje tradiciju. Industrija u Hrvatskom zagorju ove godine ima još više za pokazati. Njezini su rezultati iznad očekivanja. Zato bi bilo šteta da oni koji imaju što pokazati, predstavnici gospodarstva iz županije ne budu prisutni tu, mada to njima za njihov plasman neće značiti puno, no bitno je da smo prisutni, da se pokažemo da i svi posjetitelji Tjedna kulture vide da Zagorje nije samo turizam, da nisu to samo bregi i kleti, nego je Zagorje i industrija. Jer industrija je osnova Hrvatskog zagorja, jer najviše prihoda dolazi iz industrije'' – rekao je Grilec i dodao da se veseli Zboru.

Darko Varga, predsjednik Obrtničke komore KZŽ podsjetio je da je Zagorski gospodarski zbor prepoznatljiva manifestacija koja se svake godine u rujnu održava u Tjednu kajkavske kulture. ''Ta prepoznatljivost daje mogućnost našim obrtnicima, OPG-ovima, poduzetnicima da se predstave. Nadamo se da će biti preko 100 izlagača, koji će moći predstaviti svoje najbolje proizvode. Predstavit će se i tradicijski i umjetnički obrti, ceh frizera davat će i ove godine besplatne usluge posjetiteljima, a i ove godine ćemo naše obrtništvo promovirati i kroz kataloge.'' – rekao je Varga i dodao da će na ovom zboru sudjelovati Koprivničko – križevačka, Krapinsko – zagorska i Međimurska županija, koja je ove godine i partner. ''Veseli me zajedništvo naših institucija, koje daje najbolje, a to je da će konačno obrtnici nakon ove pandemije moći predstaviti svoju izvrsnost koju nisu mogli predstaviti u punom obimu zadnjih godina. Vjerujem da će posjetitelji to prepoznati'' – zaključio je Varga.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović je uvodno rekao da će ove godine otvorenje Tjedna kajkavske kulture biti u nedjelju 4. rujna. ''U četvrtak 8. rujna slijedi otvorenje zagorsko gospodarskog zbora koji je postao neizostavan dio Tjedna kajkavske kulture. Zbor se iz godine u godinu širi,  dobiva neke nove sadržaje i prilagođava se vremenu u kojem živimo. Vjerujem da će i ovogodišnji zbor ponuditi puno toga novog, da će prikazati jednu dobru i pozitivnu sliku zagorskog gospodarstva.'' rekao je krapinski gradonačelnik i pozvao sve posjetitelje da dođu na događaje Tjedna kajkavske kulture i na sam 30. Zagorski gospodarski zbor. Gregurović je dodao da će zbor ove godine imati jednu novinu. ''Velike zagorske tvrtke postavit će instalacije diljem grada, pa će to biti jedan novi dodatni i zanimljiv sadržaj za sve'' – zaključio je Gregurović.

''Naša obveza je, nas koji predstavljamo institucije je da organiziramo gospodarski zbor na razini našeg gospodarstva, a to znači na najvišoj razini.'' – rekao je župan KZŽ Željko Kolar i nastavio: ''Malo je neprimjetno prošlo da je 2021. godina gospodarski bila jača od rekordne 2019. godine i da su prihodi u gospodarstvu rasli sa 13.7 milijardi kuna na 15,3 milijarde kuna, da je ukupni prihod rastao 16 % što je naprosto nevjerojatan rezultat i da smo mi jedna jaka gospodarska regija, industrijski jaka, izvozno orijentirana, gdje pokrivenost izvoza uvozom je negdje oko 180 %. '' Župan se osvrnuo i na broj izlagača, rekavši kako će on ovisiti prije svega o pandemiji, s obzirom da je prije nje bilo i preko 300 izlagača. ''Ne smijemo se zavaravati i olako prijeći preko toga, jer u Zagorju sada imamo preko 600 zaraženih, a usred ljeta smo i ogromnih temperatura, i bolje ne govoriti o detaljima dok ne dođe vrijeme za to. No, ono što je sigurno da ćemo u bilo kojim uvjetima napraviti sve da Zbor bude prije svega zanimljiv, da bude promocija zagorskog gospodarstva. Imamo sjajne firme, imamo sjajne obrtnike, imamo nagrađivane i na razini Hrvatske i to jednostavno želimo pokazati.'' Kolar je ponovio da će ove godine županija partner biti Međimurska županije, a zatraženo je i pokroviteljstvo predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

''To je odlukom Vlade preuzelo djelomično Ministarstvo gospodarstva, djelomično Ministarstvo poljoprivrede i to samo dokazuje da je i Vlada RH prepoznala značaj i ovu 30. obljetnicu gospodarskog zbora u Krapini, ali isto tako i prije svega se odaje priznanje našim gospodarstvenicima i obrtnicima. Uz uvijek izuzetno atraktivan program, kojeg priprema grad Krapina sa Turističkom zajednicom za Tjedan kulture, vjerujem da ćemo mi ovdje u Krapini ponovno brojati na desetke ili stotine tisuća posjetitelja. Ono što nam treba su samo dvije stvari. Da nemamo pandemiju i da nam ne pada kiša.'' – rekao je Kolar i zahvalio partnerima na projektu te zaključio kako se veseli 30. Zagorskom gospodarskom zboru.

Još članaka iz "Županija"

Facebook