Prethodni članak
Sljedeći članak

BELJAK: 'Sigurno je da će polnoćka biti služena u novoj župnoj crkvi'

S početkom mog mandata trajali su radovi na sanaciji klizišta u Zagorskoj ulici. Investitor su bile Hrvatske ceste, a riječ je o problemu koji je zaista dugo mučio građane i drago nam je da smo ga uspjeli riješiti – rekao je Beljak


Josip Beljak, načelnik Stubičkih Toplica za Zagorski list govori o prvim mjesecima svog prvog načelničkog mandata

ZL: Što se od izbora do danas napravilo na području Stubičkih Toplica?

BELJAK: Ovo je moj prvi mandat i prvo bavljenje politikom, dosad nisam bio uključen u rad vijeća niti bilo kakvih drugih tijela vezanih za politiku. Naslijedili smo neke projekte od prije i većinu njih namjeravamo nastaviti i završiti. S početkom mog mandata trajali su radovi na sanaciji klizišta u Zagorskoj ulici. Investitor su bile Hrvatske ceste, a riječ je o problemu koji je zaista dugo mučio građane i drago nam je da smo ga uspjeli riješiti. Mi smo o vlastitom trošku sanirali pristupnu cestu do tog gradilišta jer ona je ionako bila u lošem stanju, a prolaskom strojeva i kamiona još se dodatno uništila. Riješili smo i jedan dio odvodnje na toj cesti. Prije mjesec i pol završili smo malčanje raslinja uz ceste s ciljem povećanja preglednosti, a time i sigurnosti. Kontinuirano se radilo na održavanju naših parkova i na održavanju javne rasvjete.

Bilo je i dosta sanacija puknuća cjevovoda na lokalnom vodovodu Strmec – Pila. Prošli tjedan priveli smo kraju i uređenje odvojka u ulici Ljube Babića Đalskog. Za taj smo projekt od ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja dobili 50 tisuća kuna, a ukupna vrijednost radova bila je 135 tisuća kuna. Ovih dan počeli smo i s radovima na proširenju i adaptaciji školske kuhinje. Naime, ukazala se prilika početkom rujna kada je otvoren javni poziv ministarstva regionalnog razvoja i fondava EU o programu potpore poboljšanja uvjeta u osnovnim i srednjim školama na koji smo se prijavil. Dobili smo pozitivan odgovor i već je potpisan i ugovor, a za tu namjenu dobili smo 150 tisuća kn. Već smo krenuli s realizacijom, a dovršetak bi trebao biti 11. prosinca.

Dakle, do kraja godine ćemo osim uređenja sanitarija i tajništva škole, završiti proširenje i djelomičnu adaptaciju školske kuhinje. Potpuna adaptacija završit će sljedeće godine kada ćemo nabaviti uređaje koji trenutno nisu neophodni za rad, ali će kompletirat kuhinju. Dobivena su i sredstva od Hrvatske turističke zajednice te je obnovljena i uređena poučno-rekreativna staza Kapelščak koja vodi od crkve do brda Kapelščak te je starijim mještanima jako dobro poznata.

ZL: Već smo spomenuli neke planove za predostojeće razdoblje, pa možemo nabrojiti što će se još realizirati u narednom periodu?

BELJAK: Što se tiče narednog perioda, potpisali smo ugovor s ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU za energetsku učinkovitost Osnovne škole Vladimir Bosnar. Vrijednost toga projekta je 1,5 milijun kuna, a dobili smo 755 tisuća kuna subvencije. Ostali dio, odnosno 60 % ostalog dijela prijavili smo na fond za sufinanciranje, a onih 40 % snosit ćemo sami. Druge godine taj projekt bi trebali završiti. Tu je i projekt reciklažnog dvorišta koji je zakonska obveza svih jedinica JLS. Na natječaju Ministarstva zaštite okoliša i energetike dobili smo 80 % sredstava odnosno 3,9 mil kn i upravo ovih dana potpisali smo i ugovor. Ukupna vrijednost projekta je 4,8 mil kn, a krajnji rok za dovršetak je do 2020. godine. 800 tisuća kuna moramo sami sufinancirati i to je drugi veliki projekt za realizaciju u iduće dvije godine. Jedina smo općina u županiji koja ima stupanj razvijenosti iznad 100% i kao takvi nemamo mogućnost prijave na neke natječaje i imamo veći postotak vlastitog financiranja iz vlastitog proračuna. Za projekt reciklažnog dvorišta i obnovu škole nećemo dizati nikakav kredit već ćemo rješavati projekte po fazama i kako ćemo biti u mogućnosti, ali u zadanim rokovima. Također trebali bi krenuti i sa rekonstrukcijom javne rasvjete te sa izradom projektne dokumentacije za školsku dvoranu.

ZL: Crkva u Stubičkim Toplicama pred završetkom je. Stoji li još uvijek ono da će polnoćka biti u novoj crkvi?

BELJAK: Crkva se gradi jednom u par sto godina. Bilo je nekih komentara o tome treba li nam uopće crkva i još k tome takvih dimenzija? No, crkva se ne gradi tako često, a budući da imamo konstantan rast stanovništva, možda u budućnosti i neće biti prevelika. Ako se gradi, neka se gradi pošteno. Prije desetak dana postavljena je kupola na toranj, a crkva 'raste' naočigled. Ono što je vlč.Ivica Šestak i rekao da će se polnoćka održati u novoj crkvi u potpunosti stoji i tako će sigurno biti. Općina pomaže koliko je u mogućnosti, a i u projekcijama za iduću godinu predvidjeli smo sredstva za pomoć izgradnje i uređenja župne crkve.

ZL: Važan faktor razvoja vaše općine jest i turizam. Osnovan je Odbor za turizam, radno tijelo koje dosada niste imali. Jeste li zadovoljni njegovim radom?

BELJAK: Moram pohvaliti rad Odbora za turizam jer je riječ o jednom od najaktivnijih radnih tijela. S članovima dogovaramo planove oko organizacije nekih događanja, a prvi rezultat rada toga tijela jest Gljivarenje v Stubakima koje je nadmašilo sve rekorde i sva očekivanja. Mogu reći da smo tu manifestaciju digli na jednu višu razinu. Cilj nam je da si odredimo neke ključne manifestacije te da ih izbrendiramo na način da privuku čim više posjetitelja u Stubičke Toplice. Turista srećom imamo sve više, a Hotel Matija Gubec kao i naša Specijalna bolnica bilježe rekordnu posjećenost.

ZL: Projekt Stubaki vrlo je popularna tema ovih dana. Kakav je vaš stav o toj temi? Vjerujete li da će Jako Andabak ispoštovati aneks ugovora?

BELJAK: Moram reći da je na proljeće bilo nekoliko novih investitora koji su iskazali zanimanje za ulaganje u Stubake, ali nisu se usudili uhvatiti u koštac s tako velikim projektom. Procjena Županije na kraju je bila da se taj posao opet povjeri Jaku Andabaku i Koncernu Sunce te da im se rok prolongira na pet godina. Ja sam uvijek optimist jer dok nema nekog drugo investitora, ovo se čini kao jedina opcija. Budući da je gosp. Andabak već poprilična sredstva uložio u infrastrukturne radove, to mi daje nadu da će krenuti s radom, ali i taj podatak da imamo sve više turista da će ga to potaknuti da krene.

ZL: Koliko je po vama važno ulagati u buduće naraštaje, ali i u društveni život općine?

BELJAK: Pa to je sigurno najvažnije ulaganje jer ulaganje u mlade ulaganje je u budućnost. Ja sam rekao da za djecu uvijek mora biti i bit će. Zasigurno smo jedna od Općina koja najviše izdvaja za djecu i mlade. Već nekoliko godina osiguravamo besplatne uđbenike za sve naše osnovnoškolce. Isto tako i prijevoz. Povećali smo đačke i studentske stipendije. Srednjoškolcima sufinanciramo prijevoz i boravak u učeničkim domovima, a jedni smo od rijetkih koji financiraju prijevoz studenata vlakom u 100%-tnom iznosu. Također sufinanciramo boravak djece u dječjem vrtiću, te izdvajamo sredstva za novorođenčad. S ponosom, a mislim da i potpuno opravdano nosimo naziv 'Općina prijatelj djece', a ove smo godine bili domaćin susreta općina i gradova prijatelja djece s područja čitave Hrvatske. Koliko se god možemo potruditi ćemo se da vrtiću i školi osiguramo maksimalno što možemo. Za drugu godinu planiramo klimatizirati neke sobe vrtića obzirom na velike vrućine koje svakog ljeta vladaju.

Uređujemo Općinsku knjižnicu, a nedostaje nam još nešto malo knjižnog fonda da bismo je konačno otvorili. Vjerujem da ćemo do kraja godine to i uspjeti. Na području općine postoje brojna dječja igrališta te smo tokom ljeta sanirali oštećene dijelove, te postavili koševe i iscrtali nove linije na igralištu iza zgrade općine. U suradnji sa ŽUC - om iscrtali smo novu zebru u centru Općine gdje se ukazala za to potreba. No moram reći da mi kontinuirano brinemo za sve naše građane. Partner smo u projektu 'Zaželi' sa Crvenim križem Donja Stubica, sa ciljem zapošljavanja žena koje bi vodile brigu o starijim osobama. Radimo i na projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa s obližnjim jedinicama lokalne samouprave čime bismo svima osigurali kvalitetan pristup internetu. Za slijedeću godinu planiramo više sredstava uložiti u sadržaje koji će našim mještanima pružiti ljepši ugođaj življenja. Po prvi puta ćemo biti sudionik popularnog GFUK-a kao domaćin jedne predstave.


Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook