Prethodni članak
Sljedeći članak

Vlada priprema paket mjera pomoći za obuzdavanje cijena energenata

Mjere bi trebale ublažiti cjenovni udar na građane i poduzetnike


Vlada priprema paket mjera pomoći za obuzdavanje cijena energenata kućanstvima, javnom sektoru, malim i srednjim poduzetnicima, umirovljenicima, poljoprivrednicima i ribarima te svim ugroženim socijalnim skupinama, a spominje se iznos od oko šest milijardi kuna, piše Jutarnji list.

Paket mjera pomoći još nije finaliziran, no polako se naziru obrisi mjera koje bi trebale ublažiti cjenovni udar na građane i poduzetnike.

Sigurno se ide u promjenu obračuna struje za javni sektor, koji je dosad račune plaćao kao da su profitni poduzetnici. Tako će škole, vrtići, domovi za starije i nezbrinutu djecu, fakulteti, bolnice, muzeji, ali i nevladin sektor poput vjerskih zajednica i udruga koje pomažu ugroženima, struju ubuduće plaćati kao da su kućanstva.

Neslužbeno se doznaje i da će mikro, mali i srednji poduzetnici imati određenu subvencioniranu cijenu struje, a to je ujedno i najizdašniji dio paketa, prenosi Index.

Pomoći će se i socijalno najugroženijim skupinama u društvu, od onih koji primaju zajamčenu minimalnu naknadu, preko korisnika invalidnine, primatelja socijalnih usluga, udomitelja, umirovljenika, do nezaposlenih... Kao što je bilo u prošlom paketu, i sada će svi oni dobiti neku vrstu povećane naknade, a umirovljenici će opet primati energetske dodatke kako bi lakše podmirili račune. Visina tog dodatka ovisit će o njihovim mjesečnim primanjima.

Čini se i da će se izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju dodatno povećati minimalne mirovine od najavljenih 1.5 posto.

U prošlom paketu više od 720.000 umirovljenika s mirovinama do 4000 kuna primilo je 470 milijuna kuna, najviše 1200 kuna oni s mirovinama do 1500 kuna, a najmanje 400 kuna oni s mirovinama do 4000 kuna.

Očekuje se da će potpore ponovno primiti i poljoprivrednici i ribari.

Kada je riječ o plinu, za građanstvo je cijena regulirana sve do kraja ožujka sljedeće godine i kroz direktnu subvenciju od 10 lipa po kilovatsatu, što proračun košta 600 milijuna kuna. Također, subvencioniraju se i mikro, mali i srednji poduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati, i to s 15 lipa po kilovatsatu, što se ostvaruje preko vaučera Hamag-Bicroa, a i ta je mjera bila teška oko 600 milijuna kuna.

Vlada je tada odlučila i sniziti PDV na plin i toplinsku energiju s 25 na pet posto, a nedavno i na brikete, pelete, sječku i ogrjevno drvo, pa je i to utjecalo na manju cijenu plina i toplinske energije.

Najavljuje se pomoć i svim lokalnim jedinicama, gradovima, općinama i županijama, kako njihove toplane ne bi morale povećavati cijenu grijanja i za 50 posto, kao što najavljuju.

Novi vladin paket mjera pomoći, prema najavama iz Banskih dvora, trebao bi biti dovršen sljedeći tjedan, nakon čega će se predstaviti koalicijskim partnerima, ali i socijalnim partnerima, poslodavcima i sindikatima, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić, a prenosi Index.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook