Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Hajdaš Dončić: "Ugovaranje poslova „ispod stola „ u ovom je ministarstvu stvar prošlosti"

O prvim potezima, novim investicijama i odnosu sa suradnicima govori ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić


Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić  tek je tri tjedna  u vrućoj fotelji na Prisavlju. No,  već je odradio bezbroj sastanaka, susreo se  s kolegom ministrom iz BiH oko ceste kroz Neum, razgovarao u Banskim dvorima s predstavnicima poznate kineske kompanije COSCO oko ulaganja u luku Rijeka i željeznicu, s premijerom u Poljskoj također razgovarao o ulaganjima, zatražio projekte restrukturiranja autocesta, bavio se sindikatima, HŽ-om…


Sastanke sa suradnicima dogovara od 6 sati ujutro pa je sad i jasnija njegova izjava o suradnicima da će ostati oni koji će moći pratiti njegov tempo. U svoj toj gužvi uspio je odgovoriti i na pitanja za Zagorski list.

Počeli ste konkretno raditi od prvog dana i već ste otvorili raspravu o brojnim razvojnim projektima od vitalne važnosti za Hrvatsku. Nije vam trebalo vremena za upoznavanje sustava?

Prednost Hrvatske danas, a posebice sutra kao članice EU, je njezin izvanredan geografski položaj na kojem možemo temeljiti i dobru osnovu njezina gospodarskog razvoja. Upravo stoga ključni je cilj povezati glavne europske prometne pravce s postojećom prometnom infrastrukturom naše zemlje i tu prednost maksimalizirati. Koncentrirat ćemo daljnji prometni razvoj Hrvatske kroz- bilo rekonstrukciju, bilo izgradnju, modernih državnih i županijskih brzih cesta. Ne manje važna je i željeznica s kojom imamo planove ubrzano modernizirati postojeće u vidu elektrifikacije pruga i pokrenuti projekte gradnje nizinske pruge. Cilj nam je povećanje brzine vlakova, usmjeravanje na putnički promet kao jedan od poželjnih oblika prijevoza, a istodobno i dugoročno rješavanje prijevoza roba, što je povezano s razvojem naših morskih luka.

Takvi planovi zahtijevaju i velike investicije. Budući je Hrvatska u krizi, koliko je realno da ih ona i pokrene?

Otvorit će nam se strukturni fondovi EU i namjeravamo dobrim projektima aplicirati za mnoge od tih investicija. Otvorit ćemo mogućnosti koncesija za investicije, primjerice gradnju nizinske pruge, jer to Hrvatska nije u stanju sama isfinancirati. Upravo ovih dana započete su ubrzane aktivnosti na restrukturiranju naših javnih poduzeća, koja će kroz taj proces postati moderne, racionalne i tržišno konkurentne kompanije. Nove uprave tih poduzeća preuzimaju odgovornost za taj posao kako bi u skoroj budućnosti, kroz uštede, imale prostora za razvoj i investicije. 

Županija je u GONG-ovom istraživanju proglašena najtransparentnijom županijom u Hrvatskoj. Jeste li ponosni na ovo priznanje?

Izuzetno sam ponosan jer je tim, kojem sam kao župan bio na čelu, puno ulagao u transparentno komuniciranje prema potrebama građana i očito da je to i prepoznato. Istom idejom, transparentnog i društveno odgovornog, javnog djelovanja vodit ću se i kao ministar. Zakulisne igre, ugovaranje poslova „ispod stola“, ili pak ugovaranje radova bez financijskog pokrića, u ovom je Ministarstvu stvar prošlosti.

 Cijela Hrvatska vapi za stranim investitorima. Kako vidite situaciju u Zagorju s obzirom na skori ulazak u EU?

Kao što je položaj Hrvatske, geostrateški gledano, uisitnu jedinstven u Europi, smatram da je tako i položaj Krapinsko-zagorske županije vrlo povoljan u hrvatskim okvirima. Pritom mislim da blizinu i kvalitetnu povezanost sa susjednim državama i njihovim gospodarskim čvorištima. Zagorje je među prvima u Hrvatskoj prepoznalo mogućnosti koje pruža europski fondovski novac i uvjeren sam da će uspješno aplicirati i prema strukturnim fondovima, po ulasku u EU, a koja nude daleko veće financijske mogućnosti nego što smo ih dosad imali. Smatram da će se na taj način omogućiti daljnje jačanje strateški određenih grana razvoja Zagorja, kao što su turizam, integrirana poljoprivredna proizvodnja, a naravno i u razvoj prometne infrastrukture.

Kako su vaši suradnici shvatili prihvatili udarnički tempo koji ste im zadali?

Ja sam i prije ulaska u Ministarstvo jasno rekao kako je moja zadaća učiniti sustav pomorstva, prometa i infrastrukture konkurentnim i društveno odgovornim. Moji suradnici, i sami kao ljudi, te vrijednosti podržavaju i u poslu su djelotvorni i predani ispunjenu tih ciljeva.
 
Kako izgleda vaš radni dan? Ostane li vremena za obitelj i prijatelje?

Iz Zaboka krećem rano ujutro, a kasno navečer se vraćam. Vikende nastojim posvetiti obitelji i prijateljima. Ponekad je to nemoguće uskladiti sa brojnim obvezama, posebice sada u početku, ali vjerujem da će u skoroj budućnosti i to doći na svoje.

Zgrada ministarstva nema bežični Internet

Od mnogobrojnih situacija koje je zatekao u ministarstvu  posebno ga je  iznenadila činjenica da cijela zgrada ministarstva nema bežični Internet. Stigavši u ured zatražio je od tajnice šifru  no ona mu je odgovorila da-nema. Inače, riječ je o ministarstvu koje se bavi telekomunikacijama i vezama, a tu spadaju naravno   i one internetske. Očito, ministri starije generacije- Kalmeta  i Komadina nisu baš trebali Internet.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook