Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju je predviđena modernizacija jednog ŽCP-a i puštanje u rad njih četiri

Kreće modernizacija 94 željezničko-cestovnih prijelaza u Hrvatskoj


Iz HŽ infrastrukure su najavili modernizaciju 94 željezničko-cestovnih i jednog pješačkog prijelaza u Hrvatskoj. Na naš upit HŽ-u na koliko moderniziranih prijelaza mogu očekivati Zagorci odgovorili su sljedeće: U Krapinsko-zagorskoj županiji putem navedenog projekta predviđena je modernizacija željezničko-cestovnog prijelaza 'Lovno' u mjestu Novi Golubovec. Željezničko-cestovni prijelaz osigurat će se svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima.

Smanjenje broja nesreća

Riječ je o projektu kojim će se čak 94 željezničko-cestovna i jedan pješački prijelaz diljem Hrvatske osigurati i modernizirati kako bi se povećala sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima te utjecalo na smanjenje broja prometnih nesreća.

Željezničko-cestovni prijelazi koji su dio ovog projekta prepoznati su kao mjesta s visokom razinom mješovitog prometa, a najveći dio, uz ostale županije, nalazi se u Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Varaždinskoj županiji.

LED tehnologija i jakozvučna zvona

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 208,7 milijuna kuna, dok će se iz EU-ovih fondova (Operativni program Konkurentnost i kohezija) sufinancirati 85 posto prihvatljivih troškova projekta, odnosno 142,6 milijuna kuna, a ostatak će se osigurati iz državnog proračuna.

Bespovratna sredstva

Aktivnosti na projektu podrazumijevaju radove i opremanje svih prijelaza automatskim elektroničkim signalno-sigurnosnim uređajima koji za siguran tijek prometa koriste svjetlosne signale u LED tehnologiji i jakozvučna zvona, dok će se na 79 željezničko-cestovnih prijelaza, uz navedene uređaje, ugraditi polubranici.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za osiguranje i modernizaciju željezničko-cestovnih i pješačkog prijelaza potpisali su prošlog tjedna Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, HŽ Infrastruktura i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje.

Uskoro puštanje u rad

Iz HŽ –a na naš upit napominju da se u narednom periodu očekuje puštanje u rad uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza 'Dukovec' u mjestu Sv. Križ Začretje, 'Horvati' u gradu Krapini, 'Bračak' u gradu Zaboku te 'Dijabaz' u mjestu Hrašćina, koji se osiguravaju iz kredita Svjetske banke kroz Projekt osiguranja 50 željezničko-cestovnih prijelaza

Ishođenje dozvole

Radovi na modernizaciji željezničko-cestovnog prijelaza (ŽCP-a) Bračak su završeni i u tijeku je ishođenje uporabnih dozvola od nadležnog upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije te Agencije za sigurnost željezničkog prometa.Na ŽCP-ima Dukovec i Horvati radovi bi trebali biti završeni u veljači nakon čega slijedi ishođenje uporabnih dozvola. Na ŽCP-u Dijabaz početak radova se očekuje u drugoj polovici ove godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Pojačan oprez potreban je zbog srne na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između 48. i 52. km.  U cijeloj zemlji uvjeti za vožnju su povoljni i vozi se bez posebnih ograničenja, a na dionicama cesta gdje se zbog radova vozi uz privremenu re...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program