Prethodni članak
Sljedeći članak

Znate li da i zagorski poštari nose 'suzavce za pse'?

Svi poštari u Hrvatskoj nose sprejeve za obranu od pasa. Potvrdili su nam to i službenim odgovorom iz Hrvatskih pošta, no ono što smo saznali od poštara je i to da poštari obavezno moraju koristiti taj sprej i da ih nadređeni provjeravaju jesu li koristili sprej. Razlog tome je, kako doznajemo, činjenica da je Hrvatskoj pošti dosta plaćanja odšteta poštarima koje ugrize pas


Poštar mi je psa pošpricao s nekim sprejem, iako je moj pas bio u ograđenom prostoru i nije mu mogao nauditi – nazvala nas je prošlog tjedna jedna čitateljica istovremeno uzrujana, ljuta i zabrinuta za svog ljubimca. Kako nam je ispričala, nije vidjela sam čin, odnosno, nije vidjela poštara kako prska njenog psa, ali je, tvrdi, primijetila da se pas ponaša čudno i da ima neobičan miris.

- Moj pas je smrdio po nekoj vrsti razrjeđivača, petroleja, ne znam. No, prolaznici su mi odmah rekli da ga je poštar pošpricao nekom vrstom pepper spreja. Nazvala sam u poštu osobu koja je zadužena za poštare i ona se ispričavala i objasnila mi je da svi poštari imaju te neke sprejeve protiv pasa koji poštare štite od ugriza, a psima nisu škodljivi – ispričala nam je naša sugovornica.

Šturi odgovori

Na nekoliko naših pitanja vezanih uz ovaj slučaj, odnosno, uz činjenicu da su poštari 'naoružani' sprejevima protiv pasa, iz Hrvatskih pošta vrlo su šturo odgovorili, osjetno začuđeni što se 'neki medij sad bavi tom temom, kad se do sada ni jedan nije'. - Sprejeve na bazi papra poštari imaju na raspolaganju od 2012. godine te ih koriste u iznimnim situacijama, ako ih pas napadne. Naravno, to vrijedi na razini čitave Hrvatske. Nikakvih incidenata nije bilo tako da ovo nije niti bilo tematizirano u medijima još od početka kada smo ih nabavili – odgovorili su nam iz Ureda za poslovne komunikacije Hrvatske pošte.

Minuta i pol

Zagorski poštari nisu htjeli razgovarati s novinarima o toj temi, jer kažu, najstrože im je zabranjeno i nemaju ovlaštenja davati izjave za medije. Tek nam je jedan od njih u neformalnom razgovoru ispričao kako te sprejeve imaju već nekoliko godina i da ih nadređeni tjeraju da sprejeve obavezno koriste. – Ne daj Bog da te pas ugrize, a da nisi koristio sprej. Moramo ih koristiti i to provjeravaju. Bolje da ti je sprej poluprazan ili prazan, nego da ga uopće nisi koristio. Tako da…, koristimo ga redovito. Kad pošpricaš psa, on je na nekih minutu i pol onesposobljen jer ga peku i svrbe oči i to nam daje dovoljno vremena da pobjegnemo. Jer nakon tih minutu i pol pas se ponaša kao da ništa nije bilo. Sprej je potpuno bezopasan - pojasnio nam je poštar dodavši kako ih iz Uprave tjeraju da koriste sprejeve najviše zbog toga jer su zbog ugriza pasa često morali poštarima isplaćivati odštete.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook