Prethodni članak
Sljedeći članak

U Zaboku počelo postavljanje nove energetski učinkovite LED rasvjete

Projekt zamjene rasvjetnih tijela na području grada Zaboka financira se putem ESCO modela, što konkretno znači da neće biti kreditnog zaduživanja već će se cijela investicija plaćati iz uštede energije


U ponedjeljak je krenula zamjena postojećih uličnih svjetiljki na području grada Zaboka s energetski učinkovitijim, LED svjetiljkama. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i javne potrebe, Nenada Miletića, sa izmjenom se započelo u zabočkim naseljima Špičkovina i Dubrava Zabočka, a daljnji plan izmjene planirao bi se na tjednoj bazi. – U idealnim vremenskim i drugim uvjetima, rok za izmjenu bio bi oko 2,5 mjeseca – istaknuo je pročelnik Nenad Miletić.

Smanjenje potrošnje
Izmjenu vrši tvrtka Petrol d.o.o., a realizacijom ovog projekta Grad Zabok ispunit će svoju obavezu sukladno novom Zakonu o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja sa čijim su odredbama jedinice lokalne samouprave dužne uskladiti postojeću rasvjetu. Nove LED svjetiljke osim što su energetski učinkovite, omogućit će novu regulaciju rada sustava javne rasvjete na način da će svjetiljke svijetliti cijelu noć s promjenjivim intenzitetom svjetla. Ovom modernizacijom smanjuje se potrošnja električne energije za preko 75%. Ugovor s tvrtkom Petrol sklopljen je na 10 godina i 9 mjeseci i uključuje razdoblje rekonstrukcije i/ili modernizacije te razdoblje uporabe sustava javne rasvjete, Godišnja naknada pružanja energetske usluge iznosi 611.250 kuna, a ukupna vrijednost Ugovora je 6.112.500 kuna s PDV- om.

 Stare svjetiljke Grad je donirao
– Projekt se financira putem ESCO modela, što konkretno znači da se Grad Zabok neće kreditno zaduživati već će se cijela investicija plaćati iz uštede energije koja će se ostvariti kroz novu, štedljivu LED rasvjetu. Ukupna ušteda energije ovog projekta modernizacije na godišnjoj razini premašuje 775.000 kWh, što za cijeli ugovor tijekom 10 godina iznosi 7.750.000 kWh. Provedbom projekta Grad Zabok se odgovorno odnosi prema okolišu smanjenjem ugljičnog otiska za 256 tona CO2 godišnje –istaknuo je gradonačelnik grada Zaboka Ivan Hanžek. Valja reći kako je Grad Zabok svjetiljke koje će biti skinute odlučio donirati jedinicama lokalne samouprave s područja županije, a dosad ih je donirano oko 30%.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook

Zbog očevida prometne nesreće na državnoj cesti DC1 u centru Sinja vozi se jednim kolničkom trakom uz regulaciju policije. Životinja (uočen je pas) na autocesti A1 između čvora BOSILJEVO i čvora OGULIN. Molimo korisnike za dodatan opre...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program