Prethodni članak
Sljedeći članak

Poljoprivrednici, prijavite se na javni poziv za ublažavanje šteta uzrokovanih tučom, poziva Županija

Rok za podnošenje zahtjeva za potporu traje do 1. rujna ove godine


Krapinsko – zagorska županija objavila je javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi za ublažavanje i djelomično uklanjanje posljedica prirodnih nepogoda na području županije. Tim je povodom danas održana konferencija za novinare u Krapini, na kojoj su predstavljeni detalji poziva.

Kako je istaknula pročelnica Sanja Mihovilić, potpore se dodjeljuju za uklanjanje šteta koje je poljoprivrednik pretrpio na poljoprivrednom zemljištu ili primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, uslijed prirodnih nepogoda na neosiguranoj imovini evidentiranoj u Registru šteta 25. svibnja na području općine Hum na Sutli, zatim 2. lipnja ove godine na području gradova Klanjec i Oroslavje te općina Zagorska Sela, Veliko Trgovišće i Kumrovec i 13. lipnja ove godine na području općine Bedekovčina.

Prihvatljivi korisnici su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika ili Upisnik obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podružnice KZŽ sa sjedištem na području županije.

Potpore će se isplaćivati za štete nastale na poljoprivredi (trajni nasadi, cvijeće, povrtlarske i ratarske kulture), zemlji i stoci, mehanizaciji i opremi za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, na solarnim panelima koji se koriste za poljoprivrednu proizvodnju te za štete na plastenicima odnosno staklenicima koji se koriste za poljoprivrednu proizvodnju. Rok za podnošenje zahtjeva za potporu traje do 1. rujna ove godine.

Župan Željko Kolar istaknuo je da je procijenjena vrijednost šteta u našoj županiji 52,3 milijuna kuna, a Vlada je 9. lipnja donijela odluku o dodjeli potpore za 6 županija za nadoknadu štete nastale od tuče, i to za poljoprivredu 25 milijuna kuna, za nerazvrstane ceste 5 milijuna, za gospodarstvo 6 milijuna, i ostala infrastruktura 18 milijuna kuna. – Vlada je napravila i inicijalnu raspodjelu sredstava za nadoknadu štete u poljoprivredi. Procijenjena vrijednost bez Bedekovčine, jer tablica koju je ministarstvo radilo je bez Bedekovčine, je 13,7 milijuna kuna, a nama je na raspolaganju nešto manje od 3 milijuna kuna. To su inicijalna sredstva, da bi se uopće javni poziv mogao raspisati. krajnji iznos će biti definiran kada će proći krajnji rok za upis svih šteta. Da se to ne bi čekalo, mi smo se požurili, pa smo na Skupštini donijeli odluku o usvajanju programa gdje smo mi morali napraviti program da bi na njega dobili suglasnost Ministarstva poljoprivrede i nakon toga i inicijalna sredstva da bi mogli raspisati javni poziv – pojasnio je župan Kolar, pozvavši poljoprivrednike koji su pretrpjeli štete da se jave na natječaj.

Pročelnica Mihovilić dodala je da iznos potpore može biti do 100 posto, a zavisi od iznosa potpore koji će biti dodijeljen županiji na temelju konačnog registra šteta na poljoprivredi. - Sve zaprimljene zahtjeve šaljemo prema Ministarstvu poljoprivrede koje će vidjeti koliki iznos potpore konačni ćemo dobiti i koliko možemo isplatiti prema korisnicima. Kada svih 6 županija dostavi svoje konačne liste, oni će odrediti iznos potpore, a isplata će tek ići kada vidimo koji će nam iznos odobriti Ministarstvo poljoprivrede – pojasnila je Mihovilić.
Detalji poziva mogu se naći na službenoj web stranici Krapinsko – zagorske županije.

Još članaka iz "Županija"

Facebook