Prethodni članak
Sljedeći članak

Kljak: ‘Hoće li Zagorci ove godine imati kolinje? Troškovi su nenormalno porasli’


Reformist Davor Kljak imao je na aktualnom satu pitanje za župana Kolara, a glasilo je – hoće li Zagorci ove godine imati kolinje?

- Hoće li ga imati i iduće godine i po kojoj cijeni? Većina obiteljskih gospodarstva ima drugu kategoriju sigurnosti odnosno zaštite i država je donijela skup mjera koje treba provoditi. Znamo da su te mjerebitne zbog očuvanja zdravlja, no kompilicraju situaciju i poskupljuju proizvodnju, odnosno klanje svinja. Recimo, gospodarstvo koje ima drugu kategorju, njemu dan prije klanja treba doći veterinar, napraviti inskpekciju svih životinja na gospodarstvu, naplatiti inspekciju svih životinja i donijeti odluku da on sutra može ili ne može klati. Takvim pristupom uništit će se stariji, siromašni, nemoćni i oni koji rade iz tradicije. Apeliram na  gradove, općine, Županiju da sudjeluju u troškovima koji su nastali i nenormalno porasli. Primjerice, čovjek ima 5 svinja, kolje 5 puta, pet puta plaća izlazak veterinara i naplatu inspekcije svih žviotinja  na gospodarstvu. Da li je to održivo? Da li je naša svinjogoja u Zagorju kulturna baština ili nije i što poduzeti? – pita Kljak.

Župan Željko Kolar rekao je da je svjestan tog problema. – No, svinjska kuga nije preselila na područje KZŽ i upjela se zaustaviti, a to je poljoprivrednike u Slavoniji koštalo 19.000 svinja za koje je Ministarstvo poljoprivrede odobrilo kompenzacijske mjere. Da li možemo od ministarstva zatražiti kompenzacijske mjere da ona sama pokrije troškove inspektorata? Možemo. Da li mi možemo sufinancirati izlazak inspekcije van za svako klanje u privatnom aranžmanu, nisam baš siguran, jer se postavlja pitanje što onda s onim ljudima koji nemaju OPG- e registrirane, kako njima subvencionirati? To je pitanje koje treba uslaglasiti i s nadležnim ministarstvom i pravnicima, jer nekada postoji čak želja, volja, novac, ali se ne može naći pravna osnova ne temelju čega bi se taj novac isplati – rekao je župan.

Predložio je zaključak da se prema Ministarstvu poljoprivrede ide s inicijativom da li postoji mogućnost da se troškovi inpekcije pokrivaju iz kompenzacijskih ili sličnih mjera. - Nakon odgovora kojeg dobijemo, vidjet ćemo, ako traže participaciju, uključit ćemo se. Ako kažu da nema rješenja, sazvat ćemo odbor za poljoprivredu i raspraviti problematiku te pokušati naći prihvatljivo rješennje – zaključio je Kolar. 

Još članaka iz "Županija"

Facebook