Prethodni članak
Sljedeći članak

Za jesenski rok ostalo je 107 mjesta

U Srednjoj školi u Pregradi danas je održana konferencija za medije na temu upisa u srednje škole na području KZŽ.


U Srednjoj školi u Pregradi danas je održana konferencija za medije na temu upisa u srednje škole na području Krapinsko-zagorske županije.

Konferenciji su prisustvovali ravnateljice i ravnatelji svih 9 zagorskih srednjih škola, a uvodno se obratila zamjenica župana Jasna Petek, koja je podsjetila da se već tradicionalno krajem ljetnog upisnog roka objavljuju rezultati upisa u srednje škole, ali je iskoristila priliku i za podatke o upisima u osnovne škole. ''Za školsku godinu 2022/23., na području KZŽ ukupno je upisano 9175 učenika. To je 121 učenik ili učenica manje u odnosu na prošlu školsku godinu, a upisani su u 617 razrednih odjela. Prvašića ima okruglo 1000, što je 101 manje nego prošle školske godine, nakon nekoliko godina u plusu''.- rekla je Petek i izrazila nadu da će se slijedeće godine nastaviti trend iz prošlih godina.

Što se tiče upisa u srednje škole, Petek je podsjetila da je ljetni upisni rok trajao od 25. lipnja do 7. srpnja. ''Konačna objava rezultata bila je 9. srpnja i imali smo 1350 slobodnih mjesta za 59 razrednih odjela. Nakon ljetnog upisnog roka, upisano je 1177 učenika i učenica''- zaključila je zamjenica župana Jasna Petek.

Ravnateljica SŠ Pregrada Vilmica Kapac rekla je kako je SŠ Pregrada od 135 upisnih mjesta upisala 131 učenika i ostalo je mjesta za dva slastičara i dva kuhara. ''Valja napomenuti da su učenici upisani u program Prirodoslovne gimnazije i zdravstvene programe: Medicinske sestre i medicinski tehničari dva razredna odjela, Dentalni tehničar jedan razredni odjel, Fizioterapeutski tehničar jedan razredni odjel. Veselimo se novoj školskoj godini i s radošću očekujemo nove učenike''- zaključila je Kapac.

Ravnateljica Gimnazije AG Matoš Zabok Bibijana Šlogar sa velikim je zadovoljstvom rekla kako su ove godine u školi imali 100postoni upis. ''Konkretno od 90 otvorenih mjesta za učenike, 98 ih je i upisano i to po 24 u Jezično odjeljenje i dva Opća, te nešto više, 26 u Prirodoslovno matematičku, jer je popularnost velika, a i po rezultatima se vidi da odgovara potrebama tržišta. Veselimo se novoj školskoj godini, pogotovo sa ovakvim vijestima, da smo u prvom upisnom roku upisali sva slobodna mjesta.'' – rekla je Šlogar.

Ravnateljica SŠ Bedekovčina Vera Hrvoj također je izrazila zadovoljstvo upisima u ljetnom roku. ''Planirali smo 10 i upisali 10 razrednih odjela. Također nas veseli i povećanje broja upisanih učenika u deficitarna zanimanja. Što se tiče slobodnih mjesta, ostalo nam je u 4-godišnjim programima jedno slobodno mjesto za program fizioterapeutskih tehničar/tehničarka, i u zanimanju agrotehničar. Što se tiče trogodišnjih zanimanja, slobodnih mjesta imamo još u zanimanju plinoinstalater, u zanimanju soboslikar ličilac i dekorater i u zanimanju staklar, te u vrlo deficitarnom zanimanju a to je zidar. Što se tiče početka nove školske godine želim učenicima puno uspjeha i veselim se susretu u Bedekovčini'' rekla je Hrvoj i dodala da još ima mjesta u Učeničkom domu za jesenski rok.

Ravnateljica SŠ Konjščina Milojka Ratajić istaknula je da je planiran upis u 7 zanimanja u 5 razrednih odjela. ''Uspjeli smo popuniti razredne odjele, osim što je u nekim zanimanjima ostalo još slobodnih mjesta i to u komercijalistima, strojobravarima, elektroinstalaterima i autoelektričarima. Nadamo se da će na jesen biti još odaziva na upise i veselimo se novim učenicima.'' – rekla je Ratajić.

Ravnatelj SŠ Krapina Ivica Rozijan je izrazio zadovoljstvo u odnosu realizacija i plana upisa. ''Upisali smo 98 % učenika od planiranih, tj. 251 učenik od 256 planiranih. U gimnazijskim programima realizirali smo plan upisa u 3 razredna odjela 100 %, u 4-godišnjim strukovnim programima u 4 razredna odjela 97 %, i u trogodišnjim programima za obrtnička deficitarna zanimanja realizacija je 100 %, odnosno ostala su još tri slobodna mjesta za zanimanje prodavač.'' – rekao je Rozijan.

Ravnateljica SŠ Oroslavje Natalija Mučnjak rekla je kako su u školi izuzetno zadovoljni upisima u strukovne programe, gdje je već drugu godinu zaredom gotovo 100-postotan upis već u prvom roku. ''Imamo pun razred, 26 učenika, strojarski računalni tehničar, 23 CNC operatera, po 8 strojobravara i kozmetičara, 10 stolara i 16 frizera. Ostalo je samo jedno slobodno mjesto za jesen i to u vodoinstalaterima, a za sad ih ima 7. Što se tiče Opće gimnazije, ostalo je još slobodnih mjesta za jesenski rok. Veselimo se novoj školskoj godini.'' – zaključila je Mučnjak.

Ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec je prenijela pozdrave iz SŠ Zabok – Regionalnog centra kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu za središnju Hrvatsku. ''Sa zadovoljstvom mogu reći da su od 162 upisna mjesta popunjena 162 i još imamo dvoje učenika iz Ukrajine. Upisali smo 2 razreda ekonomista, po jedan komercijalista, hotelijersko-ugostiteljskih tehničara, turističko- hotelijerskih komercijalista, kuhara i još jedan mješoviti razred kuhara i konobara. Također se veselim početku nove školske godine, a još više se veselim slijedećoj godini, kada se nadam da ćemo se vidjeti u našoj novoj zgradi regionalnog centra. '' – rekla je Jurec.

Ravnatelj SŠ Zlatar Mladen Pavetić rekao je kako su planirana 4 razredna odjela i sva 4 su upisana. ''Smjer Upravni referent upisan je 100 %, Tehničar za računalstvo upisan je 100 %, Opća gimnazija upisana je 100 %, a kod Tehničara za logistiku i špediciju imamo još par mjesta za jesenski rok, pa pozivam roditelje i učenike koji se još nisu opredijelili da se mogu upisati kod nas u to usmjerenje.'' rekao je Pavetić.

Ravnateljica ŠUDIGO Zabok Božica Šarić, istaknula je zadovoljstvo ljetnim rokom upisa. ''Izuzetno smo zadovoljni sa upisima za ovu školsku godinu. U ljetnom upisnom roku upisali smo u 100-postotnom iznosu u svim razrednim odjelima temeljnih programa – područje likovnih umjetnosti i dizajna, grafički urednik i dizajner, grafički tehničar, web dizajner i medijski tehničar. Još je za jesenski rok u glazbenom programu ostao 6 slobodnih mjesta vezano za paralelni program. Pozivamo učenike koji su upisali neku od srednjih škola ili gimnaziju, da mogu još paralelno upisati i glazbenu školu.'' – naglasila je Šarić.

Župan Željko Kolar rekao je da je za upis u zagorskim srednjim školama na raspolaganju bilo 1360 mjesta, a upisalo se 1177 učenika i ostalo je još 107 praznih mjesta. ''Kada se upišu djeca s teškoćama u razvoju, odmah se smanjuje upisna kvota po razredima. Upis od 87,2 posto  u naše škole u prvom upisnom roku je odličan rezultat, a zapravo je 92 posto, kada uzmemo u obzir djecu s teškoćama u razvoju. Za jesenski rok ostalo je 107 mjesta, 28 je strukovnim obrazovanju, a posebno treba naglasiti da smo rasli 13 posto u deficitarnim zanimanjima, što je sjajan rezultat i dobra vijest za naše tržište rada'' – rekao je Kolar te napomenuo da su u 2021. godine u deficitarna zanimanja bila upisana 133 učenika, a ove 155. ''To smo čitavo vrijeme željeli, da forsiramo simbiozu između obrazovanja i tržišta rada i sada se to polako ostvaruje'' – rekao je župan. Preostala slobodna mjesta za upis bit će objavljena na web stranicama škola i na web stranici Krapinsko – zagorske županije.

Županijska pročelnica za Obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec na novinarsko je pitanje odgovorila da su bila dva smjera za koja nije bilo prijavljenih učenika – tesar i poljoprivredni gospodarstvenik, a ministarstvo u tom slučaju ukine taj smjer. Najavila je i novi smjer u ŠUDIGO – u, smjer solo pjevanje.

Još članaka iz "Županija"

Facebook