Prethodni članak
Sljedeći članak

Udruga Sveta Ana provodi terapijsko plivanje za djecu s teškoćama uz potporu tvrtke JANAF d.d.

U terapije je uključeno 20 korisnika s različitim stupnjevima oštećenja te njihovi roditelji


Udruga Sveta Ana za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom provodi novi projekt pod nazivom “Plivajmo do cilja”. Projekt je odobren i financiran od strane tvrtke JANAF d.d. putem kojeg je Udruzi odobren iznos od 20.000 kuna za terapijsko plivanje. U terapije je uključeno 20 korisnika s različitim stupnjevima oštećenja te njihovi roditelji. Projeknu aktivnosti provodi licencirani Halliwick terapeut Tanja Bakek u Termama Jezerčica.

Tretmani
-Kako Udruga radi već preko 11 godina imamo i već velik broj djece s poteškoćama u razvoju koja koriste usluge naših kabineta logopeda, radnog terapeuta i fizioterapeuta imamo uvid u količinu potreba na pojačanim fizioterapeutskim tretmanima iz čega se i rodila ideja o terapijskom plivanju. Drugim riječima kroz naše korisnike već imamo uvid u konkretan broj djece i odraslih kojima bi takav vid terapije bio prijeko potreban i od velikog doprinosa zdravlju, samostalnosti i kvaliteti života – ističe Mateja Posarić. Stoga u želji da omoguće svojim korisnicima što veći napredak i što bolju implementaciju u svakodnevicu odlučili su se za terapijsko plivanje prema Halliwick konceptu. Halliwick koncept je terapijski program učenja plivanja za djecu s teškoćama (a jednako tako i za odrasle) s kojim se želi postići da se djeca s teškoćama u razvoju/odrasli s invaliditetom kroz zajedničku igru, zabavu i druženja nauče samostalno koristiti vodom kao medijem za kretanje. Uz neupitni benifit na motoričkom području, treba istaknuti i pozitivan utjecaj na mentalni i socijalni razvoj osobe – dodaje.


Zašto plivanje?
- Moć terapije u vodi je ta što je zbog svojih fizikalnih svojstava voda nekad jedini medij gdje djeca i mladi s poteškoćama i osobe s invaliditetom mogu osjetiti neovisnost kretanja.Plivanje zapravo spada u prirodni oblik kretanja i predstavlja veoma efikasno sredstvo za jačanje organizma i usmjeravanje pravilnog fizičkog razvoja. U provedbi programa terapijskog plivanja cilj nam je koristiti program Deset točaka Halliwick koncepta. Program Deset točaka razvija sposobnost osobe da samostalno inicira i napravi pokrete i aktivnosti koje mogu biti teške za izvesti izvan bazena. Naglašavamo kao najveću i najbitniju promjenu poboljšanu kvalitetu života najprije korisnika, a potom i njegove obitelji, zatim osjećaj samopouzdanja i važnosti korisnika, postizanje napretka i veće samostalnosti korisnika a samim time i aktivnije i bogatije sudjelovanje u sportskim i svim drugim aktivnostima sa obitelji i sa zajednicom – naglasila je Posarić. - Zahvaljujemo tvrtki JANAF d.d. koja je omogućila provođenje ovog hvalevrijednog projekta i otvorila nove mogućnosti za naše korisnike. Nadamo se nastavku projekta uz potporu ostalih donatora, te da će se prepoznati dobrobit i značajan efekt na poboljšanu kvalitetu života najprije korisnika, a potom i njihovih obitelji, osjećaj samopouzdanja i važnosti korisnika, postizanje napretka i veće samostalnosti, a samim time i aktivnije i bogatije sudjelovanje u sportskim i svim drugim aktivnostima u zajednici – kažu u Udruzi. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook