Prethodni članak
Sljedeći članak

ANDRIJA RANOGAJEC : 'Usmjerit ćemo se na razvoj turizma te pomoć obiteljima i OPG-ovima'

Andrija Ranogajec novi je čelni čovjek Općine Jesenje, koji je u drugom krugu lokalnih izbora kao nezavisni kandidat pobijedio dosadašnjeg načelnika Ivana Maligeca. Njegov je zamjenik također nezavisni Filip Šoštarić


Zagorski list predstavlja nova politička lica u Zagorju te ćemo u narednim danima donositi razgovore s novim gradonačelnicima i načelnicima

OSOBNA ISKAZNICA

Andrija Ranogajec

Datum rođenja: 03.08.1985.
Bračno stanje: neoženjen
Zanimanje: mag. ing. mech. (dipl. ing. strojarstva), zaposlen u Nuklearnoj elektrani Krško

Mladi Andrija Ranogajec (31) novo je lice u politici. I sam kaže da je još pomalo iznenađen pobjedom na izborima. – Ovo je moj prvi ozbiljni politički angažman. Cilj nam je bio da uđemo u Općinsko vijeće. HNS i Ivan Maligec 10 godina su na vlasti i iako se radilo, uvijek može bolje. Ljudi su se očito zaželjeli promjena. Imam dobru ekipu i mislim da možemo odraditi dobar posao, ovo mi je izazov – kaže novi načelnik koji je dužnost službeno preuzeo 7. lipnja. U Općini je zatekao dobro stanje.

Priprema Dana općine

– Račun je čist, nema kredita ni dugova. Prijašnje vodstvo Općine započelo je projekt javne rasvjete na groblju, za što je u izradi projektna dokumentacija i zatim kreće realizacija. S detaljima poslovanja još se nisam stigao upoznati, jer nam predstoje Dani općine od 22. do 25. lipnja, koje treba u krakom roku organizirati. Što se toga tiče, načelno smo pokušali zadržati ono što se tradicionalno pripremalo svake godine, no dodali smo i novost, Dječji dan 22. lipnja te svečani ručak u Domu kulture u petak za goste iz županije, općina i gradova, predstavnike udruga i druge goste – dodaje Ranogajec. Općinu će voditi kao volonter. – Sada sam na godišnjem kako bih u Općini pohvatao konce, a vjerojatno ću u Nuklearnoj elektrani raditi skraćeno radno vrijeme kako bih svaki dan po 3,4 sata mogao biti na Općini – navodi Ranogajec. O planovima za ovaj mandat kaže da nisu pripremali megalomanske projekte, već su se bazirali na realne stvari.

'Želimo biti nezavisni'
– Prijašnje vlasti puno su ulagale u infrastrukturu, još treba ponešto napraviti u vodoopskrbi, no javnom rasvjetom pokriveno je 95 posto općine, ceste su napravljene do skoro do svake klijeti. Mi bismo sada išli u drugom pravcu. Planiramo se usmjeriti na ljude, pomoći im kroz socijalu, od novorođenčadi, vrtića, školaraca, studenata... Zamjenik radi u ZARA – i i planiramo zaposliti osobu koja bi izrađivala projekte prema EU fondovima, pratila natječaje da pokušamo izvući što više sredstava. Podržat ćemo mlade poljoprivrednike. Plan je osnovati zadrugu na razini općine koja bi OPG - ima pomogla plasirati proizvode na tržište. Treća je stvar turizam. Geološki smo na dobroj poziciji, blizu je Trakošćan, Muzej krapinskih neanderalaca. Turizam nam je fokusiran na lovne staze, no treba to malo 'pojačati', ostvariti veću suradnju s Muzejem, a i gostima ponuditi nešto, što se opet nadovezuje na OPG – ove – govori o planovima Ranogajec. Konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Jesenja održat će se 27. lipnja. – U Vijeću će biti 3 nezavisna vijećnika odnosno vijećnice, zatim 4 ispred HDZ – a i 4 ispred koalicije HNS, HSS i SDP. Razgovarali smo s njima o većini u Vijeću, no svi oni imaju neke uvjete, no mi želimo biti nezavisni, nećemo da ispadne da smo se prodali, pokušat ćemo održati svoju neovisnost – zaključuje Ranogajec.

Još članaka iz "Zagorski list"

Facebook