Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zagorju je predviđena modernizacija jednog ŽCP-a i puštanje u rad njih četiri

Kreće modernizacija 94 željezničko-cestovnih prijelaza u Hrvatskoj


Iz HŽ infrastrukure su najavili modernizaciju 94 željezničko-cestovnih i jednog pješačkog prijelaza u Hrvatskoj. Na naš upit HŽ-u na koliko moderniziranih prijelaza mogu očekivati Zagorci odgovorili su sljedeće: U Krapinsko-zagorskoj županiji putem navedenog projekta predviđena je modernizacija željezničko-cestovnog prijelaza 'Lovno' u mjestu Novi Golubovec. Željezničko-cestovni prijelaz osigurat će se svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima.

Smanjenje broja nesreća

Riječ je o projektu kojim će se čak 94 željezničko-cestovna i jedan pješački prijelaz diljem Hrvatske osigurati i modernizirati kako bi se povećala sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima te utjecalo na smanjenje broja prometnih nesreća.

Željezničko-cestovni prijelazi koji su dio ovog projekta prepoznati su kao mjesta s visokom razinom mješovitog prometa, a najveći dio, uz ostale županije, nalazi se u Bjelovarsko-bilogorskoj, Požeško-slavonskoj, Osječko-baranjskoj, Virovitičko-podravskoj i Varaždinskoj županiji.

LED tehnologija i jakozvučna zvona

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 208,7 milijuna kuna, dok će se iz EU-ovih fondova (Operativni program Konkurentnost i kohezija) sufinancirati 85 posto prihvatljivih troškova projekta, odnosno 142,6 milijuna kuna, a ostatak će se osigurati iz državnog proračuna.

Bespovratna sredstva

Aktivnosti na projektu podrazumijevaju radove i opremanje svih prijelaza automatskim elektroničkim signalno-sigurnosnim uređajima koji za siguran tijek prometa koriste svjetlosne signale u LED tehnologiji i jakozvučna zvona, dok će se na 79 željezničko-cestovnih prijelaza, uz navedene uređaje, ugraditi polubranici.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za osiguranje i modernizaciju željezničko-cestovnih i pješačkog prijelaza potpisali su prošlog tjedna Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, HŽ Infrastruktura i Središnja agencija za financiranje i ugovaranje.

Uskoro puštanje u rad

Iz HŽ –a na naš upit napominju da se u narednom periodu očekuje puštanje u rad uređaja osiguranja željezničko-cestovnih prijelaza 'Dukovec' u mjestu Sv. Križ Začretje, 'Horvati' u gradu Krapini, 'Bračak' u gradu Zaboku te 'Dijabaz' u mjestu Hrašćina, koji se osiguravaju iz kredita Svjetske banke kroz Projekt osiguranja 50 željezničko-cestovnih prijelaza

Ishođenje dozvole

Radovi na modernizaciji željezničko-cestovnog prijelaza (ŽCP-a) Bračak su završeni i u tijeku je ishođenje uporabnih dozvola od nadležnog upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije te Agencije za sigurnost željezničkog prometa.Na ŽCP-ima Dukovec i Horvati radovi bi trebali biti završeni u veljači nakon čega slijedi ishođenje uporabnih dozvola. Na ŽCP-u Dijabaz početak radova se očekuje u drugoj polovici ove godine.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook