Prethodni članak
Sljedeći članak

Za Vatrogasnu zajednicu KZŽ milijun kuna: ‘Prva ste snaga u županiji na koju se oslanjamo u slučaju elementarne nepogode’

Ugovor o sufinanciranju potpisali su župan Željko Kolar i predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber


U Zaboku je danas održano potpisivanje ugovora o financiranju djelatnosti Vatrogasne zajednice Krapinsko - zagorske županije u 2021. godini. Ugovor su u prostorima Vatrogasnog centra Zagorske javne vatrogasne postrojbe potpisali župan Željko Kolar i predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber. Vatrogasna zajednica objedinjava 81 dobrovoljno vatrogasno društvo i 2 javne vatrogasne postrojbe koje djeluju na području čitave županije. 12 je zvatrogasnih zajednica općina i gradova, a trenutno je u osnivanju još 6 vatrogasnih zajednica općina i gradova, napomenuo je Stjepan Skuliber te zahvalio Županiji na izvrsnoj suradnji.

- Mogu s ponosom reći da odrađujemo zadaće, bez obzira na ovo vrijeme koje stavlja mnoge nove izazove pred vatrogastvo. Operativni dio odrađuje se na vrijeme. Da bi bili operativno spremni, tu je niz preventivnih aktivnosti koje se moraju odraditi kroz osposobljavanje, usavršavanje, školovanje, edukacije. Prošla godina je bila svjedok novih izazova - pandemija, potresi na početku i na kraju godine. To su na neki način nove djelatnosti za vatrogastvo koje nam daju nove zadaće i gdje se dodatno moramo educirati. Potrebne su i vatrogasne vježbe i natjecanja, a ta sredstva koja dobivamo od Županije koristimo za to. Tradicija natjecanja u našoj županiji je jako dobra, imamo vrhunske ekipe, na žalost prošle godine nismo imali natjecanja, u ovoj godini nam vjerujem slijedi državno natjecanje na koje bi trebalo ići, 20 naših ekipa – rekao je Skuliber. Napomenuo je i rad s vatrogasnom mladeži te njihovo sudjelovanje u kampu u Fažani, gdje je bilo 130 sudionika iz naše županije, u 8 smjena.

- Hvala Županiji na nizu projekata. Osim redovnih sredstava koja smo odrađivali, sufinanciramo mnoge programe. Sufinanciramo nabavku opreme i vozila, u prošloj godini s oko 210 tisuća kuna smo sufinancirali nabavku vatrogasne opreme i vozila prema našim članicama, sufinanciramo izgradnje i dogradnje vatrogasnih domova i spremišta, održavanje obljetnica. Uz sve to, uvijek kada se obratimo, župan ima otvorena vrata. Pred kraj prošle godine smo realizirali jedan vrijedan projekt. Županija je izdvojila sredstva i u fazi nabavke su interventna odijela za obje vatrogasne postrojbe, za sve profesionalne vatrogasce koji su na prvoj crti obrane. Kroz mjesec dana dobit će interventna odijela, zaštitnu opremu koja je prijeko potrebna za njihova djelovanja, a to je projekt od oko 400 tisuća kuna – naglasio je Skuliber.

Dodao je da su naši vatrogasci bili i još su uvijek prisutni u Sisačko – moslavačkoj županiji, gdje je do prije par dana bilo 57 vatrogasaca. – Danas ih je 10, sutra će ih 13 ići u Glinu. Vatrogasci iz naše županije imaju 5 vozila za rad na visini, 2 platforme i 3 ljestve. Dan, dva na području pogođenim potresom bila su čak 4 vozila. Uz sve to, i na području KZŽ bilo je 105 intervencija, najviše na školama, javnim ustanovama, ali i obiteljskim kućama gdje su profesionalni vatrogasci uz podršku DVD-ova najviše intervenirali na sanaciji dimnjaka. Sve ovo što se izdogađalo pokazalo da nam treba alat. Znamo kome se možemo obratiti. Hvala županu na baterijskim bušilicama (štemericama) za obje JVP, ali i drugim projektima koje zajedno odrađujemo – rekao je Skuliber.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar preko glavnih vatrogasnih zapovjednika i predsjednika VZ KZ uputio je pozdrave i velike zahvale za nesebičan rad, pogotovo u 2020. godini koja je bila izuzetno teška, ali i za sve što čine za područje Sisačko – moslavačke županije gdje su na zahtjevnim intervencijama na visini, a tlo i dalje ne miruje. Župan je potpisao ugovor o sufinanciranju VZ KZŽ s milijun kuna. Na njegovu inicijativu s kojom se složio i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, za sve profesionalne vatrogasce osigurat će se nova interventna odijela. Za to će KZŽ izdvojiti 258.000 kuna, a ostatak od 130.000 VZ RH. Osim interventnih odijela KZŽ će isfinancirati i nove kacige za 75 vatrogasaca, a prosječna cijena je 2.200 kuna. Kolar se nada da se bi to moglo realizirati već idući mjesec. - Nikada nismo štedjeli na profesionalnim i hitnim službama. Svjesni smo da još uvijek kaskamo za službama na razini EU, ali svaki dan je taj zaostatak manji. Prva ste snaga u županiji na koju se oslanjamo u slučaju elementarne nepogode – poručio je župan vatrogascima uz još jednu zahvalu na svemu što čine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook