Prethodni članak
Sljedeći članak

I nakon žene – žena!??

Kako neslužbeno doznajemo iz vrha te stranke, HSS – ova kandidatkinja za županicu biti će Martina Jantol iz Stubičkih Toplica.


Zagorski HSS ponovno neće imati kandidata za zagorskog župana. Već kandidatkinju. Kako neslužbeno doznajemo iz vrha te stranke, to će vrlo izvjesno biti Martina Jantol iz Stubičkih Toplica.

Kalkulacije

Osim Jantol, „u igri“ za kandidaturu (bili) su i potpredsjednica HSS – a i čelnica zagorske organizacije Vlasta Hubicki i Hrvoje Brezinšćak iz Huma na Sutli. Što se dogodilo da Hubicki navodno više ne uživa potporu većeg dijela HSS – a u Zagorju ? Javna je tajna da unutar te stranke već odavna postoje frakcije koje nisu zadovoljne radom HSS - a općenito, a pogotovo se nisu slagali, a ni danas se ne slažu, što su koalirali S HDZ – om koji im je godinama bio glavni, u nekim zagorskim sredinama i glavni takmac.

Jantol bi tako trebala biti jedina žena koja ima pretenzije na Magistratsku, a ujedno i najmlađa od dosad izlicitiranih kandidata za najmekšu fotelju u Zagorju. Samo što HSS – ovci očito još oklijevaju sa isticanjem svoje kandidata/kinje za župana i to će učiniti najvjerojatnije ujesen. Hubicki i društvo čekaju kako će se razvijati situacija, odnosno hoće li ih netko zvati na pregovore i u nove koalicije, i ne žele se istrčavati.

Tu su se ugledali na HNS, s kojim već dugo vremena vode mrtvu trku u popularnosti na lokalnoj razini, jer su narodnjaci u regiji, isto kao i u državi, daleko bolje zastupljeniji u političkom životu i vlasti od „seljaka“.
 
Lojalni partneri

U zagorskim kuloarima kruže priče da u HDZ - u ne žele „brak“ s HSS – om pod vodstvom Vlaste Hubicki, ali se u isto vrijeme govori da Hubicki ne bi dočekala zatvorena vrta u SDP – u. To ne treba čuditi jer se HSS dosad pokazao kao najvjerniji koalicijski  partner u općinama, gradovima, županijama i državi.

Sjetimo se samo da bi pala Sanaderova, a kasnije i Vlada Jadranke Kosor da nije bilo Josipa Friščića i HSS – a. Zlatko Tomčić je do zadnjeg bio uz Ivicu Račana u trećesiječanjskoj vladi, a Hubicki i Sonja Borovčak bile su primjer uzornog političkog suživota dvije političarke, to jest dvije vodeće stranke u koaliciji punih 8 godina. Zato nitko apriori ne odbacuje HSS iz kombinacija jer se na njih moći osloniti, bez obzira na loš glas koji prati stranku uz epitete: trgovačka, klijentelistička ili nedosljedna.

Birači su na zadnjim izborima kaznili HSS za stalno mijenjanje strana, ali je ta nekad snažna stranka uspjela preživjeti, makar s jednim zastupnikom u Hrvatskom saboru. Osim što bi mogli dobro proći s Martinom Jantol, posebno kod muškog dijela glasačkog tijela i zato što je  politički stasala uz iskusnu Hubicki, HSS – ovci imaju još jednu šansu: okupiti sve stranke s predznakom „seljačka“. U Zagorju se to poglavito odnosi na A – HSS.

Nastupe li „seljačke“ opcije razjedinjene, sljedeći bi ih lokalni i regionalni izbori mogli grdo iznenaditi, odnosno potpuno ih izbrisati iz izvršne vlasti u općinama i gradovima te svesti na maksimalno 3 člana Županijske skupštine. Onda bi se s pravom mogli sjetiti maksime svojeg stranačkog vođe Stjepana Radića i njegovih „gusaka u magli“.  

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook