Prethodni članak
Sljedeći članak

TROŠKOVI UOČI POČETKA ŠKOLE: 'To je veliko opterećenje za kućni budžet i baš se ne uklapa u demografske mjere'

Zadnji tjedan pred početak školske godine mnogi su iskoristili za nabavu za svog školarca. U mini anketi pitali smo roditelje kako se nose s tim izdacima


Početak nove školske godine je pred vratima. Istražili smo koliko u prosjeku košta najosnovnija oprema za školarca, pa smo tako, gledajući srednjoškolce, došli do cifre od oko 4 tisuće kuna minimalno imate li gimnazijalca, ili nešto manje pohađa li vaš đak neku strukovnu školu. Najveća stavka su, naravno, udžbenici. Komplet udžbenika za program opće gimnazije kreće se oko 3.200 kuna, za program medicinske sestre oko 2.200 kuna, baš kao i za ekonomski program, dok je cijena kompleta udžbenika u strukovnim školama poput tokara, limara, stolara i slično, oko 1.100 kuna. K tome pridodajte školski ruksak od oko 200 do 300 kuna te još nešto od pribora poput pernice (cca 70 kn), petnaestak bilježnica za početak (cca 200 kuna), pribora za likovni i geometriju (cca 200 kuna)… A još nismo ni došli do odjeće. Ovisno o željama i preferencijama vašeg srednjoškolca, tenisice vas mogu koštati od tristotinjak kuna, ali i preko tisuću kuna, baš kao i trenirke, majice, hlače. Ne zaboravimo, školarac se mora oblačiti svakodnevno za školu, stoga jedna komplet trenirke nikako neće biti dovoljan. Cjelokupan šokantan iznos tražit će da se 'potegne' kartica i to po mogućnosti na rate.


U nešto povoljnijem su položaju roditelji osnovnoškolaca, i to otkada su udžbenici za osnovne škole besplatni te se financiraju iz državnog proračuna. Osim besplatnih udžbenika koje dobivaju svi učenici od 1. do 8. razreda, uglavnom su besplatni i radni materijali, poput radnih bilježnica, koje za male Zagorce zajednički osiguravaju općine i gradovi te, u našem slučaju, Krapinsko – zagorska županija. Roditeljima preostaje školski ruksak, koji za osnovnoškolce košta oko dvjestotinjak kuna, pa čak i 600 do 700 kuna, kupujete li ergonomski ruksak za vašeg prvašića. Pernice su skuplje nego za srednjoškolce, jer su veće i trebaju sadržavati više prostora za pribor, pa se njihova cijena kreće oko 170 kuna. U pernice ide pisaći pribor i bojice od oko 50 kuna, no potreban je i pribor za likovni i geometriju od oko 200 kuna. Tu su i vrećice za papuče od oko 100 kuna, a u njima, naravno, i papuče od oko 200 kuna. Kompleti trenirka za mališane kreću se oko dvjestotinjak kuna, tenisice i nešto više. Time je i roditelj osnovnoškolca, bez da je kupio knjige, potrošio oko tisuću kuna minimalno, samo za ono osnovno. Jesu li naši izračuni imalo dobri ili smo 'kupovali' na krivom mjestu, koliko godišnje troše na svoje školarce, gdje i kako kupuju, upitali smo roditelje u Zagorju.

Karolina Tadić, Orehovica:
Troškovi su veliki. Imam kći koja ide u prvi razred srednje, znači, kupila sam knjige - 1800 kuna, bilježnice i pribor, za što sam dala malo manje od 500 kuna, jedne tenesice i nešto sitno robe, za što smo potrošili 1700 kuna za početak, za jedno dijete. Nitko nema baš za iskeširati, plaće su takve kakve jesu, kupujemo na rate, snalazimo se... Skidam kapu ljudima koji imaju troje i više djece. U današnje vrijeme se na djeci ne vidi razlika, svi nose brendiranu robu, odjeću, cipele, svi imaju mobitele, ne znam kako to roditelji uspijevaju. Rijetko tko će možda kupiti tipa na Hreliću veš i cipele, koje se na kraju neće razlikovati od onih za 1200 kuna, jer sve je to potrošna roba. No, trend je takav da djeca to ne priznaju, takvo je vrijeme došlo...

Jelena Vinter, Oroslavje:
Imam dvije školarke, a doma imam još dvije male blizanke od 3 godina, tako da jako štedimo. Mlađa je treći razred, a starija peti. Sretni smo što nam se financiraju radne bilježnice, udžbenici, sav dodatan pribor pa srećom na to ne moramo paziti. No, troškovi su puno veći za ostali pribor koji trebamo kupiti u knjižari. Dosta gledamo na cijene, ali želimo udovoljiti željama naše dječice. Tu su i odjeća, tenesice, ruksaci. Kupili smo objema torbe, dali 700 kuna za njih, to su neke prosječne. Prošle godine sve je bilo puno povoljnije, no moraš kupiti ono što im je potrebno. Papuče su prije bile 180 kuna od proizvođača kojem smo vjerni, sada su 230 kuna. Ako hoćeš kvalitetnije, moraš platiti više, no ne treba djecu ni previše razmaziti. Ne prakticiramo rate, već koliki nam je budžet, s tim raspolažemo i toliko potrošimo.

Krešimir Hamer, Oroslavje:
Dva školarca imamo, jedna je osnovna škola, druga srednja škola. Osnovna je besplatna, no srednja škola nam stvara velike troškove. 2500 kuna su udžbenici, plus bilježnice, znači oko 3000 kuna, a onda još dodatni troškovi. Oprema, odjeća... Bilježnica se da naći jeftinijih. Teško je pred svaku školsku godinu sve to isfinancirati, uglavnom se kupuje na rate. Dosta je to veliko opterećenje za kućni budžet, s obzirom na demografske mjere koje stalno promiču, to se baš ne uklapa...

Melani Haramustek, Gornja Stubica:
Imam troje osnovnoškolaca, osigurani su nam udžbenici, radne bilježnice, pribor moramo kupiti sami. Svi su osnovnoškolci, to je ipak manje troškova nego za srednjoškolce. Odjeća i ruksaci su dodatni troškovi, krećemo sad u nabavu, ne znam još koliko će me sve to koštati. Cijene su porasle, vidjet ćemo, ali minimalno 3000 kuna ćemo morati potrošiti. Dosta je teško to isfinancirati, ali što možemo, moramo.

Davorka Šimak, Zabok
Troškovi su veliki, sve je poskupilo. Imam četiri školarca, dva srednjoškolca i dva osnovnoškolca. Potrošit ćemo više od 2000 kuna. Sad sam samo kupila olovke, pinkale, omotnice, zadaćnice, više od 200 kuna sam ostavila u trgovini. Za osnovnoškolce su besplatni udžbenici, a za srednjoškolce sam kupila rabljene, za oba 600 kuna. Dečki se poznaju sa starijom generacijom od sebe, pa smo kominirali s udžbenicima. Rabljeni su, ali su dobri. Da ih kupim, to bi zaista bilo previše. Veliki su to izdaci, ali mora se podmiriti. Ne kupujemo na rate, uspijemo pokriti te početne troškove odjednom.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook