Prethodni članak
Sljedeći članak

Plenković: Očekuje se da će se većina populacije cijepiti do kraja travnja

Od 28. prosinca do sada je bilo više od 800 potresa, rekao je premijer

  • Marin Tironi/PIXSELL - Plenković

    Marin Tironi/PIXSELL


Premijer je današnju sjednicu Vlade otvorio govoreći o potresima u Hrvatskoj. Rekao je kako je do sada bilo više od 800 potresa od 28. prosinca. "Do sada je od prvog potresa 28. prosinca bilo 849 potresa, 11 iznad četiri stupnja po Richteru, i tri magnitude veće od pet", rekao je premijer i dodao: "Ovakva situacija uznemiruje naše sugrađane. Zahvaljujem svima koji pomažu našim sugrađanima. Svim volonterima i onima koji su donirali kućice", rekao je premijer.Do sada je evidentirano 41.500 šteta."Stožer civilne zaštite svaki dan u Petrinji i pomažu našim sugrađanima", rekao je Plenković. "Osigurava se intenzivno cijepljenje s obzirom na okolnosti i teže pdržavanje mjera u ovim okolnostima".Potvrdio je da se u neke škole na potresom pogođenom području djeca vraćaju kasnije."Nastavak školske godine, osobito u Sisačko-moslavačkoj županiji, idemo od škole do škole s obzirom na razmjere štete. Vlada je omogućila i jednokratnu pomoć, ukupno 50 milijuna kuna, piše Index.hr.

Spomenuo je da je osigurana nova oprema za Seizmološku službu. "Kada je riječ o koracima koji idu dalje, vlada je radila o pripremi zakonskog okvira. Odlučili smo na izmjene i dopune Zakona o obnovi, širimo polje primjene na Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju. Još nemamo precizne razmjere šteta, bit će poznato kroz neko vrijeme. Ovim zakonom posebno uređujemo privremeno stambeno zbrinjavanje, dostavu privremenih pokretnih objekata, jedinice u državnom vlasništvu", rekao je premijer.nRekao je da se radi o području od posebne državne skrbi. ''Znam da je hladno i zato se radi na tome da se svima osigura smještaj'', rekao je Plenković.

"Što se tiče pandemije, želim kazati da smo nakon mjera krajem studenog i uz veliku odgovornost građana, uspjeli osigurati pozitivan trend, Hrvataska ima najveći dvotjedni pad u EU". "Do sada je cijepljeno 38.000 ljudi. Povećali smo narudžbe cjepiva od Pfizera i Moderne. Dodatno smo uzeli milijun Moderninog cjepiva. 29. siječnja će biti odobreno oxfordsko cjepivo, a od njih smo naručili 2.5 milijuna doza. Velike količine doza možemo očekivati u veljači i ožujku. Tako se očekuje da će se većina populacije cijepiti do kraja travnja".

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook