Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar o izgradnji Centra za starije osobe u Loboru: Država je koncept poziva namjerno tako napravila!


Na aktualcu 14. sjednice Županijske skupštine pitanja je postavila i Ana Kruhak (HDZ), ali ih je postavio i Marijan Tupek (Domovinski pokret).

Kruhak se dotaknula pitanja osoba treće životne dobi. Podsjetimo, Krapinsko - zagorska županija je partner Općini Lobor pri izgradnji Centra za starije osobe koji će se izgraditi sredstvima Nacionalnog programa oporavka i otpornosti, no, on, prema riječima vijećnice Kruhak, neće zadovoljiti sve potrebe KZŽ za smještaj osoba treće životne dobi. - Približva se Dan obilježavanja palijativne skrbi pa da li Županija ima ideju, da li priprema izgradnju centra palijativne skrbi u našoj županiji? 

Zamjenica župana Jasna Petek konstatirala je da stanvništvo stari na globalnoj razini, ali da KZŽ nema decentralizirane domove kojima su osnivači županije ili neki veći gradovi. - Imamo određeni broj, nešto više od 100 osoba, koje se mogu smjestiti putem Centara za socijalnu skrb. To je premalo. Ja zahvaljujem općini Lobor, mi smo obvezujući partner, a sigurno je da će u budućnosti trebati kontaktirati Europski socijalni fond i Nacionalne fondove. Mi smo u pregovorima s Domom zdravlja za prijelazni period gdje bismo pružili uslugu palijativne skrbi. To je pitanje koje u budućnosti treba riješiti - rekla je zmjenica Petek dok se župan Željko Kolar obrušio na državu.

- Država je koncept poziva namjerno tako napravila da se županije ne mogu javiti na natječaj nego samo jedinice lokalne samouprave, ali ne bez supotpisa županije. Je li to logično? Ja smatram da nije. To će županiju koštati pet godina u prijelaznom razdoblju 500.000 eura godišnje. To je naš doprinos održivosti doma. Moramo paziti na tržište, odnosno država mora. Koji će biti kriteriji za upis u dom? Da li mi trebamo graditi? Ne! Mi ćemo biti partner, sufinancirat ćemo po određenim kriterijima, da. Ovu temu smo imali na izvršnom odboru županija i došli do nevjerojatnih podataka; u nekim županijama je subvencija 2600 kuna po korisniku, u nekoj drugoj po 1200. Nisu određeni jasni kriteriji. Ono što mi moramo osigurati Općini Lobor je naš limit - zaključio je Kolar.

Onda je Tupek županu postavio pitanje o županijskoj cesti koja spaja Gornju Stubicu s Lazom koja je dosta problematična za prometovanje posebice zimi kada se cesta zaledi, atobusi ne mogu prometovati, nastaju zastoji, djeca ne mogu u školu… Kaže, još je neki lumen postavio vremensku stanicu koja dodatno onemogućava autobusima da skrenu na glavnu cestu pa autobusi moraju ulaziti na privatan posjed čiji je vlasnik sam postavio neka ograničenja. - To je veliki problem. Tu ima mnogo zavoja. Zanima me da li Županija to može financirati sama ili?

Župan Željko Kolar s ovim je problem, kako je rekao, upoznat. Zna da je očevid obavljen… - Problematičan je onaj ''S'' zavoj gdje je širina kolnika pet metara, a da se mimoiđu dva autobusa i teretno vozilo širina bi trebla biti 7,5 metara. Ako se mogu riješiti imovinsko pravni odnosi, mi možemo ući u tu investiciju iz čiste sigurnosti prometa. Imam informacije da ćemo mi krenuti, ili već jesmo, s izradom dokumenatcije i mi ćemo sljedeće godine to izvesti. Govorimo o dijelu koji se nalazi na županijskoj cesti, a ako treba nešto što je državna cesta, kolega Sirovec će pruzeti – odgovorio je župan.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook