Prethodni članak
Sljedeći članak

Do Božića bi stanovnici Stubičkih Toplica mogli dobiti novu crkvu

S obnašateljem dužnosti načelnika u Stubičkim Toplicama, Ivanom Hrenom, razgovarali smo o novostima na području Općine te o važnim investicijama koje su u planu za realizaciju


Nakon što je sredinom siječnja iznenada preminuo načelnik Stubičkih Toplica, Vladimir Bosnar, upravljanje općinom preuzeo je njegov zamjenik Ivan Hren (HDZ). S njime smo razgovarali o trenutnim komunalnim radovima, ali i o velikim projektima koji su pred prijavom na razne natječaje Europske unije.


Novo groblje
Nakon zimskog perioda, kako je istaknuo Hren, kreće se s redovitim održavanjem i sanacijom cesta i putova. Trenutno se radi na šodranju, a popravlja se i javna rasvjeta budući da je pedestak štednih žarulja pokvareno kroz zimu. Stubaki u pripremi imaju brojne projekte koji čekaju otvaranje natječaja za njihovu prijavu. – Krajem travnja kreće raspisivanje natječaja za mjeru 7.2. na koju ćemo prijaviti kompletnu izgradnju groblja. Radit će se mrtvačnica, staze za prolaženja, a u prvoj se fazi očekuje uređenje oko 600 grobnih mjesta. Radovi bi mogli završiti kroz godinu i pol od početka, a stajali bi oko 7 milijuna kuna – objasnio je Ivan Hren dodajući kako je ministarstvo graditeljstva Općini odobrilo ukupno 400 tisuća kuna za asfaltiranje nerazvrstanih cesta. Općina je prijavila i projekt energetske obnove osnovne škole, a želja je krenuti i s izgradnjom dvodijelne sportske dvorane koje Stubičke Toplice nemaju. Ograničavajući je faktor to što Stubaki imaju dobar indeks razvijenosti pa se ne mogu javiti na brojne natječaje. U planu je da uskoro krene konkretnija realizacije izgradnje autokampa Jarki. – Imamo gotove sve projekte i građevinsku dozvolu. Čak su i neki lokalni ulagači izrazili želju da sudjeluju u tom projektu. Moram reći da razmatramo i mogućnost da uz određene bankovne garancije i poklonimo zemlju nekome ko bi htio investirati – istaknuo je obnašatelj dužnosti načelnika.


Slamarica, bazeni i hotel u svibnju na prodaju
Na spomen Stubičkih Toplica svakome prvo na pamet padne turizam. A da se ta općina ponovno vraća na turističku kartu i Zagorja i Hrvatske, dokaz je enormni porast noćenja u Hotelu Matija Gubec koji je pokrenuo i razmišljanja o nekim novim turističkim aktivnostima. – Kada hodate po Stubakima, možete čuti po govoru da ima mnogo gostiju, mnogo stranaca. To nas jako veseli. Upravo slijedom toga javila se potreba da netko počne iznajmljivati bicikle. Označit ćemo i biciklističke staze, a pješačke staze su nam već uređene – ispričao je Ivan Hren dodajući da će se ove godine po prvi puta organizirati i rekreativna biciklistička utrka u Stubakima. Kada se spominje turizam u Stubakima, svi se sa sjetom sjećaju dana kada je uspješno radila i Slamarica koja sada zjapi prazna i propada. Hren nam je rekao kako je nedavno pričao sa stečajnim upraviteljem i da se krajem petog mjeseca planira prodaja Slamarice, ali i bazena i Hotela. Jedna od važnijih investicija za mještane Stubičkih Toplica, a koja ovih dana kreće s realizacijom je gradnja župne crkve. – Izabrali smo izvođača radova i sve je spremno za početak. U planu je da se izgradi crkva i pastoralni centar. Budući da je zemlja koju je kupila Općina, a na kojoj će se crkva graditi, poprilično velika, razgovarao sam sa župnikom da se možda napravi i nekakav mali amfiteatar za kulturna događanja – istaknuo je Hren ističući kako će crkva imati 400 sjedećih mjesta, a grubi radovi (krov, zidovi i sl.) trebali bi koštati 5 milijuna kuna. Izgradnju crkve financirat će u najvećem dijelu Kaptol te župljani kroz donacije. Prva bi se misa u novoj crkvi mogla održati već ovog Božića. Hren je pohvalio i suradnju sa Županijom s kojom su u dogovorima oko organizacije automobilističke utrke koja će ove godine dobiti i epitet 'europske utrke'. – Poradili smo i na organizaciji kulturnih događanja. Imali smo dva koncerta, jedan u Pili, jedan u Strmcu koji su bili jako posjećeni, a za Dan općine planiramo organizirati i jednu mini operu – istaknuo je Ivan Hren.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook