Prethodni članak
Sljedeći članak

Vincelj traži povećanje plaća pomoćnika u nastavi, Kolar: 'Negdje trebamo povući crtu'


Aktualac 14. sjednice Županijske skupštine u Poslovno - tehnološkom inkubatoru, na kojoj se, između ostalog, očekuje izmjena i dopuna proračuna za 2023. godine, možemo reći već tradicionalno, započeo je pitanjem nezavisnog vijećnika Romea Vincelja.

Vincelj se založio za pomoćnike u nastavi koji, kako kaže, već godinama rade za niske satnice, a materijalna prava nisu im sustavno riješena, već ovise o odlukama lokalnih vlasti koje ih financiraju.

- Pomoćnici u nastavi već su dugo vremena nezadovoljni svojim statusom, radili su i prosvjede, a njihovo uvrštenje u novi Zakon o osobnoj asistenciji ne ulijeva im nadu da će se nešto promijeniti na bolje. Ministarstvo znanosti i obrazovanja najavilo je i donošenje pravilnika kojim će se odrediti svi bitni parametri vezani za pomoćnike u nastavi. Međutim, prema najavama, očito će i dalje država prebaciti teret odgovornosti i financiranje na županije, gradove i općine. Mene zanima hoćemo li mi za to biti spremni, odnosno imamo li mogućnost da u okviru svojih proračuna osiguramo dodatna sredstva kao što smo to učinili u 2022. godini u svrhu povećanja plaća pomoćnika u nastavi  u odnosu na prethodnu godinu, uzimajući u obzir povećane troškove života uzrokovane inflacijom. Postoje li neke projekcije o kojim iznosima se konkretno radi - pitao je Vincelj i ovu priliku iskoristio za apel da se pomoćnicima u nastavi u ovoj školskoj godini kroz proračun osiguraju sredstva za isplatu dara za djecu na što nisu do sad imali pravo, a drugi djelatnici u osnovnim i srednjim školama to pravo imaju na temelju kolektivnih ugovora. - Ovdje se ne radi o nekim ogromnim iznosima jer dar za djecu iznosi 132,73 eura neoporezivo, a u prosjeku tek polovica pomoćnika u nastavi ima djecu - zaključio je Vincelj.

Odgovor na njegovom pitanje dala je zamjenica krapinsko - zagorskog župana Jasna Petek, Podsjetivši kako su za ovu školsku godinu predviđena veća sredstva koja s tiču njihovih plaća.
- Svi znate, ili da podsjetimo; pomoćnike u nastavi financiramo iz tri izvora - putem projekta, putem prijave udruga, i kroz sufinanciranje Županije, općina i gradova. Ove godine smo učinili nekoliko iskoraka, povećali smo materijalna prava u samoj prijavi, s općinama i gradovima zajedno sufinanciramo pomoćnike u nastavi,a u proračunu KZŽ za sljedežu godinu osigurano je preko 350.000 eura. Povećali smo naš udio u projektu kojeg smo mi prijavili. Ono što možemo, učinili smo - poentirala je Petek i dodala kako problemi financiranja s nacionalne razine postoje, dok je krapinsko - zagorski župan Željko Kolar kao odgovor na Vinceljevo pitanje predložio pisano izvješće svega što je Županija do sada učinila po tom pitanju pa da, kako je rekao, prema dokumentima, mogu raspravljati.

- Trend rasta djece kojima je potrebna pomoć u nastavi raste. Ono što ja jedino mogu reći je da ni jedno dijete neće ostati bez pomoćnika u nastavi. Mi možemo raditi određene iskorake u pravima pomoćnika u nastavi, ali kao i svugdje, u provedbi određenih projekata negdje morate povuć crtu i negdje stati. Stvarno se nadam da će pravilnik biti donesen, a da će onda ova povećanja biti nadogradnja čitavom sustavu. Ja predlažem da pripremimo pisano izvješće o svemu onome što smo napravili, pa da gospodinu Romeu isto i dostavimo, ali i svim vijećnicama i vijećnicima pa da možemo raspravljati na temelju podataka. Maksimalan iznos pomoćnika u nastavi za koji se mi možemo javiti je 80, a imamo ih 150 - zaključio je Kolar.

Inače, na sjednici je prisutno 29 vijećnica i vijećnika.

Još članaka iz "Županija"

Facebook